Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Rauhan Nobel meni ydinaseiden vastaiselle kampanjalle

Lehtikuva

Norjan Nobel-komitea on päättänyt myöntää Nobelin rauhanpalkinnon 2017 ydinaseiden vastaiselle kampanjalle ICANille. Palkintoperusteluiden mukaan ICAN on ollut johtava toimija pyrkimyksissä kieltää ydinaseet kansainvälisesti. Nobel-komitean mukaan se on myös kiinnittänyt huomiota ydinaseiden käytön katastrofaalisiin seurauksiin.

Demokraatti.fi

Nobel-komitea huomauttaa, että ydinaseiden käytön riski on nyt suurempi kuin se ollut pitkiin aikoihin. Taustalla on muun muassa Pohjois-Korean ydinaseuhittelu.

ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) on maailmanlaajuinen ydinasevastainen kampanja. Sen pyrkimyksenä on kansanliikkeen ja poliittisen paineen luominen kansainvälisen ydinkieltosopimuksen neuvottelemiseksi.

ICANiin kuuluu humanitaarisia järjestöjä, ympäristö-, ihmisoikeus- ja kehitysjärjestöjä sekä rauhanjärjestöjä noin sadassa maassa.

ICAN kehottaa valtioita, kansainvälisiä järjestöjä, kansalaisjärjestöjä ja muita toimijoita tunnustamaan ydinaseiden käytön katastrofaaliset humanitaariset ja ympäristövahingot. Lisäksi päämääränä on saada nuo tahot tunnustamaan koko maailman kattava velvoite kieltää ydinaseet.

Nobel-komitea huomauttikin palkintoa myöntäessään, että seuraava askel olisi saada ydinasevaltiot mukaan neuvotteluihin.

– Tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinto on myös kutsu näille valtioille, jotta ne aloittaisivat vakavat neuvottelut, joiden päämääränä olisi asteittainen, tasapuolinen ja tarkkaan valvottu maailman lähes 15 000 ydinaseen tuhoaminen, komitea lausui.

ICAN pyrkii niin ikään saamaan maailman tunnustamaan ydinasevaltioiden velvollisuuden hävittää ydinaseensa. ICAN myös vaatii toimia ydinasekieltoon tähtäävän neuvotteluprosessin tukemiseksi.

Suomessa toimii kampanjan paikallinen verkosto ICAN Finland.

Juttua päivitetty klo 12.30

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE