Politiikka
2.9.2017 09:48 ・ Päivitetty: 4.9.2017 11:02
Presidenttiehdokas Haatainen: ”Minun Suomessani ei ole sijaa vihapuheelle tai ihmisarvon polkemiselle”
Kansanedustaja Tuula Haatainen keräsi eniten ääniä SDP:n jäsenäänestyksessä ja nousee puolueen presidenttiehdokkaaksi.
Haataisen kiitospuheessa Jyväskylässä kuultiin voimakas vetoomus inhimillisyyden ja oikeudenmukaisuuden puolesta.
– Minun Suomessani ei ole sijaa vihapuheelle tai ihmisarvon polkemiselle. Meidän tarjottava vaikeisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin kestäviä ratkaisuja. Tässäkään vaalissa ehdolla olevien ei pidä puhua ääripäistä. Ihmisarvo ei ole suhteellinen. Sen puolustajat eivät ole ääripää. Ihmisarvo on absoluuttinen
– Tulen puolustamaan viimeiseen asti demokratiaa ja avointa yhteiskuntaa voimilta, jotka niitä horjuttavat. Haluan tehdä selväksi, että Suomessa ei ole tilaa rasismille. Minä puolustan presidenttinä jokaista ihmistä.
Haatainen nimesi ilmastonmuutoksen keskeiseksi haasteeksi tulevaisuudelle.
– Koko ihmiskunnan tulevaisuus ja olemassaolo ovat kiinni siitä, saadaanko ilmaston lämpeneminen kuriin. Ilmastonmuutos on keskeinen syy luonnonkatastrofeihin ja siitä aiheutuvaan pakolaisuuteen. YK:n ilmastosopimus on suunnannäyttäjä. Me olemme sitoutuneet siihen. Ongelma on globaali ja siksi tarvitaan rajat ylittävää yhteistyötä.
Hän toisti kampanjalinjauksensa, että Suomella ei ole tarvetta muuttaa nykyistä tilannettaan hakemalla Nato-jäsenyyttä.
Lisää aiheesta
EU:n vahvistaminen on sitä vastoin Suomen edun mukaista, koska ennustuksen unionin hajaantumisesta brexitin jälkeen ovat osoittautuneet vääriksi, hän totesi.
– Päinvastoin yhteistyön odotetaan tiivistyvän ja yhteistyötä ollaan lisäämässä monella eri politiikan alueella. Meidän pitää omalla toiminnallamme vahvistaa unionin uskottavuutta ihmisten mielissä.
Vain luomalla uskoa, toivoa ja tulevaisuuden näkymää, voimme rakentaa kestävää yhteiskuntaa.
Haatainen mainitsi naisten ja tyttöjen osaamisen yhtenä maapallon alikäytetyistä voimavaroista ja peräänkuulutti naisten saamista mukaan taloudelliseen päätöksentekoon.
Hän muistutti Suomen kehitysyhteistyön painopisteen olleen tyttöjen ja naisten aseman vahvistamisessa, minkä vuoksi kehitysyhteistyön leikkaukset ovat lyhytnäköistä politiikkaa Suomen hallitukselta.
Haatainen sanoi toivon sanoman olevan kestävän kehityksen ytimessä.
– Kun puhumme inhimillisestä kestävästä kehityksestä, kysymys on juuri tästä. Saavatko uudet sukupolvet, tytöt ja pojat yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen? Näkeväkö he edessään toivon tulevaisuudesta? Vain luomalla uskoa, toivoa ja tulevaisuuden näkymää, voimme rakentaa kestävää yhteiskuntaa, Haatainen painotti.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.