Politiikka
14.5.2017 17:37 ・ Päivitetty: 14.5.2017 17:37
Puhemies paljastaa: Tästä asiasta tulee yksiselitteisesti eniten palautetta kansalaisilta
Puhemies Maria Lohela (ps.) toteaa allekirjoittavansa jossain määrin sen varsin yleisen arvion, että Sibelius-Akatemian väistötilat ovat vieneet eduskunnan puhekulttuuria ärhäkkäämpään suuntaan.
– En tiedä, johtuuko se siitä, että kaikki äänet jotenkin tuntuvat voimakkaampana, että ne välihuudot vaikka ne eivät olisi rajuja tai niissä ei olisi mitään ihmeellistä, niin kaikki jotenkin kuuluu paremmin. Siitä ehkä tulee sellainen rajumpi fiilis, Lohela pohtii.
Lohela sanoo toivovansa vähän rauhallisempaa salikulttuuria, mutta toteaa, että terävät oivallukset, esimerkiksi kansanedustajien välihuudot ovat joskus aivan paikallaan.
– Ne kuuluvat siihen. En pidä ollenkaan pahana. Se on tekniikkalaji, onnistuu toisilta paremmin ja toisilta ei niin hyvin sitten.
Lohela muistuttaa, että ylipäänsä yhteiskunnassa on menty siihen suuntaan, ettei sanomisia aina pohdita kovin syvällisesti.
– Sellaiset reagointiajat ovat niin paljon lyhentyneet, että kyllä siitä tietynlainen levottomuuskin on kyllä lisääntynyt. Se on ihan yleinen huomio salissakin.
Toisaalta Lohela ei liioittele asiaa. Politiikan parissa sanoja on osattu asetella kovasti aiemminkin.
Lisää aiheesta
– Ei pidä myöskään ajatella sillä tavalla, että nyt olisi jotenkin erityisen rumaa käytöstä. Se ei pidä paikkaansa.
Kännyköille salissa on myös asiallinen käyttöperuste.
Kun eduskunta palaa syysistuntokaudella Sibelius-Akatemiasta eduskuntatalon remontoituihin tiloin, sillä voi olla vaikutusta myös puhekulttuurin petraantumiseen.
– Uskon, että siinä talossa (eduskuntatalossa) on sellainen oma latauksensa. Kaikki muistetaan entistäkin paremmin, missä olemme ja mitä teemme.
Maria Lohela kertoo, että yksiselitteisesti eniten puhemiehelle tulee kansalaispalautetta kansanedustajien kännykänkäytöstä.
– Ihmiset kokevat, että siihen kännykänkäyttöön keskitytään enemmän kuin varsinaiseen keskusteluun tai toisten kuuntelemiseen. Tämä varmaan osittain pitää paikkansa. Mutta tässä ajassa kännykät ovat yksiselitteisesti työvälineitä ja nehän on edellisellä vaalikaudella hyväksytty. Puhemiesneuvosto on linjannut, että kännyköitä saa käyttää ja tabletteja saa käyttää, kun ne eivät häiritse toisia. Puhuminen puhelimeen on tietenkin ehdottomasti kiellettyä.
Kännykän selailemiseen puhemies Lohela ei siis aio puuttua.
– Siihen ei ole syytä puuttua siitä syystä, että me elämme tällaisessa maailmassa ja sieltä saa niitä tietoja kyllä nopeasti haettua. Ihan varmasti niillä on myös asiallista käyttöperustetta salissa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.