Politiikka

Rinne kiehahti ministerien puheista: ”Seuraava hallitusko tämän sekasotkun sitten pistää toimeen?”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne luonnehtii hallituksen tänään julkaisemaa valinnanvapausesitystä "surkeaksi".
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne luonnehtii hallituksen tänään julkaisemaa valinnanvapausesitystä "surkeaksi".
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne luonnehtii hallituksen tänään julkaisemaa valinnanvapausesitystä "surkeaksi".

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi eilen Demokraatille puhuttaessa sote- ja maakuntauudistuksen kustannussäästöistä, että kukaan ei tiedä tällä hetkellä tarkasti, kuinka tehokas järjestelmästä loppujen lopuksi tulee, koska siitä iso osa ratkeaa toimeenpanovaiheessa.

Myös kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) painottivat tänään valinnanvapauslakimallia esitellessään, että uudistuskokonaisuuden tavoitteet riippuvat täysin siitä, miten uudistus toimeenpannaan.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmettelee lausuntoja ja kutsuu seurauksia ”hypyksi tuntemattomaan”.

– Tämän hallituksen politiikka on hypätä tuntemattomaan aika monessa asiassa. Nyt tässä ollaa sote-palveluissa aivan hyvinvointivaltion keskeisen kysymyksen äärellä. Hallituksen toiminta tässä tilanteessa on täysin edesvastuutonta, Rinne kommentoi ministerien lausuntoja.

– Kysymys on siitä, että seuraava hallitusko tämän sekasotkun sitten pistää toimeen, joka tässä nyt on rakennettu. Minua hirvittää tämä hallituksen politiikka, hän jatkaa.

Hallituksen tänään eduskunnalle antamasta valinnanvapauskokonaisuudesta voi Rinteen mukaan päätellä, että mikään ei ole oikeastaan muuttunut viime vaiheesta, jolloin rukattiin palveluseteleiden käyttöä erikoissairaanhoidossa.

Rinteellä ei ole korkeaa kuvaa siitä, mitä hallituksen uudistuksesta seuraa.

– Tämä tarkoittaa, että käytännössä 5,3 miljardia veroeuroa tulee vapaille markkinoille voitontavoittelua varten. Se voitto on pois ihmisten palveluista ja sen laadusta ja määrästä. Tämä tulee pitkällä aikavälillä nostamaan kustannuksia ja heikentämään palveluiden laatua. Lompakon paksuus tulee määrittelemään sen, kuka saa palveluita.

– SDP ei tämmöistä mallia voi olla tukemassa. Kun tähän vielä lisätään maakuntahallinnon byrokratia, kyvyttömyys vastata niistä palveluista tosiasiassa…, Rinne puuskahtaa.

– Kokooomuksessa vastuulliset tahot vastustavat tätä järjettömyyttä, mitä hallitus on nyt rakentamassa. Keskustapuolueen sisältä tulee paljon viestiä siitä, että valinnanvapaus yhdistettynä tällaiseen järjettömään byrokratiaan maakuntahallinnon osalta tarkoittaa käytönnössä sitä, että ollaan rikkomassa ne osat suomalaista sote-palvelua, jotka ovat jo kunnossa sekä jättämässä rikkinäiseksi ne, jotka ovat rikki jo tälläkin hetkellä. Tämä ei tule parantamaan yksittäisen ihmisen oikeutta sote-palveluihin, Rinne sanoo.

Hallituksen arvio on, että valinnanvapauspalvelujen osuus on liki 30 prosenttia maakuntien sote-palveluista, mikä tarkoittaa noin 5,3 miljardia euroa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat