Kultur

Ralf Friberg sommarpratar i Vega: “Journalistens, politikerns och diplomatens liv är minst sagt rörligt”

ABL-arkiv
Ralf Friberg har under sin långa karriär arbetat som journalist, politiker och diplomat. Idag sommarpratar han i Yle Vega. (Arkivbild)

Tidigare riksdagsledamoten, ambassadören och chefredaktören Ralf Friberg sommarpratar idag (14.7) i Yle Vega om sitt kringflackande och händelserika liv.

ABL

 

Friberg behöver, efter 60 år i media, knappast någon längre introduktion. Som socialdemokrat har han varit aktiv på många nivåer, bland annat som riksdagsledamot och utsågs år 2017 till hedersmedlem inom SDP. Som journalist har han bland annat fungerat som chefredaktör på Iltalehti och nyhetschef för Rundradion. Senare har han även representerat Finland i den stora världen som ambassadör. 

 

Erfarenheterna är alltså många. Som Friberg själv uttrycker det: 

 

– Journalistens, politikerns och diplomatens liv är minst sagt rörligt – då det inte är direkt rörigt. 

 

Ralf Friberg, här tillsammans med Christina Helsing, utsågs år 2017 till hedersmedlem i SDP. (Arkivbild)

 

I sitt sommarprat tar han med sig lyssnarna ut i världen. Han berättar om tiden som ambassadör i Köpenhamn och Aten, om möten med både toppolitiker och kungligheter och om minnesvärda besök i bland annat Östtyskland och Japan – men också i medborgarrättsrörelsens USA, där han personligen fick uppleva Martin Luther Kings “retoriska järngrepp” över en folkmassa. 

 

– Som ett resultat av min upplevelse under den här vistelsen, har jag aldrig klandrat det amerikanska folket, bara deras idiotregeringar som skapar collateral damage överallt i världen. I förfärande grad är det barn som förintas och lemlästas i dagens bombräder – från bekvämt hög höjd.

 

Han berättar även om sina egna erfarenheter av att växa upp i ett krigsdrabbat land, om nätter i bombskydden under Helsingfors och om utrymningen av Karelen.

 

– Det måste vara västerländsk egoism som gör att vi just nu glömmer de miljoner barn runt om i världens krishålor, som alltid hotas av att deras liv måste slockna så tidigt.

 

Trots stundtals tunga teman innehåller programmet ändå en stor dos humor, kryddat med anekdoter om kultur- och människomöten – och om vikten av att dra upp gylfen. Friberg öppnar även upp om sin kännetecknande rakhet:

 

– Jag håller med en av våra stora diplomater Max Jakobsson, som med rätta påstod att en diplomat ska vara så rakt på sak när det behövs, att missförstånd inte kan uppstå.

 

Sommarpratet finns tillgängligt på Yle Arenan och sänds i Yle Vega klockan 10:03 och 22:15.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE