Rauhannobelisti Liun tuhkat ripoteltiin mereen – vaimoa vaaditaan vapautettavaksi

Kuva: Lehtikuva

Kiinalaisen rauhannobelisti Liu Xiaobon ruumis tuhkattiin lauantaina Kiinan koillisosassa sijaitsevassa Shenyangin kaupungissa yksityisen tilaisuuden jälkeen. Asiasta kertovat Kiinan viranomaiset. Tilaisuuteen osallistui ainakin edesmenneen rauhannobelistin perheenjäseniä sekä ilmeisesti ystäviä.

Viranomaisten tilaisuudesta julkaisemassa kuvassa on Liun perhe tämän ruumiin ympärillä. Viranomaisten mukaan paikalla oli myös Liun ystäviä, mutta ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Kiina-asiantuntijan mukaan hän ei tunnistanut ketään kuvassa esiintyvästä ystävien joukosta. Liun perheen tuntevat tunnistivat lisäksi ainakin yhden turvallisuuspoliisin jäsenen ystäviksi väitettyjen joukosta.

Liun kuoleman jälkeen Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat vaatineet Kiinaa vapauttamaan Liun vaimon Liu Xian ja päästämään hänet matkustamaan maasta. Hän on ollut kotiarestissa vuodesta 2010 lähtien.
Liun hautajaisista kertonut paikallisviranomainen kommentoi Liun vaimon tilannetta, että ”hänen tietääkseen hän on ’vapaassa tilassa'”. Viranomainen ei kuitenkaan antanut asiasta tarkempia tietoja eikä kertonut, missä Liu Xia on. Hautajaisten jälkeen Liun uurna ojennettiin ilmeisesti hänen vaimolleen.

Liun veli kertoi myöhemmin lauantaina viranomaisten järjestämässä tiedotustilaisuudessa, että Liun tuhkat ripoteltiin mereen.

Kiina kutsui aiemmin Liun Nobel-palkintoa rienaukseksi.

Kiina on rajoittanut tiukasti Liu Xian kontakteja ulkomaailmaan, ja Liu Xiaoboa edustanut yhdysvaltalainen asianajaja Jared Genser sanoi, että hänet on pidetty eristettynä miehensä kuoleman jälkeen.

Tilaisuuteen osallistunut paikallisviranomainen sanoi, että Liu Xia suree parhaillaan eikä hänen ole viisasta olla liikaa yhteydessä ulkomaailmaan heti miehensä kuoleman jälkeen.

Genserin mukaan Liu Xia on ollut kiinniotettuna seitsemän vuoden ajan, vaikka häntä ei ole koskaan syytetty mistään rikoksesta.

Kiina kutsui aiemmin Liun Nobel-palkintoa rienaukseksi, ja maan hallitus lähetti perjantaina viralliset protestit Yhdysvalloille, Saksalle, Ranskalle ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetulle.

Ihmisoikeusaktivistina tunnettu Liu kuoli torstaina maksasyöpään. Useat maat ovat kritisoineet sitä, ettei Kiina päästänyt häntä matkustamaan ulkomaille saamaan hoitoa. Kiina on vastannut kritiikkiin sanomalla, että asia on maan sisäinen eivätkä muut maat voi kommentoida sitä.

AVAINSANAT

Rasistinaisystävä koitui puoluejohtajan turmioksi: saldoksi yhteensä kolme eroa

Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja meni lauantaina jälleen vaihtoon. Puoluekokousväki äänesti äänin 867–500 Henry Boltonin eron puolesta.

Britannian EU-jäsenyyttä ja maahanmuuttoa vastustavan Ukipin huipulla on viime ajat ollut tuulista. Bolton oli neljäs puoluejohtaja runsaan puolentoista vuoden aikana. Hän ehti johtaa Ukipia vain puolisen vuotta.

Boltonin kohtaloksi koituivat kohuero sekä uuden tyttöystävän rasistiset kommentit. Vuoden lopulla Bolton jätti vaimonsa itseään puolta nuoremman puolueaktiivin takia. Romanssi päättyi kuitenkin lyhyeen, kun viime kuussa julkisuuteen tuli tyttöystävän kirjoittamia rasistisia viestejä, jotka koskivat muun muassa prinssi Harryn kihlattua Meghan Marklea.

Ukipin on valittava uusi johtaja 90 päivän kuluessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Höpinää! Ulkoministeri tyrmää sekaantumissyytökset tylysti

Kuva: AFP PHOTO Kirill Kudryavtsev

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuittaa Yhdysvaltain syytökset vaaleihin sekaantumisesta höpinänä. Hän sanoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei Yhdysvallat ole esittänyt mitään todisteita.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti eilen syytteet kolmeatoista venäläistä vastaan yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Lisäksi syytteen sai kolme venäläistä organisaatiota.

Muellerin mukaan ryhmää johti presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen Jevgeni Prigozhin. Ryhmä toimi lähinnä Pietarin niin sanotulta trollitehtaalta käsin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

May: Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Theresa Mayn mukaan Britannian ja EU:n on viipymättä aloitettava neuvottelut turvallisuusyhteistyön järjestämisestä Britannian EU-eron jälkeen.

Münchenin turvallisuuskokouksessa puhunut May haluaa osapuolten välille sopimuksen, joka säilyttäisi molemmille hyödyllisiä nykykäytäntöjä muun muassa tietojenvaihdossa sekä poliisi- ja puolustusmateriaaliyhteistyössä

May vakuutti puheessaan Britannian olevan brexitin jälkeen yhtä sitoutunut Euroopan turvallisuuteen kuin ennen. Vihjailut toisesta brexit-kansanäänestyksestä ja Britannian EU-eron perumisesta hän kuitenkin päättäväisesti tyrmäsi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kreikalle hyviä uutisia: Fitch nosti luottoluokitusta – tulevaisuudennäkymät myönteiset

Kuva: Lehtikuva

Luottoluokittaja Fitch on nostanut Kreikan valtionvelan luottoluokitusta. Päätöstä perustellaan ylijäämäisillä budjeteilla, vakautuneella poliittisella tilanteella sekä talouskasvulla.

Fitch nosti Kreikan luottoluokitusta tasolle B. Aiemmin luokitus oli tasolla B-. Luokittajan mukaan Kreikan tulevaisuudennäkymät ovat myönteiset.

Fitch sanoi lausunnossaan Kreikan bkt:n nousseen kolmena perättäisenä vuosineljänneksenä ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) nosti omaa Kreikkaa koskevaa luokitustaan jo tammikuun lopulla. S&P ennustaa Kreikan talouden kasvavan kahdella prosentilla tänä vuonna.

Parannusta Kreikan tilanteeseen tuo myös elokuuhun jatkuva euroalueen tukiohjelma.

Keskustelua aiheesta

FBI jätti tutkimatta kouluampujasta tulleen vihjeen – johtajaa vaaditaan tilille kohtalokkaasta virheestä

Yhdysvalloissa paine liittovaltion poliisia FBI:tä kohtaan kasvaa Floridan kouluampumisen takia. New York Timesin mukaan Floridan republikaanikuvernööri Rick Scott vaatii FBI:n johtajaa eroamaan ja osavaltion republikaanisenaattori Marco Rubio on pyytänyt kongressia tutkimaan tapauksen.

FBI on myöntänyt tehneensä virheen, koska kouluampujan vaarallisuudesta oli tullut vihje eikä sitä ollut tutkittu. Ampumisessa kuoli 17 ihmistä keskiviikkona.

Keskustelua aiheesta