Politiikka
20.2.2018 12:51 ・ Päivitetty: 20.2.2018 12:51
”Rattaita ei pidä laittaa hevosen eteen” – Tiedustelulaki siirtyi eduskunnan käsittelyyn, SDP:n Kari pitää avoimina kysymyksinä massavalvontaa ja Supon roolia
– Turvallisuusympäristössämme tapahtuneiden muutosten ja uusien esiin nousseiden uhkien vuoksi Suomi tarvitsee ajantasaisen lainsäädännön, joka vahvistaa turvallisuuttamme, mutta samalla kunnioittaa kansalaistemme perusoikeuksia, SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari totesi hetki sitten eduskunnassa pitämässään sosialidemokraattien ryhmäpuheenvuorossa.
Karin mukaan tiedustelulainsäädännön tulee olla ennen kaikkea kokonaisuudessaan huolellisesti valmisteltu ja lakien täytyy kunnioittaa oikeusvaltion periaatteita.
– Erityistä huomiota on kiinnitettävä kansalaisten perusoikeuksien, kuten yksityiselämän ja viestinnän suojan toteutumiseen.
Eduskunnan täysistunnossa aloitettiin tänään tiedustelulakien käsittely lähetekeskustelulla. Istunnon aluksi oikeusministeri Antti Häkkänen, sisäministeri Kai Mykkänen sekä puolustusministeri Jussi Niinistö pitivät 10 minuutin alustuspuheenvuorot. Tämän jälkeen kukin eduskuntaryhmä piti oman viiden minuutin puheensa.
Ministerit korostivat puheissaan Suomen ja maailman muuttunutta turvallisuusympäristöä, jonka seurauksesta myös Suomeen tarvitaan nopeasti uusi tiedustelulainsäädäntö.
Tiedustelulakipaketin pitävän edelleen sisällään avoimia kysymyksiä, joihin pitää löytää vastaus.
SDP:n ryhmäpuheenvuorossa Kari totesi kuitenkin tiedustelulakipaketin pitävän edelleen sisällään avoimia kysymyksiä, joihin pitää löytää vastaus valiokuntakäsittelyssä. Hän nosti sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän kiinittäneen huomiota erityisesti kahteen asiaan: massavalvontaan ja Suojelupoliisi Supon rooliin.
Lisää aiheesta
– Ensimmäinen vaatimuksemme on, että eduskunnassa hyväksyttävä lainsäädäntö on täsmällistä ja tarkkarajaista, eikä saa mahdollistaa suomalaisten viestintään kohdistuvaa kohdentamatonta massavalvontaa. Haluamme myös varmuuden siitä, ettei esitetyllä perustuslain muutoksella tähdätä myöskään tulevaisuudessa kansalaisoikeuksien rajoittamiseen tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.
Toiseksi Kari kiinnitti huomiota Supon rooliin.
– Toimintaa on syytä saattaa asianmukaisen parlamentaarisen valvonnan piiriin – kokonaisuudessaan. Tämä yli kymmenen vuotta kestänyt Supoa koskeva keskustelu on nyt syytä saada päätökseen. Asian tärkeyttä korostaa se, että hallitus on tässä lakikokonaisuudessa esittämässä Supon toiminnan merkittävää muutosta, poliisiorganisaatiosta tiedustelulaitokseksi, Kari totesi.
– Parlamentaarista valvontaa siis tarvitaan – ei vain siihen, mitä tietoja ja miten kerätään vaan myös siihen, mihin näitä tietoja käytetään. Valvojilla pitää olla omat valvojansa.
Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja totesi samalla, että eduskunnan tulee varmistaa, että perustettavaksi ehdotettujen tiedusteluvaltuutetun ja eduskunnan tiedusteluvaliokunnan toimintavaltuudet ja resurssit ovat riittävät.
– Kaikella vallalla on oltava kansanvallassa valvonta. Ei valtaa ilman valvontaa, ei viranomaisoikeuksia ilman vastuita.
Kari kuitenkin totesi puheensa aikana, että sosialidemokraatit katsovat tosiasioita silmiin.
– Tämän vuoksi sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee sellaista lakikokonaisuutta, jossa kansalaisen oikeudet turvallisuuteen ja yksityisyyteen ovat tasapainossa. Edellytämme lakien eduskuntakäsittelylle riittävää aikaa ja valiokunnissa tapahtuvalta käsittelyltä suurta huolellisuutta.
Kari kiinnitti pitämässään ryhmäpuheessaan huomiota hallituksen esitykseen kiireellisyydestä.
Massiivisen lakipaketin läpiviemiseksi tarvitaan muutoksia perustuslain viestisalaisuutta koskeviin säännöksiin. Hallitus haluaa säätää nämä muutokset kiireellisinä, sillä muutoin ne venyvät ensi vaalikaudelle. Kiireelliseen säätämiseen tarvitaan eduskunnan 5/6 enemmistön tuki eli vahva kannatus myös oppositiosta.
Puolustusministeri perusteli hallituksen esitystä salissa pitämässään alustuspuheenvuorossaan sillä, että sotilastiedustelu tulisi saattaa pikimmiten ajan tasalle muuttuneen turvallisuusympäristön seurauksesta.
Myös Kari kiinnitti puheenvuorossaan huomiota hallituksen esitykseen kiireellisyydestä.
– Me sosialidemokraatit keskitymme nyt siihen, että esityksessä kansalaisten perusoikeudet taataan, tiedustelulaitoksille saadaan toimivaa valvontaa ja uudistuksen sisällöstä löydetään laaja parlamentaarinen yksimielisyys.
Kari totesikin, että SDP aikoo odottaa perustuslakivaliokunnan ilmoittaman kannan, ennen kuin päättää kannattaako kiireellistä käsittelyä vai ei.
– Perustuslakivaliokunnan on annettava tehdä säätämisjärjestystä koskeva arviointityönsä rauhassa. Kiireellisyydestä päätetään sitten, kun paketti on kasassa ja perustuslakivaliokunta on saanut ottaa asiaan kantaa, Kari totesi.
– Asiat siis määräävät aikataulun, ei toisinpäin. Tässäkään asiassa rattaita ei pidä laittaa hevosen eteen.
Odotamme, että on myös muuttamaan esitystään.
Puheensa lopuksi Kari varmisti vielä, että sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee pyrkimyksiä saada Suomelle tasapainoinen ja ajantasainen tiedustelulainsäädäntö.
– Luotamme siihen, että näin merkittävästä, aina perustuslakiin saakka ulottuvassa uudistushankkeessa kaikki puolueet ovat valmiita aitoon yhteistyöhön.
Hän kuitenkin muistutti hallituksella olevan vastuu myös muuttaa esitystään, mikäli eduskuntakäsittely antaa muutokselle aihetta.
– Odotamme, että hallitus on kansallisesti tärkeässä asiassa valmis – jos eduskuntakäsittely antaa siihen aineksia – myös muuttamaan esitystään. Me sosialidemokraatit olemme valmiita rakentamaan yhteistä kantaa yli hallitus-oppositiorajan kuunnellen myös kansalaisia, kansalaisjärjestöjä ja asiantuntijoita.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.