Huvudnyheter

Riksdagsvalet en nagelbitare – prognosen ger goda resultat för FSD

Kari Hulkko
Från vänster: Viktor Kock, tidigare riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta och Anette Karlsson.

Årets riksdagsval ser ut att bli en riktig nagelbitare. Vid 22-tiden, då närmare 79% av rösterna hade räknats, gav Yles prognos SDP en ledning med minsta möjliga marginal, tätt följda av Sannfinländarna och Samlingspartiet. För FSD:s del ser både Anette Karlsson och Johan Kvarnström ut att kunna tävla om en suppleantplats i Nyland.

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

 

Då Yle vid halv tio-tiden på söndagskvällen publicerade sin ofta mycket träffsäkra prognos stod det klart att årets riksdagsval kommer att bli en jämn affär. Prognosen ger SDP 40 mandat i den nya riksdagen, tätt följda av Sannfinländarna och Samlingspartiet på 39 respektive 38 mandat.

 

Valets stora förlorare, tillika det enda parti att backa sedan förra valet, blir Centern. Enligt prognosen tappar det tidigare statsministerpartiet 19 mandat och landar på 30.

 

FSD:s ordförande Viktor Kock vill ogärna spekulera kring det slutgiltiga resultatet, men konstaterar att SDP i alla fall ser ut att hålla ställningarna som största parti.

 

– För FSD:s del ser det också ljust ut, ser ju ut som om Anette Karlsson skulle kunna ha en chans i Nyland.

 

Borgåkandidaten Karlsson listas i den ursprungliga prognosen som suppleant med drygt 3000 röster. Även hon väljer ändå att inte spekulera kring det slutgiltiga resultatet.

 

– Det är klart att stämningen höjdes av beskedet, men man måste komma ihåg att 20% av rösterna ännu är oräknade. Vi får avvakta och se.

 

Kvarnström utmanar

 

Även FSD:s andra kandidat i Nyland, Johan Kvarnström, ser ut att kunna utmana om en suppleantplats. Vid 23-tiden hade han ersatt Karlsson på suppleantplats, med drygt 3300 röster i prognosen.

 

– Det är enormt spännande, vi följer med varje förändring i resultatet just nu.

 

Artikeln uppdateras.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE