Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

7.3.2025 15:32 ・ Päivitetty: 7.3.2025 17:04

Rantanen kävi lausumassa medialle totuuden – asian vierestä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 7. maaliskuuta.

Media vaikuttaisi auttavan sisäministeri Mari Rantasta (ps.) ja Orpon hallitusta tulipalon sammuttelussa. Kertaan lyhyesti päivän uutista pointtini perustelemiseksi.

Simo Alastalo

Demokraatti

Yhdenvertaisuusvaltuutettu totesi torstaina, että sisäministeriön johdon ohjeistus tämän vuoden kiintiöpakolaisten valintaa koskevassa valmistelussa oli syrjivä. Valtuutetun mukaan Rantasen johtamassa ministeriössä yritettiin suosia pakolaisten valinnassa kristittyjä muslimien kustannuksella.

Kiintiöpakolaisia on tavattu valita YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n suosituksia seuraten. Kun suosituksista on poikettu, valintoja ei ole silloinkaan tehty uskontoperusteisesti, koska se rikkoisi YK:n linjauksia ja Suomen perustuslakiin nojaavaa syrjintäkieltoa.

RANTANEN on kommentoinut syytöksiä uskontoperusteisen valinnan ehdottamisesta puhumalla eri asiasta. Hän on todennut, että valinnat eivät olleet syrjiviä.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun syrjiväksi toteama ehdotus kristittyjen suosimisesta ei toteutunut. Asiaan puututtiin sen jälkeen, kun ministeriön johdon ohjeistus oli vuodettu julkisuuteen.

Perjantaina Rantanen toisti eduskunnassa, että valintoja ei tehty uskontoperusteisesti. STT:n uutisen otsikko aiheesta menee näin: ”Ministeri Rantanen kiistää yhä, että pakolaiskiintiön valintoja olisi tehty uskonnon nojalla”.

No, mikä tässä on ongelma?

SE, ettei Rantasen tarvitse kiistää sellaista, mitä ei ole tapahtunut. Kukaan ei ole väittänyt, että kiintiöpakolaisten valintoja, siis tänä vuonna toteutuvia valintoja, olisi tehty uskontoperusteisesti.

Emme keskustele eikä meidän pitäisi keskustella tämän vuoden kiintiöpakolaisten valinnasta, vaan valintaa edeltäneestä sisäministeriön valmistelusta ja siinä yhteydessä annetuista ministeriön johdon ohjeista, jotka heitettiin julkisen kohun vuoksi roskakoriin.

NÄMÄ valmistelun aikana annetut ohjeet olivat yhdenvertaisuusvaltuutetun mielestä syrjiviä. Nyt asian käy vielä kerran omalta osaltaan lävitse valtioneuvoston oikeuskansleri.

Ymmärrän Rantasen näkökulman. Mitä väliä on ohjeilla, jos toteutus on lainmukainen?

Ohjeilla on sen verran väliä, että niihin piti julkisuudessa puuttua, muuten niiden mukaan olisi luultavasti toimittu. Ei ole myöskään samantekevää millaisia ohjeita ministeriöt antavat virkavastuulla. Jonkinlaisena perusedellytyksenä voisi pitää esimerkiksi lainsäädännön noudattamista. Tämä pätee, vaikka ohjeet jätettäisiin antamisen jälkeen omaan arvoonsa.

Kun media laittaa Rantasen otsikkoon kiistämään toistamiseen asiaa, josta ei keskustella, se tekee sisäministerin ja hallituksen tulipalon sammuttelusta paljon helpompaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU