Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Purra vetosi kyselytunnilla arkijärkeen – SDP:n Lindtman piti uutisena

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) eduskunnan kyselytunnilla 8. helmikuuta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) perusteli hallituksen työmarkkinareformien vaikuttavuutta eduskunnan torstain kyselytunnilla vetoamalla arkijärkeen.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Siitä huolimatta, että valtiovarainministeriö ei näille työmarkkinareformeille pysty laskemaan työllisyysvaikutusta, niin näyttää jo arkijärjen mukaiselta, että niillä sellaisia on ja myös taloudellisia vaikutuksia, Purra totesi täysistunnossa.

Hän vahvisti havaintoaan Ruotsin yleisellä pidemmän ajan talouskehityksellä.

– Jos vertaamme meidän tilannetta esimerkiksi länsinaapuriimme Ruotsiin, jossa tällaiset uudistukset on tehty jo vuosikymmeniä sitten. Ruotsin julkinen talous on tähtitieteellisen eri tasolla kuin meillä, siellä myös yrityskenttä, työllisyys ja työmarkkinat yleensäkin toimivat huomattavasti paremmin.

Orpon hallituksen ohjelmassa lupaillaan muun muassa paikallisen sopimisen lisäämisen ja työllistämisen esteiden purkamisen tuovan mukanaan myönteisiä työllisyysvaikutuksia, vaikka kiistatonta tutkimustietoa vaikutuksista ei ole löytynyt.

Työministeri Arto Satonen (kok.) tunnusti puheessaan mielenosoittajille viime torstaina, että paikallisen sopimisen laajentamisella järjestäytymättömään kenttään on työllisyysvaikutuksia Suomen Yrittäjien jäsenkyselyn perusteella. Muun muassa Etla huomautti Satoselle, ettei kyselyä voi verrata oikeaan tutkimukseen.

TYÖLLISTÄMISEN esteitä hallitus kaavailee purkavansa muun muassa lyhentämällä lomautusilmoituksen aikaa, madaltamalla irtisanomisen kynnystä ja poistamalla takaisinottovelvollisuuden alle 50 hengen yrityksiltä. Määräaikaisen työsopimuksen voisi hallituksen mukaan tehdä jatkossa vuodeksi ilman erityistä perustetta. Näilläkään toimilla ei työllisyysvaikutuksia ole joko havaittu tai vaikutukset ovat olleet pieniä.

Samaan pakettiin kuuluu myös kohuttu esitys ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudesta, jonka poliittinen vasemmisto ja palkansaajaliike on ristinyt sairaussakoksi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman koki Purran kertoneen arkijärkisyyttä painottavassa vastauksessaan eduskunnalle uutta tietoa.

– Uutinen oli se, että valtiovarainministeri tunnusti, että näille työllisyystoimille ei pystytä laskemaan valtiovarainministeriössä vaikutuksia vaan kyse on arkijärjestä. Minun arkijärkeeni ei käy se, että Suomi saadaan nousuun avustajan sairastumisesta sakottamalla. Käykö teidän? Ja kertokaa, kun te olette vedonnut demokraattisuuteen, että kenen vaaliohjelmasta tämä sairaussakko löytyy, Lindtman kysyi.

– Edustajalta tuli varmasti toistakymmentä kysymystä, johon kaikkiin en pysty vastaamaan, Purra aloitti vastauksensa ja siirtyi tämän jälkeen puhumaan poliittisten lakkojen yleisyydestä muualla Euroopassa.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan hallituksen toimet näyttävät poliittiselta halulta heikentää ammattiyhdistysliikkeen ja työntekijän asemaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE