Työmarkkinat
11.10.2024 06:37 ・ Päivitetty: 11.10.2024 06:37
“Rangaistuksia on kovennettava tuntuvasti” – ikäsyrjintä rehottaa, pehmeät keinot eivät tepsi
Insinööriliiton puheenjohtajan Samu Salon mielestä yksi syy ikäsyrjinnän yleisyyteen suomalaisessa työelämässä on se, että siihen syyllistyneet tahot pääsevät rikoksestaan liian helpolla.
– Suomalaisessa työelämässä on jo pitkään rehottanut ikäsyrjinnän kulttuuri, jonka uhreiksi on joutunut vuosikymmenten aikana iso joukko ahkeria, osaavia ja työteliäitä ihmisiä. Kulttuurin on muututtava, ja siihen tarvitaan myös keppiä. Rangaistuksia, sanktioita ikäsyrjinnästä on kovennettava tuntuvasti, kun kulttuuri ei muuten tunnu muuttuvan, hän toteaa tiedotteessa.
Orpon hallitus on asettanut ex-ministeri Jari Lindströmin etsimään työvoimapolitiikan keinoja jatkaa yli 55-vuotiaiden työuria ja auttaa heidän työllistymistään. Hänen on määrä kertoa työnsä tuloksista lokakuussa.
– Jo selvityshenkilön asettaminen omalta osaltaan paljastaa yhden suomalaisen työelämän valuvioista, ikääntyneiden työntekijöiden kohtelun ja suoranaisen ikäsyrjinnän. Hallitus ansaitsee kiitoksen selvityshenkilön asettamisesta ja olemme hänen työtään myös tukeneet. Toivon mukaan työ tuottaa selkeitä ja konkreettisia keinoja ikäsyrjinnän torjumiseen, Salo sanoo.
“Juhlapuheita ja pehmeitä keinoja on kuultu ja nähty tarpeeksi.”
Insinööriliitto muun muassa luovutti Lindströmille alkukesästä jäsenistönsä keskuudessa tehdyn kyselyn ikäsyrjinnästä. Kyselyn mukaan yli 50-vuotiaista työttömistä 86 prosenttia kertoo kohdanneensa ikäsyrjintää työnhaussa.
– Ei näiden ihmisten asema työelämässä muutu ilman kunnon konkretiaa. Juhlapuheita ja pehmeitä keinoja on kuultu ja nähty tarpeeksi. Voi olla, että kulttuuri ja asenne ikäsyrjintään ei muutu ilman, että siirrymme ikäsyrjinnän räikeimmissä tapauksissa suhteellisen pienistä sakoista aina vankeusrangaistuksiin asti.
YLI 55-VUOTIAIDEN työurien pidentämiseen löytyy Salon mukaan myös muita keinoja. Tärkeää on nopeasti tehdä päätös siitä, miten hallituksen lakkauttama aikuiskoulutustuki korvataan, hän mainitsee. Ikääntyneiden työntekijöiden osaamista ja urataitojen ylläpitämistä on syytä tukea myös muilla keinoilla, kuten kyseiselle kohderyhmälle räätälöidyillä työnhakuvalmennuksilla.
– Keinovalikoimaan pitää kuulua myös varttuneiden työntekijöiden irtisanomiskynnyksen tuntuva korottaminen. He ovat nykyään aina eturivissä, kun yritys hakee muutosneuvotteluissa irtisanottavia. Siihen on saatava muutos.
Jos muutosneuvotteluissa aiotaan irtisanoa yli 55-vuotaita suhteellisesti enemmän kuin muihin ikäryhmiin kuuluvia, on yrityksen annettava asiasta erillinen selvitys yhdenvertaisuusvaltuutetulle, Salo ehdottaa.
– Tämä olisi toimiva keino puuttua ikäsyrjinnän kulttuuriin, kun valtuutetulle tulisi selvitysten kautta mahdollisuus puuttua syrjintään.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.