Politiikka
13.2.2018 15:53 ・ Päivitetty: 13.2.2018 15:53
Ratkaisuksi anonyymi ilmoitustapa tai ulkopuolinen valvoja? – Sd-kansanedustaja erittäin huolissaan seksuaalisesta häirinnästä vaikenemisesta
SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Merja Mäkisalo-Ropponen pitää erittäin huolestuttavana Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tutkimuksen havaintoa, jonka mukaan vain joka neljäs häirintätapaus ilmoitetaan lain mukaisesti työnantajalle ja peräti 60 prosenttia jää hämärän peittoon.
– Vaikka laki on selvä ja jopa velvoittava, ihmisillä on selvästi pelkoa tuoda tapahtumia ilmi. Herääkin kysymys, onko laki ajan tasalla, kun kyseessä on seksuaalinen häirintä. Pitäisikö voida kertoa asiasta esimerkiksi vain työsuojeluvaltuutetulle ja/tai luottamusmiehelle, kysyy Mäkisalo-Ropponen.
EK julkaisi tänään tulokset kyselystä, jossa selvitettiin työelämässä esiintyvää seksuaalisesta häirintää. Kyselystä selvisi, että Suomen työikäisistä naisista 38 prosenttia ilmoittaa kokeneensa seksuaalista häirintää työssään. Miehillä seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuminen töissä on selvästi harvinaisempaa, häirintää kertoi kokeneensa 9 prosenttia miehistä.
Silmiinpistävää tuloksissa oli lisäksi se, että kahden viime vuoden aikana häirintää kokeneista liki 60 prosenttia ei ilmoittanut asiasta lainkaan. Työnantajan edustajalle kerrottiin vain neljäsosa tapauksista.
Työsuojelulain 19 §1 momentin mukaan: ”Työntekijän on viipymättä ilmoitettava työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle työolosuhteissa (…) havaitsemistaan vioista ja puutteellisuuksista, jotka voivat aiheuttaa haittaa tai vaaraa työntekijöiden turvallisuudelle tai terveydelle.”
Mäkisalo-Ropponen pohtiikin, mistä pelko puhua syntyy.
– Vähenisikö se, jos sitä ei tarvitsisi tehdä yksin? Olisiko tarpeen olla anonyymi ilmoitustapa tai kokonaan työpaikan ulkopuolinen taho, joka olisi toimintavelvollinen tiedon saadessaan, hän esittää.
Lisää aiheesta
– Toisaalta on huolestuttavaa, jos työpaikan ilmapiiri on sellainen, että häirinnästä puhuminen työnantajalle koetaan vaikeaksi tai pelottavaksi. Jokaisessa organisaatiossa onkin pohdittava, miten rakennetaan kulttuuria, jossa vaikeita asioita ei lakaista maton alle, vaan ne uskalletaan tuoda julki. Tämä ei koske vain seksuaalista häirintää, vaan kaikkia työpaikalla ilmeneviä ongelmia.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Kotimaa
13.2.2018 10:00
Oletko alle 25-vuotias nainen? – sitä suurempi riski on joutua seksuaalisesti häirityksi
Kotimaa
8.2.2018 05:12
Lännen Media: Seksuaalinen häirintä luottamustoimissa lisääntynyt
Politiikka
8.1.2018 08:47
Eduskunnassa raportoitu seksuaalinen häirintä ilmeni asiattomina kommentteina, vihjailuina ja kosketteluna
Kotimaa
13.2.2018 13:26
Liki 60 prosenttia ei kerro työpaikalla kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä – Jyri Häkämies: ”Yllättävää”