Opinion

Regeringen Marin inger hopp: en förändring är möjlig

En ny generation av ledarskap som träder fram? Den kvinnoledda regeringen Marin har väckt stor uppmärksamhet i omvärlden.

Statsminister Sanna Marin och den kvinnoledda finska regeringen erövrar världen. Media, universitet, institutioner, människor jorden över fascineras stort över att det lilla landet i norr, som är så progressivt att de har en ung kvinna som statsminister. Därtill leder hon en regering bestående av fyra andra kvinnliga partiordföranden som alla sitter på tunga ministerportföljer som traditionellt brukar tillhöra män, exempelvis finansministerposten.

Camilla Gunell

 

Varför är det så glädjande? Varför blir Sanna Marin en sådan global succé?

 

Samtidigt som USA väljer kandidater till presidentvalet där alla valbara är män i 70-80 års åldern skapar regeringen Marin ett hopp om förändring, en ny värld och ett nytt ledarskap. Äldre herrar eller nyliberala yngre män är det som vi är vana att koppla makten till.

 

Kvinnors ledarskap är mindre prestigefyllt och fokuserar på lösningar och kompromisser, snarare än slitsamma strider. I kvinnors ledarskap utgår de flesta ifrån att trygghetsfrågor, omsorg om svaga, gamla och barn inte kan ignoreras. Man vill se framtiden i sina politiska ledare, och det gör man i Marins regering. Modernitet, vilja och framtidstro om att politiken kan skapa förändringar i samhället för dem som har det svårt, ge bättre möjligheter till utbildning och ge klimatfrågan högsta prioritet.

 

Den globala uppmärksamheten gör finländarna stolta och en stor majoritet av det finska folket stöder regeringen Marin. Rekordartat högt förtroende, om man får tro uppgifter i finska media. Missnöje med regeringen verkar finnas mest hos Samlingspartister och Sannfinländare, vilket inte är särskilt oväntat.

 

“För flickor och kvinnor är det avgörande att det finns förebilder. Att makten kan företrädas av kvinnor i olika åldrar”

 

Att dessa kvinnor också är unga, begåvade, klartänkta och med stadig blick svarar på TV reportrarnas frågor imponerar. En ny generation träder fram, orädda för att ta den makt som getts dem och använda den i det godas tjänst.

 

För flickor och kvinnor är det avgörande att det finns förebilder. Att makten kan företrädas av kvinnor i olika åldrar. Det är också viktigt att kvinnor inte har ministerposter bara inom det sociala och utbildningen, som betraktas som mer mjuka sektorer.  De ska också ha roller som finansminister och näringsminister. Att hantera pengarna är ändå viktigt, så ska man ge flickor och kvinnor råd i det politiska arbetet så är det att frimodigt försöka få en post i finansutskottet.

 

Så här i kölvattnet efter #metoo-rörelsen och internationella kvinnodagen är det viktigt att lyfta fram det positiva kvinnliga ledarskapet. Flickor och unga kvinnor behöver förebilder. Makten är inte mäns, den är allas. Att kvinnor lyckas få makten och göra något positivt med den är det bästa som kan hända.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE