Uutiset
19.1.2018 21:28 ・ Päivitetty: 19.1.2018 21:55
Pormestari Lauri Lyly: Ylen vaalikonekin vahvisti valintani – Tuula!
Tampereen kaupungin tervehdyksen SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haataisen Rauhanjuhlaan toi pormestari Lauri Lyly. Pormestari kertoi halunneensa kokeilla, oliko Ylen vaalikone samaa mieltä hänen omasta ehdokasvalinnastaan presidentiksi.
– Tuloksena oli 98 prosenttisesti Tuula.
Lylyn mukaan Suomi on yhteiskunta, josta oikeudenmukaisella tulonjaolla ja tasa-arvoa lisäämällä on rakennettu maailman vakain maa.
– Eriarvoisuus ja epäoikeudenmukaisuus ovat rauhan vastakohdan siemeniä, Lyly totesi tervehdyksessään.
Yksisilmäisyydelle ei Lylyn mukaan ole sijaa moniarvoisessa, tasa-arvoa, demokratiaa ja oikeudenmukaisuutta vaalivassa yhteiskunnassa. Sen sijaan yksituumaisuuden soisi hänen mukaansa kasvavan.
– Yksituumaisuus merkitsee ennen kaikkea yhteistä tahtoa ja yhdessä valitun päämäärän tavoittelua. Hajaannuksen ja kahtiajaon sijasta meidän tulisi globaalissa kilpailutilanteessa etsiä yhteisiä vahvuuksiamme. Keskittyä olemaan paras meidän ydinalueillamme: Koulutuksessa, sosiaalipolitiikassa, tasa-arvossa, teknologian soveltamisessa, bioteollisuudessa ja sopimisen kulttuurissa.
Alle kolmekymppisiä syrjäytyneitä 69 000
Lylyn mukaan epätasa-arvo on osa nykyistäkin Suomea. Suomessa on arvioiden mukaan 69 000 alle 30-vuotiasta syrjäytynyttä nuorta. Syrjäytyminen ja eriarvoistuminen lisääntyvät ja periytyvät.
– Työttömien lapsilla on suurempi todennäköisyys joutua aikuisina itsekin työttömiksi. Korkeakoulututkinto ei enää takaa varmaa ja pysyvää työpaikkaa. Jo toisen asteen opintojen kustannukset ovat osalle nuoria este opiskella ja jatkaa opintoja.
– Uudesta sukupolvesta ei enää automaattisesti tule edellistä koulutetumpaa. Yhteiskuntaluokasta toiseen nouseminen on vaikeutunut. Tähän ongelmaan on puututtava ja se on ratkaistava.
Turvaverkot luovat vapautta
Lylyn mukaan epäoikeudenmukaisuuden kitkeminen on sosialidemokraattien tehtävä.
– Jokaisella ihmisellä on oltava vapaus kasvaa taitojensa ja kykyjensä mittoihin. Hyvinvointiyhteiskunnan turvaverkkojen varassa ihmisillä on oltava mahdollisuus kouluttautua ja päästä osaksi yhteiskuntaa. Saada vapaus elää hyvää elämää.
Vapauksia ei Lylyn mukaan ole saatu. Niitä on vaadittu. Niistä on neuvoteltu.
– Oikeus päivähoitoon ei ole syntynyt itsestään. Lakia kahdeksantunnin työpäivästä on taannoin jouduttu vaatimaan kaduilla. Asioista on neuvoteltu. Tahto ja halu etsiä kompromisseja ovat edistäneet myös rauhaa.
– Me haluamme rakentaa vakaata hvyinvointiyhteiskuntaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.