Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Rahoituslakia on syytä katsoa uudelleen” – sd-kansanedustaja huolissaan hyvinvointialueiden alkutaipaleesta

Jukka-Pekka Flander / SDP

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) on huolissaan siitä, että hallituksen talousarvion esitykset eivät riitä sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumiseen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Eduskunta aloitti eilen hallituksen vuoden 2023 talousarvioesityksen käsittelyn lähetekeskustelulla. Talousarvioesitys sisältää ensimmäistä kertaa myös ensi vuonna aloittavien hyvinvointialueiden rahoituksen.

”Ensi vuoden rahoitus on yhä hyvinvointialueiden haasteena ja huolena”, Mäkisalo-Ropponen toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa rahan vähäisyys hankaloittaa esimerkiksi erilaisia tulevaisuusinvestointeja, kuten palvelujen digitalisoimista.

”Hyvinvointialueiden rahoituslakia on syytä katsoa vielä uudelleen, sillä esimerkiksi investointien siirtyminen voi aiheuttaa kulujen kasvua alueilla, mutta myös valtakunnallisesti. Myös lausunnoilla oleva laki yliopistosairaalalisästä vaatii vielä lisävalmistelua, jotta se olisi oikeudenmukainen eri hyvinvointialueille.”

MÄKISALO-ROPPONEN korostaa myös ajattelutavan muuttamisen tärkeyttä. Hänen mielestään liian ahdas talousraami ja budjettivuosi kerrallaan eläminen hyvinvointialueiden alkutaipaleella tarkoittaa sitä, ettei välttämättömiä muutoksia ja investointeja pystytä tekemään.

Hyvinvointialueiden talouden lisäksi häntä huolettaa myös hoitajien tilanne.

”Valitettavasti talousarvioesitys ei riittävästi huomioi hoitajien tilanteen vakavuutta. Vaikka eduskunnassa ei päätetä palkoista, monista muista tärkeistä asioista voimme kyllä päättää.”

Mäkisalo-Ropponen toteaa, että nyt tarvitaan muun muassa uudenlaista koulutusrakennetta, jotta hoitotyöntekijöiden urakehitys turvataan. Esimerkiksi hoitotyön erikoistumiskoulutusta on selvitetty jo vuosikausia eikä päätöksiä ole hänen mukaansa tehty vieläkään.

”Hoitotyön arvostuksen puute näkyy osittain tässäkin budjetissa, vaikka sitä ei varmaankaan ole tarkoitettu sellaiseksi.”

Hän viittaa muun muassa hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) rahoitustarpeeseen, joka pitäisi korjata eduskunnan käsittelyssä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE