Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

7.9.2016 09:55 ・ Päivitetty: 7.9.2016 10:17

Rajua kritiikkiä Antti Rinteeltä VVO:n osingonjakoa kohtaan – johto ei kommentoi

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on tyytymätön VVO:n osingonjakopolitiikkaan.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei hyväksy pääosin ammattiliittojen omistaman asuntosijoitusyhtiö VVO:n päätöstä jakaa lähes 67 miljoonan euron jättiosingot.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti eilen illalla.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan rahat olisi voinut käyttää esimerkiksi kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien asumisen auttamiseen.

— Olen eri mieltä tästä ratkaisusta, mutta minulla ei ole asiaan päätösvaltaa, koska minulla ei ole mitään tekemistä VVO:n kanssa, Rinne sanoo IL:ssä.

Hän kuitenkin tietää mistä puhuu, koska ammattiliiton puheenjohtajana ollessaan istui itsekin VVO:n hallinnossa.

Tämä ei korjaannu, muutoin kuin rakentamalla lisää asuntoja.

VVO järjestää ylimääräisen yhtiökokouksen 15.9., jossa päätetään lisäosingon jakamisesta. Yhtiön hallitus esittää lisäosinkoa yhdeksän euroa osakkeelta, mistä kertyy 66,6 miljoonaa euroa. Yhtiö on jakanut viime vuoden tuloksesta jo 37 miljoonan euron osingot.

Lisää aiheesta

Ylimääräinen osinko kertyy, koska yhtiö on luopunut nk. pitkien rajoitusten kohteista myytyään yli 8 000 asuntoa Y-Säätiölle.  Näihin myytyihin kohteisiin vuosikymmenten aikana sitoutuneet pääomat on tarkoitus nyt palauttaa omistajille.

VVO:n suurimmat yksittäiset omistajat ovat eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen ja Varma. Suuriin omistajiin kuuluvat myös muun muassa Metalliliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Rakennusliitto, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM sekä Ammattiliitto Pro, jonka puheenjohtajana Rinne toimi ennen valintaansa SDP:n puheenjohtajaksi.

– Olen kertonut mielipiteeni myös näille omistajille päin, mutta lopputulos näkyy tässä, pettynyt Rinne totesi Iltalehdelle.

– Me tarvitsemme pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin kohtuuhintaista asuntotuotantoa, ja sitä olisi voinut tulla tähän tilanteeseen myös VVO:lta, Rinne sanoo.

 Rahat olisi todellakin voinut käyttää kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien asumisen auttamiseen, Rinne painottaa.

Demokraatin tietojen mukaan VVO:n hallituksen päätös ei ollut yksimielinen. Toimitus ei eilen tavoittanut hallituksen puheenjohtaja Riku Aaltoa matkan vuoksi puhelimeen vahvistamaan tietoa.

Toimitusjohtaja Jani Nieminen puolestaan oli sairauslomalla.

Hallituksen varapuheenjohtaja Mikko Mursula Ilmarisesta ei hänkään halunnut kommentoida osakeyhtiöiden hyvään hallintotapaan vedoten. Hän kuitenkin avasi VVO:n vuokrankorotuspolitiikkaa sillä, että kun asunnoista on pulaa, myös vuokrat tuppaavat nousemaan yleistä hintatason kehitystä enemmän.

– Tämä ei korjaannu, muutoin kuin rakentamalla lisää asuntoja, Mursula sanoo.

VVO:n toimintaa sääntelee osakeyhtiölaki, jota meidän kaikkien hallituksen jäsenten on noudatettava.

Palvelualojen ammattiliitto PAM oli laittanut selitykset jo valmiiksi verkkosivuilleen.

– VVO:n hallituksen jäsenenä en saa kertoa yksityiskohtia hallituksen päätöksenteosta, käydyistä keskusteluista tai yhtiön sisäisistä asioista. VVO:n toimintaa sääntelee osakeyhtiölaki, jota meidän kaikkien hallituksen jäsenten on noudatettava, PAMin puheenjohtaja Ann Selin toteaa.

PAMin talousjohtaja Jukka Mattila puolestaan toteaa, että VVO on Pamille normaali sijoituskohde.

– VVO on PAMille sijoitus, jonka merkitystä liiton taloudelle ei voida väheksyä. VVO on kuitenkin turvallinen sijoituskohde, joka omalla toiminnallaan vuokra-asuntoyhtiönä ja investoijana tukee muun muassa suomalaista työtä, vastaten näin PAMin omiin sijoitusperiaatteisiin. Tulevassa yhtiökokouksessa päätetään lisäosingonjaosta, mutta toivomme, että kokouksessa käydään kunnollinen keskustelu ja pohditaan, kuinka VVO:n toimintaa tulevaisuudessa kehitetään, Mattila kertoo.

Demokraatin tavoittamat VVO:n hallituksen jäsenet ja ammattiliittojohtajat eivät kukaan halunneet kommentoida asiaa vedoten hyvään hallintotapaan.

Yhtiö ilmoittaa päätöksessään keskittyvänsä markkinaehtoiseen liiketoimintaan asuntosijoitusyhtiönä. Markkinaehtoisen liiketoiminnan osuus konsernin asuntokannasta on jo lähes 90 prosenttia.

VVO-konserni on investoinut viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana 1,5 miljardia euroa markkinaehtoisen asuntotarjonnan kasvattamiseen ja rakenteilla tälläkin hetkellä 1303 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa. Konsernin omavaraisuustavoitetta on nostettu 40 prosenttiin ja osinkopolitiikkana on jatkossa maksaa puolet markkinaehtoisen toiminnan operatiivisesta tuloksesta, jos omavaraisuustavoite täyttyy, yhtiö kertoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU