Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Politiikan julkisuus vaatii shokeeraamista

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Kolumnit

Johanna Vuorelma

Valtio-opin dosentti ja yliopistotutkija.

Syyskuiset uutiskuvat punaisella tahritusta Eduskuntatalosta olivat pysäyttäviä.

Johanna Vuorelma

Ympäristöliikkeiden mielenosoittajat onnistuivat siinä, missä monet epäonnistuvat: he saivat asialleen poikkeuksellista näkyvyyttä politiikan julkisuuden areenoilla.

Aktivistien pyrkimyksenä oli kiinnittää huomiota Suomen saastuttavaan turveteollisuuteen, jonka tuotanto saattaa jopa kasvaa tulevaisuudessa.

Vaikka turvetuotannon ongelmat ovat hyvin tiedossa asiantuntijoiden ja poliitikkojen keskuudessa, politiikan julkisuudessa niistä puhutaan harvoin.

Aktivistit päättivät käyttää keinoa, joka nostaa aiheen tehokkaasti politiikan julkisuuden areenoille: visuaalisesti näyttävä ja vahvoja tunteita herättävä julkinen teko.

Mediavälitteinen politiikka kun elää visuaalisuudesta, tunteista, kohuista ja nopeasti jaettavasta sosiaalisen median sisällöstä.

Hiljainen ahertaminen lainsäädäntöhankkeiden parissa, Suomen kiertäminen kansalaisia kuulemassa tai paikallinen vaikuttaminen poliittisen muutoksen edistämiseksi ei takaa näkyvyyttä.

Edes satoja ihmisiä keräävien julkisten tapahtumien järjestäminen ei välttämättä tarjoa pääsyä politiikan julkisuuden areenoille.

Vastaavan mittakaavan uutisointia ei ole ikinä nähty ympäristötuhojen korjaamisesta.

MUUTAMA viikko ennen eduskuntatalon töhrimistä sadat ihmiset marssivat Helsingin Narinkkatorilta Eduskuntatalon eteen edistääkseen vammaisten ihmisten oikeuksia Suomessa.

VammaisVoimaa!-tapahtumassa oli mukana yli 50 vammaisjärjestöä, yhteisöä, yritystä ja vammaisasioiden liittolaista, mutta journalistisesta mediasta ei löydy yhtään uutista tapahtumasta tai sen edistämästä asiasta.

Eduskuntatalon töhrimisestä sen sijaan löytyy satoja juttuja: uutisia, haastatteluja, analyyseja, kolumneja ja pylväiden puhdistuksen reaaliaikaista videoseurantaa.

Tiedämme jopa, millä menetelmillä pylväitä puhdistetaan ja paljonko puhdistus maksaa. Vastaavan mittakaavan uutisointia ei ole ikinä nähty ympäristötuhojen korjaamisesta, joka voi kestää vuosia ja jää usein täysin julkisuuden katveeseen.

Ei olekaan ihme, jos aktivistit valitsevat mieluummin visuaalisesti näyttävän ja tunteita herättävän teon kuin järjestävät perinteisen mielenosoituksen tai keskittyvät pelkästään vaikuttamiseen politiikan kulisseissa.

Ensimmäinen tarkoittaa lähes automaattista pääsyä politiikan julkisuuden areenoille, kun taas jälkimmäinen voi johtaa täydelliseen näkymättömyyteen.

JOS vammaisaktivistit olisivat Eduskuntatalolle marssimisen sijaan päättäneetkin töhriä Eduskuntatalon, he olisivat takuuvarmasti saaneet laajaa näkyvyyttä.

Demokratian kannalta olisi kuitenkin toivottavampaa, että pääsy politiikan julkisuuden areenoille ei vaatisi yhä näyttävämpiä ja visuaalisesti taitavampia tekoja vaan perustuisi edistetyn asian yhteiskunnalliseen painoarvoon.

Silloin myös hiljaisemmat ryhmät, jotka tekevät tärkeää työtä yhdenvertaisuuden tai ympäristön puolesta, voisivat saada aikaan yhteiskunnallista muutosta politiikan julkisuuden avulla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE