Politiikka
21.4.2020 10:09 ・ Päivitetty: 21.4.2020 10:10
Rahanjakoperusteet uusiksi, vaativat kansanedustajat – ”Työpaikkojen säilyminen on keskeisin asia”
Työllisyysvaikutukset on otettava keskeiseksi kriteeriksi yritystukien jakamisessa, vaativat SDP:n kansanedustajat Tarja Filatov ja Ilmari Nurminen.
– Työpaikkojen säilyminen on keskeisin asia koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin hoitamisessa, painottaa kansanedustajakaksikko elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.) tänään jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.
Tarja Filatov muistuttaa, että kriisinhallinnassa eettisillä kysymyksillä on iso merkitys.
– Nyt Business Finlandin tukipolitiikka näyttää siltä, että tukea saavat ne, jotka eivät sitä niin kipeästi tarvitse, mutta samaan aikaan monet vaikeuksissa olevat yritykset jäävät ilman tukea esimerkiksi vuokrien juostessa ja toiminnan ollessa pysähdyksissä, hän sanoo tiedotteessa.
Onko rahanjako tapahtunut parhaalla mahdollisella tavalla?
Kansanedustajat viittaavat julkisuudessa esiin olleisiin tietoihin, joiden mukaan Business Finland on myöntänyt rahaa monille sellaisille yrityksille, joiden taloudellinen tilanne näyttää olevan kestävällä pohjalla, eikä yrityksen harjoittama liikemuoto ole sellainen, jossa koronan vaikutukset heti tuntuvat.
Lisäksi kansanedustajat huomauttavat, että 100 000 euron maksimimäärän tukea saaneiden yritysten joukossa on sellaisia, jotka työllistävät 1-3 henkeä.
Lisää aiheesta
– Tämä herättää kysymyksen siitä, onko rahanjako tapahtunut parhaalla mahdollisella tavalla ja onko se kohdentunut sellaisille yrityksille, joiden toimintaan koronakriisi on vaikuttanut voimakkaasti ja jotka turvaavat Suomen työllisyyttä, Filatov ihmettelee.
Ilmari Nurmisen mukaan julkisuudessa olleet tapaukset ovat epäoikeudenmukaisia, eivätkä ne ole hänen mielestään hyväksyttävissä tai perusteltavissa.
– Tähän on puututtava. On syytä selvittää nopeasti, miten Business Finland on päätynyt näihin tukisummiin ja korjattava jakoperusteita. Lisäksi meidän on huolehdittava, ettei lopulta tämän kriisin hoitamisesta syntyvä lasku lankea pienituloisten maksettavaksi, painottaa Nurminen.
Kansanedustajat huomauttavat, että Business Finlandin tuki yrityksille on ollut kehittämisrahaa, eikä tukea ole voinut saada yrityksen perustoimintoihin – palkanmaksuun ja vuokrakuluihin. Koronaepidemian taloudelliset vaikutukset näkyvät nyt kuitenkin monissa pienissä ja keskisuurissa yrityksissä juuri vaikeuksina suoriutua peruskuluista.
– On syytä muuttaa yritystukien rahanjakoperusteita niin, että kriisin keskellä yritykset voisivat saada rahoitusta kiinteisiin kuluihinsa ja estää näin konkursseja syntymästä, Filatov ja Nurminen vaativat.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.