Politiikka

Rinne korosti hallitukselle luottamuksen merkitystä ja nosti esiin tänään julkaistun selvityksen: ”Se on todella karua luettavaa”

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Antti Rinne eduskunnassa, kuva helmikuun 1. päivältä.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Antti Rinne eduskunnassa, kuva helmikuun 1. päivältä.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Antti Rinne eduskunnassa, kuva helmikuun 1. päivältä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne korosti valtiopäivien avajaiskeskustelussa pitämässään puheenvuorossa luottamuksen merkitystä yhteiskunnan kehitykselle. Muutoksen keskellä tarvitaan rohkeutta tehdä uudistuksia, jotka mahdollistavat kestävän taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kehityksen.

Rinne muistutti, että muutoksessa pärjää parhaiten ihminen, jolla on riittävästi osaamista sekä kyky ja tahto kehittää sitä jatkuvasti.

– Siksi tarvitsemme mahdollisimman pikaisesti maksuttoman kaikille lapsille kuuluvan varhaiskasvatuksen. Se luo vahvan perustan kaikenlaisille oppijoille kasvattaa osaamista. Lisäksi perhevapaat on uudistettava.

– Tarvitsemme aidosti maksuttomat ammattikoulut ja lukiot kaikille. Yksikään nuori ei saa pudota koulutuksen tai työelämän ulkopuolelle.

– Tarvitsemme lisää voimavaroja nuorten aikuisten osaamisohjelmaan ja rahaa aikuiskoulutuksen kehittämiseen esimerkiksi avoimen korkeakoulun kautta.

– Tuodaan syrjäytymisuhan alla olevat kiinni elämään ja vahvistetaan ihmisten kykyä uudistaa osaamistaan. Näitä investointeja meillä ei ole varaa jättää tekemättä.

Rinne muistutti myös tänään lehdissä julkaistusta selvityksestä, jossa todetaan pienituloisten ihisten taloudellisen aseman heikenneen merkittävästä tällä vaalikaudella.

– Se on todella karua luettavaa. Tämä ei herätä luottamusta.

Puheensa päätteeksi Antti Rinne suuntasi sanansa pääministeri Juha Sipilälle ja valtiovarainministeri Petteri Orpolle, joka tosin oli kipeänä ja pois istunnosta:

– Poliittisilla päätöksillä voi joko vahvistaa luottamusta tai heikentää luottamusta.

Rinne totesi myös olevansa todella pahoillaan, että perhevapaauudistus kaatui.

Rinne muistutti, että eriarvoisuuden lisääntyminen ja epäoikeudenmukaisuuden tunne vähentää luottamusta. Luottamusta tarvitaan hyvinvointivaltiota, työmarkkinoita ja koko yhteiskuntaa uudistettaessa.

– Teillä on reilu vuosi aikaa muuttaa suuntaa tältä osin. Mikäli haluatte lisätä ihmisten luottamusta, muuttakaa politiikkaanne, Rinne sanoi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat