Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puolustusvoimain komentaja avasi keskustelun jalkaväkimiinoista – näin asiaan reagoivat entinen puolustusministeri ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja

Hanne Salonen / Eduskunta
Mikko Savola (kuvassa oikealla) toimi osan aikaa Marinin hallituksen puolustusministerinä. Hänen vierellään silloisen hallituksen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Jalkaväkimiinoista tulisi käydä keskustelua, sanoi Puolustusvoimain (PV) komentaja Janne Jaakkola MTV:n uutisille.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Saman allekirjoittaa Demokraatin tekstiviestitse tavoittama entinen puolustusministeri, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mikko Savola (kesk.).

Savola on paraikaa Nato-parlamentaarikojen syyskokouksessa Montrealissa Kanadassa.

– Keskustelua on hyvä käydä, aivan kuten PV:n komentaja sanoo. Päätös ei ole kuitenkaan pelkästään poliittinen. Kyse on laajasta puolustus- ja ulkopoliittisesta kokonaisuudesta, Savola näkee.

Jaakkola ei ottanut haastattelussa suoraan kantaa siihen, pitäisikö Suomen irtaantua Ottawan sopimuksesta, sillä päätös on poliittinen. Hän kuitenkin kävisi keskustelua paitsi jalkaväkimiinoista, myös uusista puolustusteknologioista.

– Mikäli Puolustusvoimat esittää, että jalkaväkimiinat pitää ottaa käyttöön niin hallituksen on käsiteltävä asiaa. Keskusta on valmis tarkastelemaan Ottawan sopimuksesta irtaantumista puoluekokouskantamme mukaisesti, mikäli Puolustusvoimat asiaa esittää, Mikko Savola sanoo.

– Nyt tulisi puolustusministerin ja PV:n komentajan käydä tästä keskustelu ja hallituksen tehtävä on antaa asiasta mahdollinen esitys eduskunnalle. Tämä voisi tapahtua esimerkiksi vielä auki olevan puolustusselonteon kautta, Savola ehdottaa.

Jaakkolan mukaan turvallisuusympäristö on muuttunut merkittävästi sen jälkeen, kun Suomi luopui jalkaväkimiinoista ja liittyi Ottawan sopimukseen vuonna 2012.

- Sopimukseen liittyminen ja korvaavat hankinnat kuvastivat sen maailmanajan tapahtumia. Nyt turvallisuusympäristö on aivan erilainen. Esimerkiksi venäläisten käyttämä jalkaväen massamainen käyttö on luonut vähän uuden asetelman siihen, millä tavalla meidän pitää valmistautua sotilaalliseen voimankäyttöön, Jaakkola sanoi MTV:lle viitaten Venäjän sotatoimiin Ukrainassa.

DEMOKRAATTI tavoitti puhelimitse Montrealista, joka on sattumoisin hyvin lähellä Ottawaa, myös puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jukka Kopran (kok.).

Kopra tulkitsee Jaakkolan puheet keskustelun avauksena, jonka perusteena on turvallisuusympäristön olennainen muuttuminen siitä ajasta, kun Ottawan sopimusta tehtiin.

Kopra toteaa, että Jaakkolan perustelu on hyvä ja siihen on helppo yhtyä.

– Se, mitä tulisi tehdä, siihen on varhaista ottaa kantaa. Luonnehtisin asian nyt näin, että käydään tätä keskustelua ja arvioidaan tilannetta valtionjohdon ja asiaan kuuluvien toimijoiden toimesta. Sitten katsotaan, onko aihetta johtopäätöksiin ja toimenpiteisiin.

Savolan ideaa, jonka mukaan esimerkiksi valtioneuvoston puolustusselonteon yhteydessä pohdittaisiin mahdollista Ottawan sopimuksesta irtaantumista, Kopra ei pidä aikataulusyistä kannatettavana. Puolustusselonteko annetaan eduskunnalle jo ennen joulua ja se on määrä hyväksyä keväällä.

– Tässä ei nyt aika saa olla määräävä tekijä enkä kiirehtisi tämän asian kanssa ainakaan tällaisella aikataululla, Kopra toteaa.

– Mutta ilman muuta keskustelu kannattaa käydä. Olen myös itse avoin keskustelulle ja erityyppisille ajatuksille.

Pidätkö mahdollisena, että Suomi irtaantuisi tällä hallituskaudella Ottawan sopimuksesta?

– En lähde sitäkään arvioimaan, Kopra vastaa.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jukka Kopra (kok.). Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE