Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Pompeo Berliinissä: Länsimailla on velvollisuus torjua ”Kiinan, Venäjän ja Iranin kaltaisilta hallituksilta tulevat uhat”

LEHTIKUVA / AFP / HANNIBAL HANSCHKE

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo on varoittanut Kiinasta ja Venäjästä puheessaan Berliinissä. Pompeon mukaan vapaiden länsimaiden velvollisuus on suojella kansalaisiaan Kiinan, Venäjän ja Iranin kaltaisten maiden uhkauksilta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Läntisillä, vapailla valtioilla on velvollisuus torjua kansoihimme Kiinan, Venäjän ja Iranin kaltaisilta hallituksilta tulevat uhat. Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten tulisi puolustaa sitä, mikä voitettiin kovalla työllä vuonna 1989. Samalla meidän tulisi tunnistaa, että kilpailemme sellaisten kansakuntien arvojen kanssa, jotka eivät ole vapaita, Pompeo sanoi.

Pompeo on parhaillaan Saksassa Berliinin muurin kaatumisen 30-vuotispäivän muistojuhlassa. Hänen on määrä keskustella myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Kaasuputki ja Huawei ärsyttävät

Pompeo muistutti puheessaan myös, että liberaalin demokratian puolustaminen merkitsee myös Euroopan energialähteiden puolustamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin oikuilta. Tällä Pompeo viittasi rakenteilla olevaan Nord Stream 2 -kaasuputkeen Venäjältä Saksaan.

Saksa ja Yhdysvallat ovat täysin eri linjoilla kaasuputkesta. Merkel on toistuvasti korostanut, että putkessa on kyse puhtaasti liiketaloudesta.

Yhdysvaltoja on rieponut myös se, ettei Saksa ole sulkenut kiinalaista Huawei-teknologiajättiä pois 5g-verkkojen kehitystyöstä. Vaikka Huawei on uuden teknologian edelläkävijä, Yhdysvallat on varoittanut, että yhtiö saattaa olla Kiinan hallinnon käsikassara ja mahdollistaa Kiinan valtion vakoilun.

Saksa on vakuuttanut, että uuden tietoverkon turvallisuuteen kiinnitetään runsaasti huomiota. Se ei myöskään halua kohtuuttomasti vaikeuttaa suhteitaan Kiinaan, joka on Saksan tärkein kauppakumppani.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE