Politiikka

Pro: Pöydällä tukilakot – ”On mahdollisuus, että kiista pitkittyy pitkälle kevääseen”

Marja Luumi
Jorma Malinen
Marja Luumi
Jorma Malinen
Marja Luumi
Jorma Malinen

Ammattiliitto Pron hallitus kokoontuu ensi viikon perjantaina pohtimaan jatkotoimia rahoitusalan työkiistan vauhdittamiseksi.

Esillä on puheenjohtaja Jorma Malisen mukaan muun muassa se, mitkä muut alat ovat tarvittaessa valmiita tukemaan rahoitusalan neuvotteluja tukilakoilla.

Pro hylkäsi valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen viime viikolla. Uusia tapaamisia sovittelun jatkamiseksi ei ole tällä erää sovittuna.

– Tässä on olemassa mahdollisuus, että tämä kiista pitkittyy pitkälle kevääseen, Malinen sanoi tiedotustilaisuudessa aamulla.
Hänen mukaansa työtaisteluvalmius on rahoitusalalla erittäin korkealla.

Alan edellistä työtaistelua oli tukemassa ICT-ala, mutta Malisen mukaan on mahdollista, että tukea tulee nyt sellaisiltakin aloilta, jotka eivät ole suoraan kytköksissä rahoitusalan työehtosopimukseen.

– Tulemme käymään ensi viikon perjantaina hallituksessa sellaisen keskustelun, että mitkä alat ovat tarvittaessa valmiita tukemaan tukilakoin rahoitusalan sopimusneuvotteluja, Malinen sanoi.

”Vapaaehtoisia riittää viikonlopputyöhön”

Keskeinen kiistakysymys koskee sitä, pitäisikö työnantajalla olla oikeus määrätä ihmisiä viikonlopputöihin vai ei.
Pro on teettänyt viikonlopputyöstä sovintoesityksen jälkeen pikakyselyn, johon vastasi yli 3 000 rahoitusalan toimihenkilöä, asiantuntijaa ja esimiestä. Heistä 40 prosenttia ilmoitti olevansa halukkaita tekemään viikonlopputöitä vapaaehtoisesti.

Pron mukaan työnantajapuoli onkin rakentanut alalle keinotekoisen ongelman.

– Vapaaehtoisia riittää, direktiota ei tarvita. Meidän mielestämme vahvin tae sille, että työntekijöitä riittää viikonlopputöihin, on se että niistä sovitaan.

Helteen sovintoesitys lähti siitä, että viikonlopputyön käyttöönotosta olisi ensisijaisesti sovittu paikallisesti. Jos paikallisia ratkaisuja ei olisi saavutettu, olisi työantajalla tietyin rajoituksin mahdollisuus määrätä toimihenkilöitä viikonlopputöihin.

Viikonlopputyön määrä olisi rajattu yhteen viikonloppuun kuukaudessa ensi vuoden heinäkuun loppuun saakka. Painavasta henkilökohtaisesta syystä rahoitusalan toimihenkilöt olisivat voineet kieltäytyä viikonlopputyöstä.

Ammattiliitto Pro katsoo, että sovintoesityksessä työnantaja olisi saanut yksinmääräämisoikeuden, jota liitto ei voi hyväksyä. Työntekijäpuoli haluaisi, että viikonlopputöistä sovittaisiin paikallisesti, koska tarve vaihtelee paljon yrityksittäin.
STT–SUSANNA JÄÄSKELÄINEN

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat