Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Rauhan Nobel matkaa Japaniin ydinasevastaiselle järjestölle

AFP / LEHTIKUVA
Atomipommi räjäytettiin Nagasakin yllä vuonna 1945.

Nobelin rauhanpalkinnon saa tänä vuonna Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommituksista eloonjääneiden japanilaisten järjestö Nihon Hidankyo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Norjan Nobel-komitea ilmoitti valinnasta puoliltapäivin Suomen aikaa Oslossa.

Komitean mukaan ruohonjuuritason järjestö palkitaan sen työstä ydinaseettoman maailman saavuttamiseksi.

Nihon Hidankyo perustettiin vuonna 1956 japanilaisten eloonjääneiden ja Tyynenmeren saarilla tehdyistä ydinkokeista kärsineiden yhteistyöjärjestöksi.

Ydinpommituksesta eloonjääneitä kutsuaan Japanissa nimellä hibakusha. Nobel-komitean mukaan hibakushat ovat todistuksilla omista kokemuksistaan osoittaneet, miksi ydinaseita ei pidä enää koskaan käyttää.

KOMITEAN palkintoperusteiden mukaan on rohkaisevaa, ettei ydinaseita ole käytetty sodassa lähes 80 vuoteen Japanin elokuun 1945 pommitusten jälkeen. Tämän “ydinasetabun” syntymisessä japanilaisten eloonjääneiden toiminnalla on ollut merkittävä rooli,.

-  Siksi onkin hälyttävää, että tänä päivänä tabu ydinaseiden käyttämisestä on paineen alaisena, komitea kirjoittaa.

Komitea ei maininnut perusteluissaan Venäjää, joka on Ukrainan sodan aikana toistuvasti vihjannut mahdollisuudesta käyttää ydinasetta. Sen sijaan komitea muistutti, että kaikki ydinasevallat modernisoivat asearsenaalejaan ja uudet maat pyrkivät hankkimaan itselleen ydinaseen.

Hiroshiman ja Nagasakin ydinpommit surmasivat arviolta 120  000 ihmistä. Nobel-komitean mukaan nykypäivän ydinaseet ovat moninkertaisesti tuhovoimaisempia ja kykenevät tappamaan hetkessä miljoonia ihmisiä.

Viime vuonna rauhanpalkinto myönnettiin vangitulle iranilaisaktivistille Narges Mohammadille.

Nobel-palkinto luovutetaan Oslossa 10. joulukuuta pidettävässä seremoniassa.

ENNAKKOON rauhanpalkinnon saajaksi veikattiin muun muassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston (Odihr) vaalitarkkailijoita tai Kansainvälistä tuomioistuinta ICJ:tä.

Vedonlyöntisivustoilla kärjessä rauhanpalkinnon saajaksi ovat olleet muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Valko-Venäjän maanpaossa olevan opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja.

Ennen rauhanpalkintoa tällä viikolla on jo julkistettu Tukholmassa lääketieteen, fysiikan, kemian ja kirjallisuuden Nobel-palkintojen saajat. Ensi maanantaina julkistetaan vielä taloustieteen palkinto, jonka Ruotsin keskuspankki perusti 1960-luvun lopulla “Alfred Nobelin muistoksi”.

Jokaisen Nobel-palkinnon rahallinen arvo on tänä vuonna 11 miljoonaa Ruotsin kruunua eli vajaat 970  000 euroa.

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 12.56

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE