3.4.2025 12:02 ・ Päivitetty: 3.4.2025 12:10
Purra: ”Ilmassa on kauppasodan uhka” – osa hallituksesta vaatii kahdenvälisiä tullineuvotteluja, osa korostaa EU-tasoa
Petteri Orpon (kok.) hallituksessa sisällä on reagoitu kahtalaisesti Donald Trumpin julistamiin tulleihin.
Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps) ehti perätä kahdenvälisiä neuvotteluja, kun taas pääministeri Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) painottavat neuvotteluyhteyttä EU-tasolla.
– Suomen kauppasopimukset on solmittu EU-tasolla, ne kuuluvat EU:n toimivaltaan, ja tästä pidämme kiinni. Toki meillä on myös kahdenvälisiä sopimuksia, kuten jäämurtajista, mutta iso keskustelu ja linja kulkee unionin tasolla, Purra sanoo.
– Sieltä on tulossa vastatoimia, mutta minulla ei ole tietoa niiden yksityiskohdista. Ymmärtääkseni neuvottelut ovat käynnissä komission puheenjohtajan johdolla.
Yhdysvaltain uusien tuontitullien perustaso on kymmenen prosenttia. EU:lle maa asettaa 20 prosentin tuontitullin. Tullien on tarkoitus tulla voimaan jo viikon sisällä.
VALTIOVARAINMINISTERI MYÖNTÄÄ, että jo tariffeista ilmoittaminen on vakava isku Suomen kaltaiselle vientivetoiselle avotaloudelle, mutta pahempana uhkana hän pitää epävarmuuden ilmapiiriä.
– Kun kansainvälisen talouden toimintakenttä ja -ympäristö on tällaisessa epävarmuuden tilassa ja ilmassa kauppasodan uhka, se voi järkyttää haurasta kasvua, jota Suomessa on jo jollain aloilla havaittavissa. Kyllä tämä on erittäin huono uutinen.
Lisää aiheesta
– Tullien taso on korkeampi kuin toivottiin ja kuviteltiin. Toisaalta Trumpin tavat tuntien voi katsoa, että kyseessä on neuvottelujen avaus, josta sitten edetään, Purra kommentoi.
Kokonaan toinen asia on, missä määrin Riikka Purrankin julkisesti ihaileman presidentti Trumpin ja hänen hallintonsa kanssa voi ylipäätään neuvotella. Trump esikuntineen on osoittanut avointa vihamielisyyttä ja halveksuntaa Euroopan Unionia kohtaan, eikä hänen hallinto- ja henkilöhistoriansa puhu halusta tai kyvystä kompromissien tekoon.
– Yhdysvallat on yhä Suomen tärkeä liittolainen turvallisuuspolitiikassa, ja oleellinen kauppakumppani. Totta kai heidän kanssaan on kyettävä neuvottelemaan, ja presidentti Stubb kävi vasta henkilökohtaisella vierailulla Trumpin luona. Mutta kauppasopimus- ja tulliasiat kuuluvat EU-tasolle.
KEHITYSYHTEISTYÖ- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio (ps) kertaa, että Suomesta tavaravienti Yhdysvaltoihin oli viime vuonna noin seitsemän miljardia euroa.
Tavio ei vielä käyttäisi termiä kauppasota.
– Vaikutukset Suomen, Euroopan ja maailmantaloudelle ovat erittäin kielteiset, mutta uskon, että tulleja ryhdytään harkitsemaan uudelleen viimeistään, kun Yhdysvalloissa nähdään niiden todellinen vaikutus maan talouteen. Trumpin hallinto pyrkii käyttämään tulleja välineenä investointien houkutteluun ja amerikkalaisten työpaikkojen suojeluun, mutta aika näyttää, toimiiko se. Jos tulleista on haittaa myös Yhdysvalloille, tilanne voi muuttua nopeastikin, Tavio arvioi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Ulkomaat
3.4.2025 10:54
Näin suomalaiset talousviisaat arvioivat Trumpin tempausta – ”Myrkkyä”