Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Talous

PT ennustaa: Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna 5 % – ensi vuonna talous puolestaan kasvaa 3,9 %

Istock

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) ennustaa Suomen bruttokansantuotteen supistuvan tänä vuonna viisi prosenttia. Ensi vuonna talous kasvaa 3,9 prosenttia. Tutkimuslaitos alensi ensi vuoden ennustetta 0,6 prosenttiyksiköllä kevään ennusteestaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ennusteessa oletetaan, että koronavirusta vastaan kehitetty rokote otetaan käyttöön ensi vuonna.

Talouden supistuminen jäi toisella neljänneksellä PT:n ennustamaa pienemmäksi, ja bkt supistui vain 6,3 prosenttia vuotta aiempaan verrattuna. Koronakriisistä toipuminen on sen sijaan ollut toivottua hitaampaa. Tärkeimpien vientimaiden toipuminen on ratkaisevan tärkeää Suomen toipumisen kannalta.

Koronan vaikutukset työllisyyteen ovat jääneet pienemmiksi kuin keväällä pelättiin. Työttömyysaste jää tänä vuonna PT:n mukaan 8,3 prosenttiin ja työllisyysaste laskee 71,5 prosenttiin. Työllisyysaste kohenee ja työttömyysaste alenee maltillisesti kahtena seuraavana vuonna.

Työllisyyspalvelujen parantaminen voisi auttaa

PT katsoo, että julkisen talouden kannalta elvytys on pidemmällä tähtäimellä edullisempaa kuin se, että koronakriisin mukanaan tuoman työn kysynnän tilapäisen hiipumisen annettaisiin johtaa samanlaiseen pitkäaikaistyöttömyyden kasvuun kuin 1990-luvun lamassa.

Riittävän elvytyksen lisäksi myös työllisyyspalvelujen nostaminen Ruotsin ja Tanskan palvelujen tasolle voisi olla keino, jolla estetään työttömyyden kovan ytimen kasvua koronakriisistä toipumisen aikana, PT arvioi.

Koronakriisin vaikutuksia Suomen kustannuskilpailukykyyn ei ole PT:n mukaan vielä mahdollista arvioida, sillä tavanomaiset mittarit kehittyvät kriisin aikana erittäin poikkeuksellisesti. Nimellisten tai reaalisten yksikkötyökustannusten keskinäinen vertailu ei siksi kerro juuri mitään Suomen kilpailukyvystä.16

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE