Politiikka
12.4.2018 10:16 ・ Päivitetty: 12.4.2018 10:16
Pro: Kehysriihen päätös uhmaa perustuslakia – ”Ketään ei saa asettaa eri asemaan iän perusteella”
On vaikea ymmärtää millä tavalla nuorten määräaikaisuuksien mielivaltaisuus helpottaisin työllisyyttä, toteaa Ammattiliitto Pro puheenjohtaja Jorma Malinen. Irtisanomissuojan keventämisessä vuorostaan piilee Malisen mukaan riski pienille yrityksille itselleen. Muutoin hän pitää hallituksen kehysriihessä tekemiä päätöksiä esimerkiksi työaikalain osalta täysin oikeina.
– On keskeistä että asiantuntijat ja esimiehet säilyvät työaikalain piirissä. Aktiivimallin korjausliikkeet kertovat siitä, että kritiikkiin on reagoitu, Malinen sanoo.
Hallitus päätti kehysriihessään keventää irtisanomissuojaa alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Ammattiliitto Pro katsoo, että päätöksellä voi olla pienyritysten kannalta ei-toivottuja vaikutuksia, joita kehysriihessä ei ole huomioitu. Lisäksi ratkaisu on vähintään haasteellinen työntekijöiden yhdenvertaisuuden kannalta. Työehtojen heikentäminen pienemmissä yrityksissä johtaa suurten yritysten houkuttelevuuden kasvuun työntekijöiden silmissä.
Maissa, joissa työehdot ja irtisanomissuoja ovat polarisoituneet yrityskoon mukaan, on pienillä yrityksillä Pron mukaan hankaluuksia löytää osaavaa työvoimaa. Nuoret osaajat vaihtavat välittömästi suuriin yrityksiin kun voivat, sillä vain ne takaavat tarpeeksi vakaat työsuhteen ehdot, Pro toteaa tiedotteessaan. Tyypillisiä esimerkkejä näistä maista ovat Etelä-Korea ja Japani, missä jo suuryritysten harjoittelupaikoista käydään erittäin kovaa kilpailua.
– Hallituksen päätös varmasti auttaa mikroyrityksiä työllistämään, mikä on positiivista. Mutta samaan aikaan päätös heikentää 5-19 henkeä työllistävien yritysten houkuttelevuutta suurempiin yrityksiin nähden. Lisäksi hallituksen päätös on vähintään kyseenalainen yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Paljon riippuu siitä, miten päätös kirjataan lakiesitykseen, Malinen sanoo.
– Suomessa juuri pidennettiin koeaikaa neljästä kuukaudesta kuuteen kuukauteen. Tämä jaksaa aina ihmetyttää, että onhan se vähän kumma, jos ei puolessa vuodessa ennätä päätellä sopiiko työntekijä tehtäväänsä vai ei.
Malinen pitää selvänä, että päätös kiihdyttää myös osaltaan kaupungistumista, kun nuoret hakeutuvat niihin kaupunkeihin, joissa on suurempia työantajia.
– Mutta toki tämä on ymmärrettävää, mikäli kaupungistumisen edistäminen on hallituksen tavoitteena, Malinen jatkaa.
Nuorten asema huolestuttaa
Hallitus päätti kehysriihessä myös mahdollistaa alle 30-vuotiaiden, yli kolme kuukautta työttöminä olleiden nuorten työllistämisen määräaikaiseen työsuhteeseen ilman erillistä syytä. Pro suhtautuu esitykseen kriittisesti.
– Perustuslain mukaan ketään ei saa asettaa eri asemaan muun muassa iän perusteella ilman hyväksyttävää perustetta. Minun mielestäni nuorten työmarkkina-aseman heikentäminen keinotekoisella ikärajalla ei kuulosta kovin hyväksyttävältä perusteelta.
– Nuoret ovat jo muutenkin heikommassa asemassa työmarkkinoilla, joten tässä on nyt melkoisia riskejä heidän työuriensa kannalta. Hallituksen tulee esityksensä yhteydessä kiristää sanktioita määräaikaisuuksien ketjuttamisesta, esityksen tasapainottamiseksi.
Aktiivimallin korjaukset järkeviä
Aktiivimallin aktiivisuustoimiksi lasketaan hallituksen päätöksen mukaan jatkossa myös ammattiliittojen, kuntien ja järjestöjen koulutuksia. Jatkossa aktiivimallin piiriin lasketaan myös kuuden kuukauden omaehtoinen opiskelu työttömyysturvalla.
– Aktiivimallin korjaukset ja TE-toimistojen määrärahojen ja virkailijoiden määrän kasvattaminen ovat oikeansuuntaisia päätöksiä. Kelasta ja työttömyyskassoista tulleiden viestien perusteella aktiivimallin valuviat on korjattava välittömästi, toivottavasti näillä ratkaisuilla tilanteeseen tulee parannus, Malinen sanoo.
– Myös panostukset osaamiseen ja työllisyyteen ovat tervetulleita. Muunto- ja täydennyskoulutuksen lisäyksillä kyetään taklaamaan jossain määrin työvoimapulaa. Seuraavalle hallitukselle jää kuitenkin iso savotta suomalaisen osaamisen turvaamisessa ja kehittämisessä, Malinen kertoo.
Päätökset työaikalaista tervetulleita
Hallitus päätti viedä työaikalakia eteenpäin säilyttämällä lain soveltamisalan nykyisessä laajuudessaan. Lisäksi paikallista sopimista edistetään nykyisen lainsäädännön pohjalta.
– Työaikalain soveltamisalan säilyminen ennallaan on asiantuntijoille ja esimiehille erittäin tärkeä päätös. Asiantuntijoiden ja esimiesten rajaaminen lain ulkopuolelle olisi voinut aiheuttaa joillain prolaisilla toimialoilla yli viiden prosentin leikkaukset palkansaajien ansioihin.
Malisen mukaan on hienoa että hallituksessa on kuultu Pron viesti.
– Soveltamisalan muutoksilla oltaisiin paitsi leikattu asiantuntijoiden ja esimiesten palkkoja, olisi muutoksella ollut myös vakavia seurauksia työsuojelun ja -turvallisuuden kannalta. Eli tässä on kiitos hallituksen suuntaan paikallaan.
– Työaikalaissa on kuitenkin vielä avoimeksi jääneitä kysymyksiä, kuten se miten joustotyö kirjataan lakiin. Näiltä osin joudumme vielä odottamaan hallituksen esitystä uudeksi laiksi, ennen kuin voimme arvioida lain mahdollisia vaikutuksia Pron jäseniin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.