Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Professorit ja Tieteentekijät vaativat leikkausten perumista – ”Näköalattomuus vaivaa ja aivovuoto tuntuu kiihtyvän”

Yliopistot ja tutkimus ajetaan ahtaalle hallituksen leikkauksin.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto vaativat, että yliopistoihin ja tutkimukseen kohdistuvat rahoitusleikkaukset pitää lopettaa. Liittojen mielestä yliopisto- ja tutkimusektori ovat jo tehneet osansa – ja ylikin – säästötalkoissa.

Liitot muistuttavat mittavien leikkausten ajaneen yliopistot ja tutkimuslaitokset väen vähentämiseen johtavien yt-neuvottelujen kierteeseen.Osa pätevistä tutkijoista jää työttömiksi, osa on lähtenyt niihin maihin, joissa tutkimukseen ja osaamiseen panostetaan enemmän, liitot kertaavat kannanotossaan.

– On järkyttävää ajatella Suomen tutkimuksen tulevaisuutta, kun professorikollegoita irtisanotaan, toteaa Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

– Rahoitusleikkaukset ovat heikentäneet tutkimuksen edellytyksiä sekä yleistä ilmapiiriä. Näköalattomuus vaivaa monia ja aivovuoto tuntuu kiihtyvän, sanoo Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Liittojen mukaan leikkauksilla on pahasti murennettu Suomen keskeisenä kilpailuetuna pidettyä koulutusta ja osaamista. Liitot toivovat hallituksen kääntävän kelkkansa kehysriihessä.

– Yhtään lisäleikkauksia yliopistot ja tutkimus eivät enää kestä. Hallituksen on korkea aika valita toisin, liitot korostavat.

On järkyttävää ajatella Suomen tutkimuksen tulevaisuutta, kun professorikollegoita irtisanotaan.

Lisää aiheesta

Professorit ja Tieteentekijät painottavat koulutus- ja tutkimusleikkausten vaikuttavan kielteisesti talouskasvuun.

– On käsittämätöntä, miksi hallitus toimii tässä asiassa päinvastoin kuin keskeiset asiantuntijat yksimielisesti viestittävät.

Liitot muistuttavat, että leikkauksia ovat pitäneet haitallisina muiden muassa Talouspolitiikan arviointineuvosto, OECD ja Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos. EU-komissio ennustaa korkea-asteen koulutuksen saaneen työvoiman osuuden laskevan Suomessa ainakin vuoteen 2025 asti.

– Tämä on selvässä ristiriidassa Sipilän hallitusohjelman 2025-tavoitteen kanssa, jonka mukaan ”suomalaisten osaamis- ja koulutustaso on noussut, mikä tukee suomalaisen yhteiskunnan uudistumista ja mahdollisuuksien tasa-arvoa”.

Hallituksen päätös jäädyttää yliopistoindeksi koko hallituskaudeksi vie yliopistojen rahoituksesta 175 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä. Kaikkiaan yliopistojen ja tutkimuksen rahoitus vähenee hallituskauden aikana 500 miljoonalla eurolla. Tilastokeskuksen helmikuisen tilastojulkistuksen mukaan valtion tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoitus on tänä vuonna reaalisesti 9,4 prosenttia viimevuotista pienempi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE