Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Politiikan tutkija ihmettelee ”tasa-arvopuolueen” puheenjohtajavaalia: ”Vahvaa ennakkosuosikkinaista ei valittu”

Puheenjohtajaehdokkaat Emma Kari (vas.), Olli-Poika Parviainen, Mika Fjölt, Touko Aalto, Maria Ohisalo ja Krista Mikkonen vihreiden puoluekokouksessa Tampereella lauantaina 17. kesäkuuta.

Politiikan tutkija, dosentti Mari K Niemen mukaan naisille avautuu mahdollisuus nousta valtaan usein silloin, kun organisaatiolla menee huonosti. Politiikassa näin voi tapahtua esimerkiksi, kun puolueen maine on kärsinyt kolauksen.

– Täytyy ikään kuin olla jotain ihan uutta, kun on kokeiltu jo kaikkea. Mikä olisi sellainen iso muutos? Jos puolue on menettänyt mainettaan ja tulee ensimmäinen naisjohtaja, se on jotain ihan uutta. Sitä voidaan hyödyntää, Niemi sanoi maanantaina Helsingissä Poliittinen valta Suomessa -kirjan (Vastapaino) julkaisutilaisuudessa.

Kirjassa Niemi nostaa esiin myös käsitteen lasijyrkänne, jolla viitataan naisjohtajien suurempaan riskiin epäonnistua politiikassa ja yrityselämässä juuri sen vuoksi, että heidät on valittu johtajiksi kriisitilanteessa.

Hän pohti myös mahdollisuutta, että kansalaiset ja äänestäjätkin luottaisivat enemmän miesjohtajiin.

– Me tiedämme, että mediassa naisia ja miehiä arvioidaan edelleen eri tavoin. Aiemmin oli tilanne, että naiset saivat selkeästi vähemmän julkisuutta. Nyt naiset voivat saada enemmänkin julkisuutta kuin miehet, mutta se voi olla edelleen eri tyyppistä. On edelleen aika paljon eroja. Yksi iso kysymys on se, kuinka hyvinvoivaa organisaatiota pääsee johtamaan.

Hän ei haluaisi vetää yksittäistapauksista liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta ottaa esimerkiksi vihreiden kesällä järjestetyn puheenjohtajavaalin, jossa puolueen johtoon nousi Touko Aalto ohi ennakkosuosikkina pidetyn Emma Karin.

– Vihreiden johtajavalinta oli aika mielenkiintoinen. Puolue on nousussa, siellä on vahva ennakkosuosikki-nainen ja häntä ei valittu. Tästähän ei voi vetää liikaa johtopäätöksiä, mutta kiinnostavaa se oli, että vihreidenkin kaltainen puolue, joka on profiloitunut tasa-arvopuolueena ja joka on halunnut jakaa valtaa, toimii näin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE