Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Rauhannobelisti Liun tuhkat ripoteltiin mereen – vaimoa vaaditaan vapautettavaksi

Kiinalaisen rauhannobelisti Liu Xiaobon ruumis tuhkattiin lauantaina Kiinan koillisosassa sijaitsevassa Shenyangin kaupungissa yksityisen tilaisuuden jälkeen. Asiasta kertovat Kiinan viranomaiset. Tilaisuuteen osallistui ainakin edesmenneen rauhannobelistin perheenjäseniä sekä ilmeisesti ystäviä.

Viranomaisten tilaisuudesta julkaisemassa kuvassa on Liun perhe tämän ruumiin ympärillä. Viranomaisten mukaan paikalla oli myös Liun ystäviä, mutta ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Kiina-asiantuntijan mukaan hän ei tunnistanut ketään kuvassa esiintyvästä ystävien joukosta. Liun perheen tuntevat tunnistivat lisäksi ainakin yhden turvallisuuspoliisin jäsenen ystäviksi väitettyjen joukosta.

Liun kuoleman jälkeen Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat vaatineet Kiinaa vapauttamaan Liun vaimon Liu Xian ja päästämään hänet matkustamaan maasta. Hän on ollut kotiarestissa vuodesta 2010 lähtien.
Liun hautajaisista kertonut paikallisviranomainen kommentoi Liun vaimon tilannetta, että “hänen tietääkseen hän on ‘vapaassa tilassa'”. Viranomainen ei kuitenkaan antanut asiasta tarkempia tietoja eikä kertonut, missä Liu Xia on. Hautajaisten jälkeen Liun uurna ojennettiin ilmeisesti hänen vaimolleen.

Liun veli kertoi myöhemmin lauantaina viranomaisten järjestämässä tiedotustilaisuudessa, että Liun tuhkat ripoteltiin mereen.

Kiina kutsui aiemmin Liun Nobel-palkintoa rienaukseksi.

Kiina on rajoittanut tiukasti Liu Xian kontakteja ulkomaailmaan, ja Liu Xiaoboa edustanut yhdysvaltalainen asianajaja Jared Genser sanoi, että hänet on pidetty eristettynä miehensä kuoleman jälkeen.

Tilaisuuteen osallistunut paikallisviranomainen sanoi, että Liu Xia suree parhaillaan eikä hänen ole viisasta olla liikaa yhteydessä ulkomaailmaan heti miehensä kuoleman jälkeen.

Lisää aiheesta

Genserin mukaan Liu Xia on ollut kiinniotettuna seitsemän vuoden ajan, vaikka häntä ei ole koskaan syytetty mistään rikoksesta.

Kiina kutsui aiemmin Liun Nobel-palkintoa rienaukseksi, ja maan hallitus lähetti perjantaina viralliset protestit Yhdysvalloille, Saksalle, Ranskalle ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetulle.

Ihmisoikeusaktivistina tunnettu Liu kuoli torstaina maksasyöpään. Useat maat ovat kritisoineet sitä, ettei Kiina päästänyt häntä matkustamaan ulkomaille saamaan hoitoa. Kiina on vastannut kritiikkiin sanomalla, että asia on maan sisäinen eivätkä muut maat voi kommentoida sitä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE