Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Politiikka pelottaa nuoria: 73 prosenttia ei osallistu lainkaan yhteiskunnalliseen keskusteluun – “Keski-ikäiset tyrmäävät heti”

Yhteiskunnallinen päätöksenteko ei houkuttele nuoria. Peräti 73 prosenttia ei koe osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan tai päätöksentekoon ollenkaan.

Demokraatti

Demokraatti

Tulokset käyvät ilmi Ajatuspaja Alkion tuoreesta kyselytutkimuksessa, jossa selvitettiin 15–29-vuotiaiden kansalaistoimijuutta, arvoja sekä puoluenäkemyksiä.

Yleisin este osallistumiselle on, että nuoret eivät halua olla julkisesti esillä eivätkä muiden arvosteltavana. Tätä mieltä oli peräti 46 prosenttia niistä nuorista, jotka eivät kokeneet osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan.

Toiseksi suurin este nuorten osallistumiselle on se, että yhteiskunnalliset asiat koetaan monimutkaisiksi ja vaikeiksi.

– Nuorilta saatu viesti on vahva ja kertoo politiikanteon raadollisuudesta tänä päivänä: tarjolla on vaikeita ja monimutkaisia asioita ja paljon arvostelua, Ajatuspaja Alkion tutkimuskoordinaattori Pauliina Maukonen toteaa tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan nuorten luottamus poliittisiin päätöksentekijöihin ja puolueisiin on edelleen kansainvälisesti vertaillen korkealla tasolla, mutta päättäjän tielle ei uskalleta itse lähteä julkisen arvostelun pelossa.

– Tämä on iso haaste kaikille puolueille näin kuntavaalien alla.

Sosiaalisen median keskustelukulttuuri nostanee osaltaan kynnystä osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan. Puolet kyselyyn vastanneista nuorista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että sosiaalisen median vihapuheesta pitäisi rangaista nykyistä kovemmalla kädellä.

Helpot osallistumistavat vetoavat nuoriin.

Etenkin naiset (63%) kannattavat kovempia rangaistuksia, mikä voi johtua siitä, että naiset joutuvat kohtaamaan enemmän vihapuhetta. Ilmiö on tuttu myös muista selvityksistä.

– Hyvänä esimerkkinä on vaikkapa nuoreen ruotsalaiseen ilmastoaktivistiin Greta Thunbergiin kohdistuva vihapuhe sosiaalisessa mediassa. Nuoria ei houkuttele osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun, jos keski-ikäiset tyrmäävät heidät heti, Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhard arvioi.

Tutkimuksen mukaan helpot ja kertaluonteiset osallistumistavat vetoavat nuoriin. Äänestäminen, nettiadressien allekirjoittaminen ja kyselyihin vastaaminen olivat nuorille mieluisimmat tavat vaikuttaa. Paikkariippumaton toiminta, kuten webinaariosallistuminen, olisi niin ikään kyselyn mukaan nousussa.

– Nuoret eivät sitoudu elämänmittaisiin tai monimutkaisiin vaikuttamisprojekteihin, joita johdetaan ulkopuolelta. Nuorilla on halu vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin tässä ja nyt ja pitää langat omissa käsissä, Maukonen kertoo.

Vaikuttaminen lähtee itsestä, mikä näkyy kyselytutkimuksessa siinä, että muun muassa elintavoista ollaan valmiita tinkimään, jotta ilmastonmuutos saadaan pysäytettyä. Myös ostoboikotteihin ja kulutuslakkoihin lähdetään mukaan.

Tutkimukseen vastasi yhteensä 1 028 nuorta. Sen toteutti Aula Research Oy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE