Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Presidentti ei pääse eroon siitä, että hän on EU-maan edustaja” – Kumpula-Natri jäi kaipaamaan keskustelua unionin ulkosuhteista

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) olisi kaivannut presidentinvaaleissa enemmän keskustelua siitä, mitä Euroopan unioni kansainvälisissä suhteissaan tekee.

– Vaikka EU on 28 jäsenmaata ja sen prosessi menee hallituksen kautta, niin Suomen tasavallan presidentti ei kuitenkaan pääse eroon siitä, että hän on EU-maan edustaja hoitaessaan ulkosuhteita.

– Eurooppa-asioita työkseen tekevänä olisin kaivannut keskusteluun enemmän pohdintaa siitä, mitä on olla valtion johtajana EU-maassa.

Kumpula-Natri ihmetteleekin, miksei vaaleissa paneuduttu enemmän siihen, mitä Euroopassa tapahtuu. Lisäksi hän katsoo, että ulkopolitiikan koviakaan kysymyksiä ei loppujen lopuksi käsitelty tarpeeksi.

– Esimerkiksi Turkin tilanne ei noussut puheenaiheeksi. Ilmeisesti ihmiset ajattelevat, että unioni hoitaa. Turkin kriisin aikana huomasin, kuinka ihmiset alkoivat kysymään ihan kesätoreilla, että mitä EU tekee.

– Tämä oli minulle ahaa-elämys. Suomalaiset luottavat unioniin ulkopoliittisena toimijana. Luotamme, että EU ottaa tilanteissa kantaa ja, että EU hoitaa Afrikka-suhteita voimallansa.

Kumpula-Natrin muistuttaa, että vaikka unionin asioiden hoito on korvamerkitty Suomessa hallitukselle ja pääministerille, ei presidentinkään rooli EU-maan johtajana ole merkityksetön.

Lisää aiheesta

Vaaleissa käydyssä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa presidentin tehtäväksi miellettiin kuitenkin lähinnä vain suurvaltasuhteet. Niissä Niinistö on ottanut vastuuta, josta osoituksena on hänen tapaamisensa Kiinan, Venäjän kuin Yhdysvaltojenkin presidenttien kanssa, Kumpula-Natri arvioi.

– Tämä antoi hyvin vähän liikkumatilaa haastajille.

Nämä ovat entistä enemmän henkilövaalit.

Yleisellä tasolla Kumpula-Natria mietitytti vaalituloksessa se, miten vähän puoluekannatus ja henkilövaalijärjestelmä enää tänä päivänä korreloi.

– Tuula toi hyvin esille arvoja, ja tiedämme, että arvot ovat kaikissa vaaleissa mukana. Mutta tiedämme myös, että nämä ovat entistä enemmän henkilövaalit.

Kumpula-Natri muistuttaa myös, että ainakin hänen historiansa aikana istuva presidentti on aina saanut kansan tuen.

– Tämä on ihan hyväkin lähtökohta. Kun presidentti on valittu, niin hän on sitten aina tukea saanut. Kulloinenkin presidentti on myös kuunnellut kansaa laajemmin.

Toisaalta Niinistön huimat kannatusluvut mietityttävät europarlamentaarikkoa. Hän pohtiikin, koitettiinko vaalikeskustelussa rajata aiheita.

– Jos keskusteluun otetaan mukaan vain se kapea ulkopolitiikan ydin, niin siinähän meillä on Suomessa ollut aina melko laaja konsensus.

Kumpula-Natri piti hivenen yllättävänä myös sitä, että selkeästi puolustusliitto Natoon liittymisen puolesta kampanjoineen Nils Torvaldsin (RKP) äänisaalis jäi vain 1,5 prosenttiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE