Kultur

Recension: Ärlig och gripande klasskildring i vackert paket

Foto: Oy Future Film Ab
Oscarsvinnaren Parasite är en modern klasskildring.

Bong Joon-hos historiska film Parasite är en ärlig och gripande skildring av klassamhället, paketerad i en stor dos mörk humor.  

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Den sydkoreanska filmen, som under nattens Oscarsgala avslutade ett år kantat av hyllningar från såväl kritiker som biobesökare världen runt genom att skriva historia, skildrar två familjer i olika ändor av det socioekonomiska spektrumet. 

 

I centrum står den fattiga men driftiga Kim-familjen, som genom sonen Ki-woos anställning som privatlärare hos den rika familjen Park ser en väg ut ur sin källare i Seoul-slummen. Snart lyckas även pappa Ki-taek, dottern Ki-jeong och mamma Chung-sook nästla sig in i hushållet och familjen Parks överklasstillvaro genom en händelsekedja som slutligen visar sig bli ödesdiger för båda familjerna. 

 

Mer förhandsinformation än så krävs inte. Tvärtom är Parasite ett filmäventyr som mår bäst av så lite information och så få förväntningar som möjligt. Jag nöjer mig därför med att avslöja att allting så småningom dras till sin spets, samtidigt som det blir uppenbart att något mörkt lurar under ytan – och att filmen snabbt växer och muterar till något helt annat än vad den vid första anblick verkar vara. 

 

”…en komedi utan clowner, en tragedi utan antagonister…”

 

Bong Joon-Ho rör sig smidigt mellan genrer och lyckas forma de olika influenserna och intrycken till en fungerande och vacker helhet – paketerad som en blandning av thriller och mörk komedi, med tydliga inslag av satir. 

 

Det är ändå, i regissörens egna ord, “en komedi utan clowner, en tragedi utan antagonister”. Skratten fastnar ofta i halsen och mer än något annat är filmen en rå och ärlig berättelse om klass – ett begrepp som under filmens gång tar sig diverse olika uttryck i mötet mellan familjerna Kim och Park. 

 

Parasite är en melankolisk och mångsidig skildring av kapitalismens baksidor, som ställer frågan om vilka eller vad som är den verkliga parasiten. 

 

 

Parasite var den 92:a Oscarsgalans stora vinnare och kammade hem statyetterna för bästa film,  regi, internationella film och orginalmanus. Det är första gången en icke-engelskspråkig film utses till bästa film. 

 


 

Recension: Parasite (2019)

 

Speltid: 2 t 11 min

Finlandspremiär: 31.1.2020

 

Regissör: Joon-ho Bong

I rollerna: Kang-Ho Song, Sun-Kyun Lee, Yeo-Jeong Cho, Woo-Shik Choi, So-Dam Park, Jung-Eun Lee, Hyae-Jin Chang

 

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE