Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rikosoikeuden professori: Al-Hol-vuoto viemässä Jussi Halla-ahon poliisin pakeille – “Todennäköisesti kuullaan jossain ominaisuudessa”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Demokraatti uutisoi eilen, että poliisihallitus on tehnyt rikosilmoituksen valtakunnansyyttäjän toimistolle julkisuuteen vuotaneesta al-Hol-asiakirjasta. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää mahdollisena, että poliisissa on tapahtunut tietovuoto.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Lue lisää: Poliisihallitus on tehnyt valtakunnansyyttäjänvirastolle tutkintapyynnön julkisuuteen vuotaneesta al-Hol-asiakirjasta

– On syytä epäillä, että siinä on toimittu laittomasti ja on vuodettu salassa pidettävää tietoa julkisuuteen. Asiassa on tehty rikosilmoitus valtakunnansyyttäjän toimistoon ja kysymys on siitä, nimenomaan poliisissa vuotanut salassapidettäviä asioita, Kolehmainen kertoi.

Tutkintapyyntö liittyy 21.11. päivätyn asiakirjan vuotamiseen.

– Tutkinnassa selvitetään, keillä asiakirja on ollut ja keillä on ollut mahdollista saada se. Tutkinta yrittää selvittää vuotajan. On todella monta mahdollisuutta, mitä kautta se on mennyt tiedotusvälineille. En pysty arvioimaan, mihin asiakirja on sen nähneeksi kertoneiden Ylen ja HS:n ohelle mahdollisesti vuodettu ja miksi.

“Oletan, että ne tiedot, joita minulle on kerrottu, liittyvät nimenomaan tähän asiakirjaan.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kertonut aiemmin, että al-Holin leiriltä olisi tulossa väkeä Suomeen jo tällä viikolla. Halla-aho on sanonut perustavansa tiedot al-Holin leirillä olevien palautuksista ”epämuodollisiin kanaviin”.

Lisää aiheesta

– Perustan tietoni epämuodollisia kanavia pitkin liikkuviin tietoihin, joiden todenperäisyyttä en voi varmistaa, kuten Uutissuomalaiselle tänään kerroin. Lähteitäni suojellakseni en anna yhtään tämän enempää tietoa, hän sanoi STT:lle10.12.

Jussi Halla-aho ei yksilöinyt Demokraatille, mistä hän on näitä tietoja saanut.

– Sanotaan niin, että ole kuullut erilaisista lähteistä niitä tietoja, joihin viittasin ja joita julkisuudessa on nyt käsitelty. En minä nyt voi ottaa siihen oikein sen enempää kantaa. Minulle soittavat monenlaiset ihmiset, hän vastaa.

Oletteko saanut nimenomaan salassapidetystä asiakirjasta tietoa?

– Oletan, että ne tiedot, joita minulle on kerrottu, liittyvät nimenomaan tähän asiakirjaan. En sen enempää voi siihen ottaa kantaa, hän kuitenkin vastasi.

Vastaus tekee myös Halla-ahon tapauksesta mielenkiintoisen, sillä hän saattaa joutua osaksi prosessia.

Todistajana Halla-aho joutuisi paljastamaan lähteensä.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen toteaa Demokraatille, että tiedon vastaanottaminen ei ole rangaistavaa, mutta paljastaminen voi olla sillekin, joka on virkamieheltä tehtävässään tai asemassaan tiedon saanut.

– Kansanedustajalla ei ole lähdesuojaa, joten hän todistajana joutuisi lähteensä paljastamaan. Jos asema on epäilty, hänen ei tarvitse sanoa poliisille juuri muuta kuin nimensä.

Siinä tapauksessa, että esitutkinta etenee, Tolvanen arvioi, että Jussi Halla-ahoa todennäköisesti kuullaan jossain ominaisuudessa. Halla-ahon kuuleminen lienee hyvinkin todennäköistä, sillä Seppo Kolehmainen ennakoi jo eilen tutkintaa.

– Tutkinnassa selvitetään, keillä asiakirja on ollut ja keillä on ollut mahdollista saada se. Tutkinta yrittää selvittää vuotajan, Kolehmainen sanoi.

– Esitutkintaviranomainen päättää kuultavan aseman. Näillä tiedoilla en osaa ottaa kantaa, olisiko Halla-ahon asema todistaja vai epäilty, Tolvanen sanoo luettuaan ensin Demokraatin asiaa käsittelevän artikkelin.

Salaisen asiakirjan vuotajan osalta seuraukset voisivat olla vakavat.

– Jos virkamies tahallaan paljastaa virkasalaisuuden, voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta max 2 vuotta. Huolimattomuudesta tehty virkasalaisuuden paljastaminen on rangaistavaa sakolla tai max 6 kk vankeudella. Muu kuin virkamies voidaan tuomita salassa pidettävän seikan paljastamisesta sakkoon tai max 1 vuoden vankeuteen, Tolvanen kertoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE