Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

14.5.2025 04:13 ・ Päivitetty: 13.5.2025 14:20

Raju pudotus Unicefin hyvinvointivertailussa: Suomen nuoriso ei enää voi riittävän hyvin

iStock

Suomen sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti sijalle 17 Unicefin tuoreessa tutkimuksessa. Edellisessä vastaavassa Unicefin vertailussa vuonna 2020 Suomi oli viides.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomen tulos heikkeni erityisesti nuorten itsemurhia, lasten ylipainoa ja oppimistuloksia tarkastelleissa mittareissa. Suomi sijoittui tutkimuksessa kolmen heikoimman maan joukkoon 15-19-vuotiaiden nuorten itsemurhien määriä tarkasteltaessa.

-  Suomi on maailman onnellisin maa, mutta tutkimus kertoo toista kuvaa lasten ja nuorten tilanteesta, sanoo Suomen Unicefin lapsiystävällisen hallinnon päällikkö Sanna Koskinen järjestön tiedotteessa.

Tuoreessa vertailussa kolmen kärjen muodostivat Alankomaat, Tanska ja Ranska. Heikoimmin sijoittuivat Turkki ja Chile.

Unicefin Report Card -tutkimuksen on laatinut Unicefin Firenzessä sijaitseva tutkimuskeskus Innocenti. Tutkimuksessa tarkastellaan OECD- ja EU-maiden lasten hyvinvointia. Tutkimuksen tilastotiedot ovat pääsääntöisesti vuodelta 2022, ja niitä on verrattu vuoden 2018 tietoihin.

SEKASIN-kollektiivin toiminnanjohtaja Johanna Virtanen sanoo Unicefin tiedotteessa olevansa huolissaan nuorten itsemurhien määrän kasvusta Suomessa.

‒  Nuorille tarkoitetussa Sekasin-chatissa nuoret ottavat nyt viime vuoteen verrattuna tuplasti useammin yhteyttä tilanteissa, joissa ovat yrittämässä itsemurhaa. Asiakkaistamme vain joka kolmas kertoo kokevansa, että elämällä on tarkoitus tai että saa apua silloin kun sitä tarvitsee, hän sanoo.

Virtasen mukaan nuoret itse toivovat, että he saisivat tarvitsemaansa apua mahdollisimman nopeasti ja että ihmiset palveluissa eivät koko ajan vaihtuisi.

Unicefin tutkimuksen mukaan kasvua nuorten itsemurhien määrissä tapahtui 17 maassa. Kansainvälisesti itsemurha on 15-19-vuotiaiden neljänneksi yleisin kuolinsyy.

SUOMEN Unicefin Sanna Koskinen peräänkuuluttaa, että tutkimuksen tulokset on otettava vakavasti.

‒  Report Card -tutkimuksen mittareilla Suomea ei voi pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana, Koskinen sanoo tiedotteessa.

Unicefin mukaan erityisesti lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut olisi saatava Suomessa pikaisesti kuntoon. Lisäksi lapsiperheköyhyyttä tulisi järjestön mukaan ehkäistä järjestelmällisesti kaikin keinoin.

Tutkimuksessa merkittävä jaettu trendi EU- ja OECD-maissa oli lasten ja nuorten elämäntyytyväisyyden lasku. Se laski tutkimuksessa huomattavasti 14 maassa 32 vertailukelpoisesta maasta. Suomessa lasten ja nuorten elämäntyytyväisyys laski kaksi prosenttiyksikköä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU