Kultur

Recension: Sonata är en stämningsfull film om en pianists svåra uppväxt

Foto: Jarosław Sosiński
Jerzy Stuhr och Małgorzata Foremniak i Sonata.

Den polska filmveckan i Helsingfors avslutades med den imponerande och stämningsfulla dramafilmen Sonata (2021), en film om klassisk musik och barn med särskilda behov. Filmtiteln anspelar på Månskenssonaten av Ludwig van Beethoven.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

 

Filmen handlar om Grzegorz Płonka och hans osedvanligt krokiga väg till pianist. Som liten pojke lever han i sin egen värld med diagnosen autism utan större möjligheter att kommunicera med omvärlden. Först 14 år gammal får han en hörapparat när man slutligen kommer fram till att nedsatt hörsel har varit den främsta orsaken till att pojken inte har lärt sig tala. Sedan med erövrandet av talförmågan börjar den långa vägen till professionell musiker.

Sonata är en berörande film om resiliens, musikens och kärlekens outtömliga kraft, vårdteknologins möjligheter att förvandla människoliv och utbildningsystemets utmaningar när det gäller barn med särskilda behov.

Bartosz Blaschke debuterar som regissör och manusförfattare för en långfilm. Trots detta har han ändå en gedigen erfarenhet från branschen. Blaschke har bland annat varit filmfotograf, kortfilmsregissör och manusförfattare för TV-serier. Han har till och med varit skådespelare i en thriller. Blaschkes helhetssyn manifesteras i att långfilmsdebuten blir till ett paket som håller ihop.

Filmen har många förtjänster och den berör dessutom så många viktiga ämnen och musiken är i sig så fin att den förtjänar en större internationell publicitet. Den har redan vunnit Grand Prix på filmfestivalen i Sofia i mars.

Huvudrollen som Grzegorz spelas av Michał Sikorski. Han har spelat mindre roller förr, men i Sonata spelar han sin första huvudroll någonsin. Rollprestationen är storartad på ett sådant sätt att den kan sätta sin prägel för resten av Sikorskis skådespelarkarriär.

Małgorzata Foremniak och Łukasz Simlat imponerar som föräldrar som tror på sitt barn när de har ibland pedagogiska, ibland medicinska åsikter emot sig. Ibland vacklar deras tro på möjligheterna att sonen kan förverkliga sina drömmar och ibland känns vardagen helt enkelt för tung. Deras samspel i filmen är friktionsfritt också när de spelar situationer där det uppstår friktioner mellan rollgestalterna. Det är värt att notera att Krzysztof Kieślowskis gamla filmstjärna Jerzy Stuhr medverkar i filmen och gör en stabil rollprestation som stjärnkirurgen Henryk Skarżyński. Stuhr är ett lämpligt val för den rollen i en film som lyfter fram en stor bragd för den polska läkarvetenskapen.

Filmen hade Finlandspremiär i Helsingfors den 7 oktober med textning till engelska och planen är att den ska visas under de polska filmveckorna i Lahtis (Kino Iiris 22.10), Jyväskylä (Kino Aurora 26.10) och Joensuu (Siihtala 10.11).

 

***

 

Filmrecension: Sonata (2021)

 

Regi: Bartosz Blaschke

Manus: Bartosz Blaschke

 

Skådespelare: Michał Sikorski, Małgorzata Foremniak, Łukasz Simlat, Jerzy Stuhr

 

Genre: Drama

Speltid: 118 min

 

Åldersgräns: 12 år

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE