Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Rinne: Näin hallitusneuvottelut etenisivät – ”Ei ole olemassa etukäteen huonoja tai hyviä kumppaneita”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Jos ja kun SDP:n puheenjohtajasta Antti Rinteestä tulee hallitustunnustelija, tavoiteaikataulu sitä seuraavalle prosessille on nyt selvillä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Rinne vastasi tänään toimittajien kysymyksiin Politiikan toimittajien järjestämässä tilaisuudessa.

Rinteen mukaan alustava ajatus on, että tunnustelijan kysymykset puolueille lähetetään 26.4. Samalla kysymykset julkistettaisiin.

Vastauksia kysymyksiin odotettaisiin 30.4. puoleen päivään mennessä. Rinne tosin lisää, että tässä täytyy kuunnella myös sitä, miten muut puolueet arvioivat aikataulujaan.

Puolueiden vastaukset analysoitaisiin vapun aikana ja sen jälkeen nopeasti. 3.5. voisi olla selvillä ne puolueet, jotka osallistuvat hallitusneuvotteluihin. Varsinaiset hallitusneuvottelut voitaisiin aloittaa päätetyllä kokoonpanolla 6.5.

Rinteen toive on, että valmista hallitusneuvotteluista tulisi 27.5. mennessä. Hän jättää kuitenkin pelivaraa ja toteaa, ettei päivämäärä ole kiveenhakattu. Joka tapauksessa valmista olisi hyvä saada touko–kesäkuun taitteessa, jotta ministerit pystyvät valmistautumaan Suomen heinäkuussa alkavaan EU-puheenjohtajuuskauteen.

”Perussuomalaiset tällä tavalla uhriutuvat.”

Tulevan hallituksen ministerien lukumäärästä Rinne toteaa, että tarvitaan se määrä, mitä asioiden hoitamiseen vaaditaan. Hallituksen sukupuolijakauma olisi ihanteellisimmillaan se, että naisia tai miehiä olisi vähintään 40 prosenttia.

– Kaikki puolueet ovat täsmälleen samalla viivalla arvioitaessa niiden vastauksia. Ei ole olemassa etukäteen huonoja tai hyviä kumppaneita, Antti Rinne toteaa.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen on tänään lähettänyt julkisuuteen tiedotteen, jossa hän sanoo, että kabineteissa oli jo sovittu perussuomalaisten jättämisestä hallituksen ulkopuolelle.

Rinne toteaa, ettei Putkosen käsitys vastaa hänen käsitystään ja yhtään mitään ei ole sovittu. Yhtään puoluetta ei ole tällä hetkellä poissuljettu eikä yhtään puoluetta ole valittu mihinkään.

– Minulle tuo lähinnä kertoo siitä, että perussuomalaiset tällä tavalla uhriutuvat siitä, että ovat ikään kuin tällä tavalla itse jäämässä pois hallituksesta. Minun tavoitteena on, että kaikki puolueet vastaavat nyt näihin kysymyksiin omien lähtökohtiensa pohjalta ja niiden pohjalta sitten arvioidaan, millä puolueilla on mahdollisuuksia muodostaa meidän kanssa hallitusta, Rinne sanoo.

”Se päällimmäinen vaikutelma jäi.”

Omista ajatuksistaan mahdollisten hallituskumppanien suhteen Rinne ei kerro.

Hän on ollut positiivinen, että hallitus voitaisiin saada aikaan kohtuu vaivattomastikin.

– Uskon, että kaikki suuret puolueet ovat valmiita kantamaan vastuuta.

Keskusta lähetti hiljattain julkisuuteen tiedotteen, jota on tulkittu sekä niin, että puolue haluaa jäädä oppositioon mutta toisaalta myös niin, ettei se sulje ovea hallitukseen pyrkimiseltä.

– Minusta se päällimmäinen vaikutelma jäi, siitä, että tietyillä edellytyksillä ovat valmiita hallitukseen, Rinne vastasi asiaa koskevaan kysymykseen.

Sillä, että Juha Sipilä on ilmoittanut jättävänsä keskustan puheenjohtajuuden ei ole Rinteen mukaan mitään tekemistä mahdollisten hallitusneuvottelujen kanssa.

”He ovat hyviä asiantuntijoita arvioimaan talouden tilaa.”

Vaalien aikana kokoomus ja SDP ottivat yhteen talousasioista. Tänään media utelikin Rinteeltä kokoomuksen ja SDP:n yhteistyömahdollisuuksista.

– Minun arvioni on se, että SDP ja kokoomus ovat aina ottaneet yhteen talouskysymyksistä ja aina silloin tällöin on löytynyt yhteinen näkemys, miten viedään asioita eteenpäin.

Rinteen mukaan SDP:n talouskäsitys globaalisti Euroopassa ja Suomessa perustuu hyvin pitkälle valtiovarainministeriön arvioihin siitä, mikä on näköpiirissä oleva tulevaisuus.

– Jos kokoomuksella on sama arvio, sitten meillä on (molemmilla) sama arvio. Valtiovarainministeriön asiantuntijoiden arvio kelpaa. Tunnen heidät hyvin, he ovat hyviä asiantuntijoita arvioimaan talouden tilaa, valtiovarainministerinä aiemmin toiminut Rinne sanoo.

Vaalien jälkeen Rinne kertoo olleensa yhteyksissä jo ainakin kaikkien suurten puolueiden puheenjohtajien kanssa.

”Meillä on monia hyviä ihmisiä.”

SDP:n puoluehallitus kokoontui tänä aamua.

Rinne kertoo, että puoluehallituksessa todettiin, että SDP on ensimmäistä kertaa 20 vuoteen voittanut vaalit niin, että se on nyt ykköspuolue Suomessa. Edustajamäärä kasvoi 6 henkilöllä.

– Nämä olivat positiivisia ajatuksia herättäviä lopputuloksia.

Rinne totesi jälleen myös avoimesti sen, että puoluehallituksessa oltiin yhdessä sitä mieltä, että ”olisi ollut hienompaa, jos olisi ollut 2:lla alkava kannatusluku ja lisää kansanedustajia”.

Vaalivoitto otettiin Rinteen mukaan kuitenkin hyvillä mielin vastaan.

Rinteeltä kyseltiin myös SDP:n nimeä EU:n komissaariehdokkaaksi.

– Meillä on monia hyviä ihmisiä, Rinne totesi.

Pääsiäisenä Rinne aikoo varata jonkin verran aikaa myös hengähtämiselle.

– Ajattelin, että laittaisin lampaan uuniin. Lapsenlapsetkin ovat tulossa. Täytyy ostaa suklaamunia. Pitkäperjantai ylipäätään on vähän sellainen päivä, että silloin rauhoitutaan ja mietiskelläänkin vähän.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
29.5.2020
Kaarlo Simojoki on hoitanut satoja alkoholisteja, huumeiden käyttäjiä ja peliriippuvaisia: ”Oletko nähnyt yhtään tukikonserttia juoppojen puolesta?”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE