Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Putin kiistää Venäjän tehneen ostoskeskusiskun

LEHTIKUVA / AFP Mikhail Metzel
Vladimir Putin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kiistänyt Venäjän olleen Ukrainan Krementshukissa tehdyn tuhoisan ostoskeskusiskun takana. Täpötäyteen ostoskeskukseen aiemmin tällä viikolla tehdyssä ohjusiskussa kuoli 18 ihmistä, minkä lisäksi kymmenet haavoittuivat.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Turkmenistanin pääkaupungissa Ashgabatissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa iskua keskiviikkona kommentoinut Putin väitti, ettei Venäjän asevoimat iske siviilikohteisiin. Hänen mukaansa Venäjällä on täysi kyky tietää, mitä sijaitsee missäkin.

- Kukaan meidän keskuudestamme ei ammu noin vain, umpimähkäisesti. Tavallisesti se tehdään kohteisiin liittyvien tiedustelutietojen pohjalta, Putin sanoi ja kertoi iskuissa käytettävän korkean tarkkuuden aseita.

Krementshuk sijaitsee Ukrainan keskiosassa noin 330 kilometriä maan pääkaupungin Kiovan kaakkoispuolella.

Ohjusiskua tutkitaan mahdollisena sotarikoksena

Venäjä on aiemmin myös väittänyt, että sen ohjukset oli kohdistettu ostoskeskuksen lähellä olevaan asevarastoon.

Britannian puolustusministeriön sotilastiedustelu arvioi aiemmin olevan mahdollista, että Venäjän ohjusiskun ostoskeskukseen oli tarkoitus osua läheiseen kohteeseen.

Sen mukaan Venäjän epätarkkuus pitkän kantaman iskuissa on ennenkin johtanut suuriin siviiliuhrien määriin. Venäjän pula nykyaikaisemmista tarkoista aseista sekä iskujen kohdentamisen suunnittelijoiden ammatilliset puutteet johtavat erittäin todennäköisesti uusiin siviiliuhreihin, puolustusministeriö arvioi.

Amnesty International: Mariupolin teatterin isku ilmiselvä sotarikos

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo, että maaliskuussa Etelä-Ukrainan Mariupolissa teatteriin kohdistunut ilmaisku on ilmiselvä sotarikos. Järjestön tuoreessa raportissa käydään läpi, miten venäläisjoukot iskivät tahallaan ukrainalaissiviilien suojana toimineeseen teatteriin.

- Tähän asti olemme puhuneet epäillystä sotarikoksesta. Nyt voimme selkeästi sanoa, että se oli sellainen ja että sen toteutti Venäjän asevoimat, Amnesty Ukrainan johtaja Oksana Pokalshuk sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Järjestö sanoo, että teatteri oli tunnistettavissa siviilikohteeksi ja sen etupihalle oli kirjoitettu jättimäisin kirjaimin venäjäksi ”lapsia” osoittamaan, että rakennuksessa oli paikalla alaikäisiä. Teksti oli niin suuri, että se oli nähtävissä satelliittikuvista.

Amnestyn tutkijat haastattelivat tuoretta raporttia varten kymmeniä iskusta selvinneitä, tutkivat asejärjestelmiä ja keräsivät digitaalista todistusaineistoa. Järjestön mukaan aineisto osoittaa, että venäläishävittäjä todennäköisesti pudotti kaksi 500 kilon pommia, jotka räjähtivät samanaikaisesti lähellä toisiaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE