Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Puoluetta olisi vaikea johtaa Brysselistä” – RKP:n Henrikssonin eurovaalipohdinta tuli monelle puskista

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

RKP:n piirijohtajista osa kertoo yllättyneensä puolueen puheenjohtajan, opetusministeri Anna-Maja Henrikssonin ilmoituksesta, että hän pohtii asettumista ehdolle kesäkuun eurovaaleissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Henriksson kertoi harkinnastaan joulun alla Hufvudstadsbladetille. Hän aikoo kertoa ratkaisunsa tammikuun loppuun mennessä.

STT haastatteli tähän juttuun RKP:n kaikkien viiden piirijärjestön puheenjohtajat. Esimerkiksi RKP:n Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Tomas Björkroth kertoo, että Henrikssonin ilmoitus oli hieman yllättävä. Björkroth pitää yllättävänä ajankohtaa, jolloin Henriksson kertoi mahdollisesti asettuvansa ehdokkaaksi.

Hänen mukaansa Henrikssonin ilmoituksesta ei ollut mitään “ennakkovaroitusta”. Samalla Björkroth muistuttaa, että Henriksson vasta harkitsee asettumista ehdolle.

Björkrothin mukaan RKP tarvitsee hyviä ehdokkaita EU-vaaleihin, jotta puolue voisi säilyttää paikkansa Euroopan parlamentissa.

-  Jos meillä on kansanedustajia tai ministereitä ehdokkaina, onhan se aina vaalituloksen kannalta hyvä asia.

Tällä hetkellä RKP:llä on europarlamentissa yksi edustaja, Nils Torvalds. Meppinä vuodesta 2012 toiminut Torvalds ei hae enää jatkokautta Brysselissä.

USEITA alueita edustavan RKP:n yhteispiirin puheenjohtaja, kotkalainen Johan Bardy sanoo niin ikään, että Henrikssonin ehdokkuuspohdinta tuli yllätyksenä.

-  Asiaa voi tarkastella monesta näkökulmasta, mutta erittäin mielenkiintoista tämä on. Sehän vaikuttaa moneen eri asiaan.

Henrikssonin ilmoitusta luonnehti yllätykseksi myös Pohjanmaan piirijohtaja Samuel Broman. Hänen mukaansa Henriksson on tehnyt puheenjohtajana hyvää työtä ja tilanne on vakaa.

-  Ajatuskin siitä, että se aika loppuu, kyllähän se laittaa harkitsemaan, että mitä sen jälkeen.

Helsingin piirin puheenjohtaja Emma Ringbom korostaa eurovaalien merkitystä ja pitää tärkeänä, että Brysseliin saadaan kokeneita ihmisiä.

-  On todella kiva nähdä, että puoluejohtaja ainakin harkitsee mukaan lähtöä. Se on mielestäni ainoastaan hyvä asia.

Uudenmaan piirijohtajan Hanna Lönnforsin mukaan on selvää, että kun istuva meppi Torvalds ei enää asetu ehdolle, niin puolueen johtavat poliitikot miettivät omaa lähestymiskulmaansa.

-  Ei se nyt yllätyksenä tule, että ihmiset miettivät vaihtoehtoja.

JOS HENRIKSSON asettuisi ehdolle ja tulisi valituksi europarlamenttiin, voisi RKP:llä olla edessä puheenjohtajavaihdos ja uuden opetusministerin valinta.

RKP on mukana hallituksessa, ja puolueen puheenjohtaja on hallituspuolueiden johtajista koostuvan nelikon jäsen. Puoluejohtajan tehtäviä voisi olla hankalaa yhdistää euroedustajan työhön.

Piirijohtajista Lönnfors sanoo pitävänsä puheenjohtajan vaihtumista hyvin todennäköisenä, jos Henriksson lähtee Brysseliin.

-  Yleisesti RKP on lähtenyt siitä, että puheenjohtaja on Suomessa.

Broman ja Björkroth kumpikin katsovat, että olisi vaikeaa johtaa puoluetta Brysselistä.

-  Kyllä se työsarka siellä on erittäin iso. Näen sen haastavana olla samalla puolueen puheenjohtajana, Broman kommentoi.

Bardyn mukaan kyseessä on vielä täysin avoinna oleva asia.

-  Niin pitkällä ei olla vielä lähelläkään, hän toppuuttelee.

SUNNUNTAINA 60 vuotta täyttävä pietarsaarelainen Henriksson on toiminut RKP:n puheenjohtajana vuodesta 2016 lähtien.

Useimmat piirijohtajat eivät toistaiseksi paljasta suosikkejaan Henrikssonin seuraajaksi puolueen johdossa.

-  Kyllä siitä ajatuksia on varmaan itse kullakin, myös minulla. Pidän sen omana asianani vielä tällä hetkellä, RKP:n yhteispiirin Bardy sanoo.

Helsingin piirin Ringbom uskoo, että RKP:n nykyisten kansanedustajien joukosta löytyisi hyvä seuraaja Henrikssonille.

-  Mitä olen ymmärtänyt, niin meidän istuvat kansanedustajat Uudeltamaalta ovat ainakin jossain vaiheessa olleet kiinnostuneita, niin ehkä joku heistä, Ringbom sanoo.

RKP:lla on Uudeltamaalta kolme kansanedustajaa: eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson ja puolueen varapuheenjohtaja Henrik Wickström.

HENRIKSSONIN ohella myös muut RKP:n poliitikot ovat miettineet eurovaaleihin lähtemistä. Ehdokkuutta ovat sanoneet pohtivansa ainakin Adlercreutz, Wickström ja helsinkiläinen kansanedustaja Eva Biaudet. Lisäksi Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström kertoi tiistaina, että hän lähtee eurovaaleihin RKP:n listalla.

Piirijohtajien mukaan Henrikssonin ilmoitus eurovaaliehdokkuuden pohdinnasta ei ole joulunpyhien aikana herättänyt valtavasti keskustelua puolueväen keskuudessa. Esimerkiksi Björkroth sanoo, ettei hänellä ole ollut “villiä puhelinrumbaa” aiheen tiimoilta.

-  Ei tässä nyt kenenkään kinkku ole väärään kurkkuun mennyt tämän takia.

Iiro-Matti Nieminen / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE