Politiikka
28.3.2019 07:16 ・ Päivitetty: 28.3.2019 07:16
Rikostilasto: 1 363 lasta käytettiin seksuaalisesti hyväksi viime vuonna – Haatainen: Nollatoleranssi!
Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) vaatii nollatoleranssia lasten hyväksikäytölle.
– Seuraavan hallituksen on sitouduttava lapsiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan torjuntaan ja laadittava selkeä suunnitelma, Haatainen, Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtaja, korostaa tviitissään.
Lasten hyväksikäyttö on kitkettävä: nollatoleranssi.
Ensi-ja turvakotien liiton pj:na vaadin: Seuraavan hallituksen on sitouduttava lapsiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan torjuntaan ja laadittava selkeä suunnitelma #lapset #seksuaaliväkivalta https://t.co/0K2rEmAUFE— Tuula Haatainen (@TuulaHaatainen) 28. maaliskuuta 2019
Suomessa toimivat lapsi- ja perhejärjestöt ovat laatineet yhteisen kannanoton, jossa ne peräänkuuluttavat Lanzaroten yleissopimuksen mukaista kansallista toimeenpanosuunnitelmaa torjua lasten seksuaalista riistoa ja hyväksikäyttöä. Suomi ratifioi sopimuksen jo vuonna 2011.
– Sopimuksen edellyttämät riittävät palvelut uhreille eivät toteudu Suomessa yhdenvertaisesti, järjestöt huomauttavat.
Järjestöjen mukaan ennaltaehkäisevä turvataito-, seksuaali-, ja mediataitokasvatus on Suomessa hajallaan ja yksittäisten hankkeiden varassa.
Lisää aiheesta
”Lapsilla tulee olla riittävästi tietoa oikeudestaan olla turvassa.”
– Lasten ja nuorten tietoa seksuaalisen häirinnän ja seksuaaliväkivallan eri muodoista tulee lisätä, ja turvataitoja digitaalisessa mediassa parantaa. Lapsilla tulee olla riittävästi tietoa oikeudestaan olla turvassa sekä keinoista suojata itseään
Parhaillaan tekeillä oleva lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyn toimenpidesuunnitelma ei järjestöjen mielestä riitä, vaikka siihen sisältyy myös seksuaalinen väkivalta, sillä se jää selvästi Lanzaroten sopimuksen sisältöä kapeammaksi.
Virallisen tilaston mukaan Suomessa tuli vuonna 2018 tietoon 1 363 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, mikä 16,7 % enemmän kuin edellisvuonna. Kouluterveyskyselyn (2017) mukaan seksuaalista häirintää tai väkivaltaa kokeneista 8. ja 9. luokkalaisista ja toisen asteen opiskelijoista noin joka kymmenes olisi tarvinnut apua, mutta ei ollut sitä saanut.
Pelastakaa lapset -järjestö kertoo, että lapset ja nuoret kohtaavat seksuaalista häirintää digitaalisessa mediassa paljon. Lähes puolet tytöistä ja yli 20 % pojista ei kertoisi siitä aikuisille häpeän vuoksi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
27.3.2019 14:28
Järkyttynyt Sanna Marin: ”Tekijöiden pitäisi istua vankilassa lopun ikänsä”
Kotimaa
27.3.2019 11:03
KRP: Suomessa on tuotettu väkivaltaista lasten hyväksikäyttömateriaalia – osalle uhreista on annettu metamfetamiinia tekojen aikana
Politiikka
12.3.2019 12:57
Eduskunta hyväksyi esityksen: Lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista kovemmat rangaistukset – ”Syylliset tulee saada tehokkaasti vastuuseen”
Politiikka
20.2.2019 13:53
Hallitus linjaa: lisää rahaa poliisille netissä tapahtuvien seksuaalirikosten torjuntaan