Raja Irlantien välillä toisi mieleen menneet kauhut – “Vaikeaa selittää Lontoossa”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Paul Faith
Rekka Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan tuntumassa.

Belfastin ja Dublinin välillä köröttävän bussin matkustajat eivät välttämättä huomaa vaihtavansa maata. Rajan tietää ylittäneensä vasta, kun puhelimeen piippaa viesti puheluhinnoista ulkomailla.

Juuri Englannista työkeikalta palannut 27-vuotias Gavin Keenan on tottunut vaivattomiin rajanylityksiin. Hän istuu pubissa Dublinissa, josta matka jatkuu Pohjois-Irlannin puolelle Kinawleyn kylään.

Keenan on syntynyt ja kasvanut aivan rajan tuntumassa.

– Rajaa ylitetään koko ajan. Joskus tankkaamaan halvempaa polttoainetta, joskus tapahtumiin. Monilla on perhettä molemmilla puolilla.

Passinsa mukaan Keenan on Irlannista. Pohjoisirlantilaiset saavat itse valita joko Irlannin tai Britannian passin tai molemmat. Tästä sovittiin pitkänperjantain sopimuksessa vuonna 1998.

Nyt Britannian EU-eroa puitaessa mietitään, pitääkö rajalla kaivaa passi esiin. Keenan kulkee työnsä vuoksi jatkuvasti eri puolilla Irlantia ja Britanniaa eikä ole ainoa: BBC:n mukaan jopa 35 000 ihmisen työmatka kulkee rajan yli.

“Kuka haluaa askeleen taaksepäin?”.

Jos puheet rajavalvonnan tiukentamisesta toteutuvat, Keenan uskoo sen tuovan monille mieleen Pohjois-Irlannin väkivaltaiset vuosikymmenet. Tuolloin valtioiden välillä oli ”kova raja”. Vaikutukset olisivat siis paitsi taloudelliset, myös psykologiset.

Keenan asui EU-kansanäänestyksen aikaan Englannissa ja äänesti unionissa pysymisen puolesta. Äänestystuloksen tultua julki, hän oli pettynyt muttei yllättynyt. Samalta tuntuisi, jos nyt lähes näkymätön raja muuttuisi konkreettiseksi.

– Se olisi askel taaksepäin. Kuka sellaista haluaa?

Poliittisen sosiologian tutkija Katy Hayward Belfastin yliopistosta on samaa mieltä. Hän huomauttaa, että väkivaltaisuuksien muiston psykologisia vaikutuksia on vaikea selittää muualla asuville – mukaan lukien päättäjille Lontoossa.

Haywardin mukaan vaikuttaa siltä, että brittihallitukselle tärkeintä on pitää raja näkymättömänä. Tutkija muistuttaa, että kyse ei ole vain rajamuodollisuuksien vaivalloisuudesta, vaan myös muistoista ”kovan rajan” aikaisista kauheuksista.

– Ihmiset eivät ole typeriä. Rajavalvonnan ei tarvitse näkyä, jotta se tuntuisi rajoittavalta, hän sanoo.

Britanniassa on esitetty esimerkiksi teknologian hyödyntämistä rajavalvonnassa. Hayward toteaa, ettei se tuo ratkaisua perimmäiseen kysymykseen siitä, mitä rajalla tapahtuu.

– Teknologian miettiminen tässä vaiheessa on sama kuin yrittäisi päättää talonsa valaistuksesta ennen kuin koko talolle on edes rakennuslupaa.

Rajalla odotetaan Britannian ideoita.

Euroopan unioni -tutkimusohjelman johtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että koska Britannia nimenomaan haluaa eroon tulliliitosta, sisämarkkinoista ja vapaasta liikkuvuudesta, raja-asia on ratkaistava eri tavalla kuin Sveitsissä tai Norjassa.

– Jos EU:ssa on tietty tariffi mille tahansa tuotteelle ja Britanniassa tämä tariffi olisi EU-eron jälkeen alhaisempi, tavarat eivät voi päästä EU-rajan yli vapaasti. Muuten halvemmalla tariffilla Britannian kautta EU-markkinoille tulleella tuotteella olisi kilpailuetu, Jokela selittää.

EU:lle kuningaskunnan ja tasavallan välinen raja on yksi neuvotteluiden kynnyskysymyksistä kansalaisten oikeuksien ja Britannian erorahan ohella. Nyt niin Brysselissä kuin Dublinissakin voidaan oikeastaan vain odottaa.

– Toistaiseksi Britannian esityksiä on EU:ssa pidetty riittämättöminä. Yhteinen tahtotila on, ettei ulkorajaa haluta, mutta sitä, miten se voidaan käytännössä toteuttaa, ei ole ratkaistu, Jokela kertoo.

STT–ANNE SALOMÄKI

Keskustelua aiheesta

Taas ampumistapaus USA:ssa: Ainakin kolme kuollut

Kuva: Lehtikuva
Joukkoampumiset alkavat olla Yhdysvalloissa jokaviikkoisia. Lokakuun alussa Las Vegasissa kuoli ihmistä 58 luoteihin.

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ampumistapauksessa Marylandin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Edgewoodin kaupungissa tapahtuneessa välikohtauksessa haavoittui kaksi ihmistä. Kaikki uhrit olivat töissä liikkeessä, joka myy ja asentaa graniittisia keittiötasoja.

Poliisin mukaan epäilty on tunnistettu, mutta hän pakeni paikalta. 37-vuotiasta miestä etsitään parhaillaan. Hänellä epäillään olleen jokin yhteys liikkeeseen, mutta poliisi ei kertonut asiasta tarkempia tietoja.

Harfordin sheriffin Jeffrey Gahlerin mukaan tapauksessa ei ole muita epäiltyjä.

Yhdysvalloissa on tänä vuonna tapahtunut jo 285 joukkoampumista, kun mukaan lasketaan tapaukset, joissa uhreja on neljä tai enemmän.

”Rastita Sobtshak” – FT: Tv-tähti pyrkii Venäjän presidentiksi

Kuva: Lehtikuva

Venäläinen seurapiiri- ja televisiotähti Ksenia Sobtshak (kuvassa) ilmoittaa Financial Timesin mukaan asettuvansa ehdolle Venäjän presidentinvaaleihin. Sobtshak kirjoittaa talouslehti Vedomostissa, että hänen ehdokkuutensa on tarkoitettu vastalauseeksi kaikille.

– Haluatko kertoa mielipiteesi, mutta ehdokastasi ei ole päästetty ehdolle? Eikö ehdokasta löydy? Rastita Sobtshak. Et valitse häntä presidentiksi. Käytät vain rauhanomaista ja laillista keinoa sanoa ”Jo riittää!”, Sobtshak kirjoitti.

Presidentti Vladimir Putin ei ole vielä ilmoittanut ehdokkuudestaan maaliskuun vaaleissa. Hänen ilmoitustaan odotetaan vuodenvaihteeseen mennessä.

Ksenia Sobtshakin isä oli tunnettu uudistusmielinen poliitikko Anatoli Sobtshak. Vuonna 2000 kuollut isä-Sobtshak oli Putinin läheinen yhteistyökumppani.

Ranska tiukentaa lakejaan: Sallii laajat valtuudet kotietsintöihin ja rajoittaa vapaata liikkumista

Kuva: Lehtikuva

Ranskan parlamentti on hyväksynyt uuden terrorismilain, joka antaa viranomaisille laajat valtuudet tehdä kotietsintöjä ja rajoittaa vapaata liikkumista. Lisäksi viranomaiset saavat luvan sulkea uskonnollisia kohteita, joita epäillään radikaalien aatteiden levittämisestä.

Uusi lainsäädäntö korvaa poikkeustilan, joka otettiin käyttöön Pariisissa toissa vuonna tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Näissä iskuissa kuoli 130 ihmistä, mutta myöhemmin tapahtuneiden iskujen kuolonuhrien määrä on ylittänyt 230. Poikkeustilaa on sen jälkeen jatkettu kuusi kertaa.

Lainsäädännön tiukennuksesta on käyty kiivasta keskustelua Ranskassa, mutta kansalaiset ovat mielipidetiedustelujen perusteella niihin tyytyväisiä. Tuoreessa kyselyssä uusia toimia kannatti 57 prosenttia vastaajista. Presidentti Emmanuel Macron kehotti viranomaisia hyödyntämään annettuja valtuuksia täysimittaisesti.

Tarkoitus on tehostaa tiedustelua vankiloissa, joissa radikalisaation epäillään leviävän tehokkaasti. Viranomaiset saavat valtuudet tehdä tarkastuksia raja-alueilla, rautatieasemilla, satamissa ja lentokentillä.

Ihmisoikeusryhmät epäilevät, että tarkastukset kohdistuvat yhä suuremmassa määrin maahanmuuttajiin ja muslimeihin.

”Tämä on erittäin vakavaa” – pommi-isku poliisiasemaa vastaan järkytti

Kuva: Lehtikuva

Ruotsalaispoliitikot ja poliisit tuomitsivat keskiviikkona yhteen ääneen edellisen yön pommi-iskun Helsingborgin poliisiasemaa vastaan.

– Tämä on erittäin vakavaa. Hyökkäys poliisia vastaan on hyökkäys demokratiaamme vastaan, paheksui pääministeri Stefan Löfven.

Löfvenin mukaan kamppailua rikollisuutta vastaan on jatkettava ja tiivistettävä, tiukentamalla lainsäädäntöä ja vahvistamalla poliisin voimavaroja.

Räjähdys noin puoli yhdeltä paikallista aikaa aiheutti merkittäviä aineellisia vahinkoja, mutta kukaan ei loukkaantunut. Räjähdys tuhosi poliisitalon sisäänkäynnin ja aiheutti tuhoa myös talon sisätiloissa.Tekijöistä tai iskun motiiveista ei ollut tietoa, mutta Aftonbladetin mukaan kyseessä oli erittäin voimakas räjähde.

Myös oppositio tuomitsi iskun. Maltillisen kokoomuksen oikeuspoliittinen edustaja Tomas Tobé vaati vankeusrangaistusten kaksinkertaistamista ja poliisille lisätukea.

– Rikolliset yrittävät vahvistaa asemiaan ja meidän on tarmokkaasti vastattava tähän, Tobé sanoi.

He haluavat osoittaa uskaltavansa käydä myös poliisin kimppuun.

Ruotsin poliisien liitto totesi kommentissaan, ettei isku tullut yllätyksenä. Uhkaukset ja väkivalta poliiseja kohtaan ovat yleistyneet viime vuosina.

– Olemme nähneet useita tämänkaltaisia hyökkäyksiä poliisiasemia ja -autoja vastaan. Poliiseihin kohdistuva uhkakuva on pahentunut parin viime vuoden aikana, sanoi liiton puheenjohtaja Lena Nitz.

Liiton teettämän kyselyn mukaan noin 40 prosenttia poliiseista sanoi joutuneensa edellisen 12 kuukauden aikana uhkausten, väkivallan tai painostuksen kohteeksi. Lähes 70 prosenttia arvioi, että tilanne on pahentunut kahden vuoden aikana.

Nitz arvioi, että Helsingborgin iskun taustalla ovat ammattirikolliset ja että sen tavoitteena on poliisin pelottelu.

– He haluavat osoittaa uskaltavansa käydä myös poliisin kimppuun. Siksi on niin tärkeää, että toimiin tartutaan, koska muuten on vaarana, että näitä hyökkäyksiä tulee lisää, Nitz sanoi.

Presidentti Niinistö uskoo, että Turkin Erdogan vastaa suomalaistoimittajaa koskeneeseen kirjeeseen 

Kuva: Lehtikuva
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ei vielä ole vastannut Suomen kirjeeseen.

Turkin suurlähettilään kutsuminen keskusteluun ja presidentti Recep Tayyip Erdoganille lähetetty kirje ovat diplomaattikäytännössä vahvoja reaktioita, presidentti Sauli Niinistö sanoo. Hänen mukaansa Suomi ei viivästynyt vastauksessaan, kun Turkissa suomalaistoimittaja tuomittiin vankeuteen viime viikolla.

Niinistön mukaan Erdogan ei ole vielä vastannut kirjeeseen. Niinistö arvioi, että kirjeeseen varmasti vastataan jollain tavalla.

Valtiosihteeri Stenlund: Albayrak valittanut seuraavaan oikeusasteeseen

Turkissa vankeustuomion kirjoittamastaan jutusta saanut suomalainen toimittaja Ayla Albayrak on valittanut tuomiostaan seuraavaan oikeusasteeseen, kertoo ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund.

Stenlund keskusteli tänään Albayrakin tapauksesta turkkilaisen kollegansa kanssa Turkin pääkaupungissa Ankarassa.
Albayrak sai äskettäin kahden vuoden ja yhden kuukauden tuomion Wall Street Journal -lehdessä elokuussa 2015 julkaistusta Kaakkois-Turkin kurdialuetta käsittelevästä jutusta.