Ulkomaat

Rajoja kiinni, joukkoja vaaditaan liikkeelle – kurdien itsenäistymisäänestys huolestuttaa Irakissa

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Irakin parlamentti vaatii joukkojen lähettämistä alueille, joiden hallinnasta Irakin keskushallinnolla on kiistaa kurdien kanssa. Vaatimuksen syynä on kurdien tämän päivän itsenäistymisäänestys.

Kurdeilla on Irakin perustuslain nojalla maan pohjoisosassa itsehallintoalue, johon kuuluu kolme maakuntaa. Lisäksi kurdit käytännössä hallitsevat myös muun muassa tärkeää Kirkukin öljyaluetta. Muut kiistellyt alueet sijaitsevat Ninevehin, Diyalan ja Salaheddinin maakunnissa.

Irakin johto vastustaa jyrkästi kurdien itsenäistymisäänestystä. Äänestyksen tulos on neuvoa-antava. Kurdijohtaja Massud Barzanin mukaan Irakin kurdit haluavat äänestyksestä huolimatta vuoropuhelua keskushallinnon kanssa ongelmien ratkaisemiseksi.

Naapurimaat Iran ja Turkki vastustavat nekin Irakin kurdien kansanäänestystä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi tänään, että Turkki sulkee rajansa Pohjois-Irakiin kurdien kansanäänestyksen vuoksi. Erdogan myös uhkasi estää Irakin kurdeilta näille tärkeän öljyviennin.

Myös Iran ilmoitti maa- ja ilmarajan sulkemisesta. Maa kuitenkin korjasi myöhemmin, että sulku koskee vain lentoja, ei maarajaa. Turkin tavoin myös Iran pitää äänestystä laittomana.

Kurdien asuinalueet sijaitsevat Irakissa, Syyriassa, Turkissa ja Iranissa. Kurdeja lasketaan olevan 25–35 miljoonaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat