Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

”Porvarillinen kaaos on täydellinen, ja se on haitaksi maalle” – Edistyspuolueen lähtö muuttaa Norjan parlamentin voimasuhteita

Norjan pääministeri Erna Solberg.

Norjassa oikeistopopulistinen edistyspuolue lähtee maan hallituksesta. Puolue vastusti norjalais-pakistanilaisen Isis-vaimon palauttamista Norjaan, mikä johti porvarihallituksen kriisiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Nainen ja hänen 3- ja 5-vuotiaat lapsensa tuotiin Norjaan, koska vanhempi lapsista on vakavasti sairas.

– Olisimme hyväksyneet lasten vastaanottamisen, mutta emme tee kompromisseja henkilöiden kanssa, jotka ovat olleet osa terroristijärjestöä, puoluejohtaja Siv Jensen sanoi viitaten äärijärjestö Isisiin.

Hänen mukaansa edistyspuolue ei saanut riittävästi poliittisia tavoitteitaan läpi, jotta sen olisi kannattanut jatkaa hallituksessa.

Jensen kuitenkin katsoo, että konservatiivipuolueen Erna Solbergin tulisi jatkaa pääministerinä. Myös pääministeri itse on antanut ymmärtää, että hän haluaa jatkaa tehtävässään. Jensen ja pääministeri Solberg tapasivat tänään.

Solberg sanoo, ettei hän aio kommentoida sisäisiä keskusteluita. Seuraavaksi hän keskustelee jäljellejääneiden hallituspuolueiden kanssa.

– Lähtökohtana on se hallitusohjelma, joka meillä on.

“Siv Jensen on taktisesti hyvin taitava poliitikko.”

Hallituskriisissä etualalle nostettu norjalais-pakistanilainen nainen otettiin kiinni heti hänen saavuttuaan Norjaan. Hän oli matkustanut äärijärjestö Isisin hallitsemalle alueelle vuonna 2013 ja mennyt naimisiin järjestön taistelijan kanssa. 29-vuotias nainen on väittänyt, että hän hoiti Syyriassa vain lapsia ja kotia ja oli pitkään yrittänyt päästä pois.

Norjan viranomaiset epäilevät hänen kuuluneen Isisiin ja jihadistijärjestö al-Nusran rintamaan.

Naisen tuominen Norjaan on aiheuttanut edistyspuolueessa sisäisiä jännitteitä, jotka painostivat Jenseniä viemään puolueensa ulos hallituksesta.

– Siv Jensen on taktisesti hyvin taitava poliitikko ja nyt hän on sitä mieltä, että raja on tullut vastaan – jos hän haluaa jatkaa puolueen johtajana, hänen täytyy lähteä hallituksesta, sanoo valtiotieteilijä Svein Tuastad norjalaisesta Stavangerin yliopistosta.

“Maatamme väärään suuntaan vienyt porvarillinen yhteistyö on hajoamassa.”

Edistyspuolueen ratkaisu kirvoitti heti reaktioita oppositiopuolueissa. Norjan työväenpuolueen johtaja Jonas Gahr Störe kutsuu vallitsevaa tilannetta “porvarilliseksi kaaokseksi”. Hänen mukaansa hallituksen sisällä on paljon kitkaa.

– Edistyspuolueelle on suuri tappio, etteivät he onnistuneet istumaan hallituksessa hallituskautta loppuun.

– Erna Solbergin hallitus on kaatunut vain vuoden jälkeen. Porvarillinen kaaos on täydellinen, ja se on haitaksi maalle, Störe kirjoittaa uutistoimisto NTB:lle.

Sosialistinen vasemmistopuolueen johtaja Audun Lysbakken puolestaan pitää oikeistopopulistien ratkaisua “epätoivoisena yrityksenä puhdistautua hallitusyhteistyöstä, joka sai äänestäjät kääntämään puolueelle selkänsä”.

– Olemme iloisia siitä, että maatamme väärään suuntaan vienyt porvarillinen yhteistyö on hajoamassa, Lysbakken sanoo.

Vuoden 2017 vaaleissa neljä porvaripuoluetta onnistuivat saamaan 88 paikkaa 169:stä maan parlamentissa, Norjan suurkäräjillä. Vaalien jälkeen pääministeri Solbergin konservatiivipuolue muodosti hallituksen liberaalipuolueen ja edistyspuolueen kanssa. Kristillinen kansanpuolue tuli hallitukseen mukaan 2019.

Edistyspuolueella on 27 kansanedustajan paikkaa. Nyt lopuille hallituspuolueille jää yhteensä 61 paikkaa, kun oppositiossa istuu edistyspuolue mukaan lukien 108 kansanedustajaa.

Uutisen viimeistä kappaletta muutettu 20.1. kello 19.56: Lisätty opposition paikkalukuun myös Edistyspuolueen kansanedustajat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE