Politiikka
14.9.2024 08:53 ・ Päivitetty: 14.9.2024 09:30
Purra kritisoi Yleä Ylellä muttei aja muutoksia lakiiin
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) sanoi Ylen Ykkösaamussa, ettei Yleltä ole lainkaan järkevää tehdä arabian- ja somalinkielisiä uutisia. Yle kertoi torstaina aloittavansa ne syyskuun loppupuolella.
Purra kritisoi etenkin sitä, että maahanmuuttajaryhmille tarjotaan verovaroin heidän omaa kieltään ja kulttuuriaan ylläpitäviä palveluita.
- Sitä (Ylen päätöstä) perusteltiin kotouttamisella ja meidän moninaistuvalla yhteiskunnallamme. Mutta olen vakuuttunut, että somalia ja arabiaa puhuvia maahanmuuttajia integroidaan yhteiskuntaan paremmin sillä, että he oppivat suomen tai ruotsin kieltä. Sillä tavalla maahanmuuttoa voidaan edistää, että eletään yhteiskunnan perusteiden mukaisesti maassa maan tavalla, Purra sanoi.
Lähetyksessä Purralta kysyttiin, ajaako hän muutosta Yle-lakiin, jossa yhdeksi Ylen tehtäväksi on määritelty palvelujen tuottaminen vähemmistökielillä. Siihen hän ei ollut halukas.
- Mutta jos katsotaan, missä suhteessa Suomessa puhutaan eri kieliä, missäköhän tämä raja tulee? Samaan aikaan Yleltä viestittiin näiden säästöjen seurauksena, että nyt pitää tarkastella MM-hiihtoa, ja välillä on väläytelty jopa Pikku Kakkosen alasajoa mahdollisten säästöjen vuoksi. On se mielestäni ihmeellistä, että johonkin sitä rahaa ja resurssia ja energiaa kuitenkin riittää, hän sanoi.
Haluavatko perussuomalaiset siis vaikuttaa siihen, millaisia sisältöjä Yle tuottaa?
- Ei, meillä ei ole tarvetta vaikuttaa siihen. Ainakin itse arvostan laadukasta mediaa ja journalismia.
HALLITUKSEN asettama parlamentaarinen työryhmä kertoi torstaina saavuttaneensa sovun kompromissiesityksestä, jossa Ylen rahoitusta pienennetään vuoden 2027 tasolla 66 miljoonalla eurolla.
Ylen määräraha on tänä vuonna noin 594 miljoonaa euroa. Purra oli leikkausten määrään tyytymätön ja piti niitä vähimpänä, mihin perussuomalaiset saattoivat suostua.
- Onneksi päästiin tällaiseen sopuun. Melkoinen farssi tämä neuvottelu lopulta oli, mutta ainakin hyvä alku.
Hän myös kyseenalaisti sen, onko esimerkiksi Ylen rahoituksen kaltaisia asioita järkevää pohtia parlamentaarisesti. Kokoomuksen Matias Marttisen vetämässä Ylen leikkauksia pohtivassa työryhmässä oli edustajia jokaisen puolueen kansanedustajista.
Purralta kysyttiin, ajaako hän perussuomalaisten puheenjohtajana sitä, ettei Ylestä enää päätettäisi parlamentaarisessa työryhmässä.
- Nytkin se oli aika hilkulla. Jos parlamentaarisesti sopuun ei olisi päästy, hallituksen olisi täytynyt puuttua asiaan itse. Toisaalta parlamentaarisia neuvotteluja esitetään ratkaisuksi erityisesti opposition suunnalta vähän mihin tahansa. Jopa talouden ongelmia pitäisi ratkaista parlamentaarisesti, mutta eihän siitä politiikassa mitään tule.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.