Huvudnyheter

“Putin har gjort ett historiskt misstag”

Foto: Simon Bergman
Tytti Tuppurainen och Dimitri Qvintus deltog i evenemanget "Vad händer i Europa" vid Åbo Akademi.

Att det råder krig i Europa är något som hör till ovanligheterna sedan andra världskrigets slut år 1945. Tytti Tuppurainen och Dimitri Qvintus diskuterade det säkerhetspolitiska läget i Europa under FSD:s evenemang i Åbo.

John Illman

Arbetarbladet

 

 

Finlands Svenska Socialdemokraters (FSD) lokalavdelning i Åbo ordnade evenemanget “Vad händer i Europa” vid Åbo Akademi igår lördag. Universitetets rektor Mikael Lindfelt och Marjo Österberg, ordförande för FSD:s lokalavdelning i Åbo, hälsade åhörarna välkomna till Åbo Akademi och Åbo.

 

Vid evenemanget närvarade också Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen och partidistriktets ordförande Dimitri Qvintus. Båda höll var sitt anförande om det säkerhetspolitiska läget i Europa. Tuppurainen och Qvintus fördömde Rysslands president Vladimir Putins invasion av Ukraina.

 

– Putin har gjort ett historiskt misstag och han kränker Ukrainas suveränitet. Men dessa anfall är inte endast ett anfall mot Ukraina utan mot hela Europa. Ukrainas sak är också vår, säger Tuppurainen i sitt anförande.

 

– Vi ser nu början på slutet av Putins tid vid makten i Ryssland, säger FSD:s ordförande Dimitri Qvintus. (Foto: Simon Bergman)

 

Qvintus betonade i sitt anförande att kriget i Ukraina har hållit på länge, mycket längre än invasionen som startade den 24 februari i år. Han säger att Putin vill skapa ryska intressesfärer i Europa.

 

– Kriget har pågått sedan Rysslands invasion av Georgien år 2008 och fortsatte vid den olagliga annekteringen av Krim och östra Ukraina år 2014. Europa har väntat allt för länge med att reagera på de ryska anfallen. Vi kan inte heller tolerera att Putin skapar intressesfärer i Europa.

 

I Georgien är sedan den ryska invasionen två delrepubliker, Abchazien och Sydossetien, militärt stödda av Ryssland. Endast ett fåtal länder erkänner delrepublikerna som självständiga stater.

 

Qvintus påminner också om att Putin har kallat ukrainarna för ett ryskt broderfolk. Trots det väljer han att attackera Ukraina.

 

– Vi ser nu början på slutet av Putins tid vid makten i Ryssland, säger Qvintus och tillägger att det säkerhetspolitiska läget i Europa nu förändrats och att det inte finns en återvändo till det förgångna.

 

Viktigt med samarbete internationellt

 

Tytti Tuppurainen betonade att Finland måste föra en dialog med de övriga nordiska länderna och övriga EU-medlemsstaterna för att hjälpa Ukraina och göra sig oberoende av Ryssland. Också en dialog med USA är viktig.

 

– Vi koordinerar inom EU våra sanktioner mot Ryssland. Finland utfärdar inga egna sanktioner.

 

Hon tillägger att EU måste stöda medlemsländer som gränsar till Ukraina, som Polen, som tar emot stora mängder flyktingar. Också Moldavien, som inte är med i EU, får stöd av unionen för att kunna ta emot de som flyr kriget.

 

– Finland är även beredd att ta emot flyktingar från kriget. Ukrainare behöver inte ansöka om asyl i Finland utan garanteras automatiskt uppehållstillstånd, säger hon.

 

Enligt Tuppurainen har ungefär 8 000 ukrainare anlänt till Finland sedan kriget bröt ut för en månad sedan.

 

Hon tillägger att Finland också för en aktiv dialog med de övriga nordiska länderna. Då samtliga statsministerpartier har samma samhällsfilosofi underlättas samarbetet mellan länderna. Men det finns vissa utmaningar i samarbetet inom Norden då alla länder inte är med i EU eller i Nato.

 

– Socialdemokraterna är största parti i alla nordiska länder. Med Sveriges regering har vi nästan daglig kontakt. Och då Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är socialdemokrat blir Nordens inverkan i EU ännu större då Tyskland är ett viktigt medlemsland i unionen.

 

Minister Tytti Tuppurainen i Åbo den 19 mars 2022. (Foto: Simon Bergman)

 

Också Dimitri Qvintus lyfter upp EU:s roll i sitt anförande då säkerheten utmanas i Europa. Han säger att EU aldrig tidigare har varit så här enat, mycket tack vare Rysslands invasion av Ukraina.

 

– Samarbetet mellan medlemsländerna i EU är av mycket viktig betydelse för att lösa den rådande säkerhetspolitiska krisen. Ryssland vill se ett svagt EU men istället har unionen bara blivit mer sammansvetsad, säger han.

 

Gå med i Nato eller inte?

 

Huruvida Finland ska gå med i militäralliansen Nato eller inte var en av publikfrågorna till talarna under lördagens evenemang. Tuppurainen säger att hon uppfattar signalerna från flera Nato-länder som att dörren till alliansen står öppen för Finland.

 

– Bland annat Scholz har sagt att Finland är välkommet med i Nato. Men innan vi tar ett beslut gäller det att ha en gedigen diskussion om vad ett medlemskap i alliansen innebär, säger Tuppurainen.

 

Filosofen Camilla Kronqvist fungerade som moderator för diskussionen vid Åbo Akademi. Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen till höger. (Foto: Simon Bergman)

 

Ett tiotal åhörare deltog i lördagens evenemang. Förutom det säkerhetspolitiska läget i Europa diskuterade Tuppurainen och Qvintus bland annat svenskans ställning i Finland. Tuppurainen lyfter fram att SDP är Finlands största svenskspråkiga parti.

 

– SDP är också garanten för det svenska i Finland, säger hon.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE