Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Rajavartiolaitos: Neljän venäläiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa maanantaina

Anna-Liisa Blomberg

Rajavartiolaitoksen mukaan yhteensä neljän venäläisen sotilaslentokoneen epäillään loukanneen maanantaina Suomen ilmatilaa Loviisan edustalla. Aiemmin on kerrottu yhdestä koneesta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Rajavartiolaitoksen mukaan syvimmillään loukkaus ulottui 2,5 kilometriä Suomen puolelle. Alueloukkauksesta epäillään neljän venäläiskoneen osastoa, johon on kuulunut kaksi pommikonetta ja kaksi hävittäjää.

Puolustusministeriö kertoi aluksi vain yhden koneen tehneen alueloukkauksen. Tutkintaa johtavan yliluutnantti Antti Leskelän mukaan Rajavartiolaitoksella oli koko ajan tieto rajan tuntumassa liikkuneista koneista, mutta vasta tutkinnan edetessä selvisi, kuinka moni niistä on käynyt Suomen puolella.

Leskelän mukaan tutkinnassa selvitetään koneiden tarkkaa lentoreittä ja sijaintia.

-  Tällaiset seikat selviävät Suomen omalla valvontakyvyllä, Leskelä sanoi STT:lle perjantaina.

Hän ei osaa ottaa kantaa siihen, kuinka tyypillistä neljän koneen lentäminen Suomen puolelle on.

-  Itse en heti muista tällaista toista tapausta.

LESKELÄN mukaan vastaavat tutkinnat kestävät yleensä viikon tai pari. Alueloukkauksen tutkintaa jatketaan tulevalla viikolla.

Yle julkaisi tiistaina videon, jossa sotilasasiantuntijan mukaan näkyy hyvin todennäköisesti suomalainen Hornet-hävittäjä tunnistamassa venäläiskoneita Suomenlahdella. Onko videolla jokin rooli tutkinnassa?

Leskelä kertoo nähneensä videon itsekin, mutta sanoo, että se ei ole tutkinnan keskiössä.

-  Ylen videossa voi olla kyse alueloukkauksesta, mutta en tiedä, missä video on kuvattu ja onko se leikattu monesta lähteestä.

PUOLUSTUSMINISTERI Antti Häkkänen (kok.) kommentoi keskiviikkona STT:lle, että Venäjä julkaisee erilaisia videoita.

-  Niin kuin tästäkin nähdään, se on useasta eri palasesta leikattu ja liimattu. Sillä halutaan lähettää varmasti kaikenlaista viestiä. Tämä asia on nyt selvityksessä, mutta ei tässä ole mitään dramatiikkaa, Häkkänen sanoi.

-  Näkyy, että meidän ilmavalvonta pelaa. Meillä on muutamassa minuutissa koneet välittömästi tunnistamassa ja niin sanotusti opastamassa venäläiset koneet pois meidän ilmatilasta, jos ne vähänkään tulevat lähelle. Eli meillä toimii erittäin tarkasti ja nopeasti tämä hävittäjien toiminta.

Häkkäsen mukaan Venäjälle lähetetään aina nootti alueloukkauksista.

Edellinen todettu venäläiskoneiden alueloukkaus Suomessa sattui toissa vuoden elokuussa. Tuolloin kaksi venäläishävittäjää kävi Suomen ilmatilassa Suomenlahdella.

Heli Laakkonen / STT

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 13.33 mm. Leskelän ja Häkkässen kommentein.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE