Nyheter

Rinne och Löfven på SDP:s framtidsforum: Nordiska socialdemokrater är starkast tillsammans

Jukka-Pekka Flander
Antti Rinne träffade Sveriges statsminister Stefan Löfven i Helsingfors på lördagen. Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP

Sveriges statsminister Stefan Löfven besökte i helgen Helsingfors och kollegan Antti Rinne. Statsministrarna, tillika ordförandena för socialdemokraterna i respektive land, deltog även i SDP:s framtidsforum. Diskussionen handlade om det nordiska välfärdssamhällets framtid och utmaningar. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

SDP:s framtidsforum, som nu ordnades för andra gången, är en samlingsplats för partiets arbetsgrupper och sakkunniga på diverse samhällsområden. Evenemanget ordnades på hotell Clarion i Helsingfors under helgen, i samarbete med Arbetarnas Bildningsförbund ABF. Temat för diskussionerna var socialdemokratins och välfärdssamhällets framtid. 

 

Under lördagen ordnades även ett öppet diskussionstillfälle på samma tema, där också Antti Rinne och Stefan Löfven deltog. Under moderering av Maria Romantschuk diskuterade statsministrarna i en timme om välfärdsstatens framtid, utmaningar och möjligheter. På svenska, kan tilläggas. 

 

Ljus framtidssyn

 

Partiledarna, som inlett dagen med privata diskussioner om regionala och EU-frågor, enades snabbt i en ljus framtidssyn – för både välfärdssamhället och socialdemokratin.  

 

– Det är många som vill döma ut socialdemokratin men kom då ihåg, kära vänner, att det har våra motståndare velat göra sedan den dag då våra rörelser föddes, sade Löfven i sin inledande taltur. 

 

– Det säger mer om motståndarnas önsketänkande än verkligheten. Socialdemokratins värderingar om människors lika värde, jämlikhet och solidaritet är lika – om inte mer – betydelsefulla idag.

 

Statsministrarna poängterade ändå att välfärdsstaten och socialdemokratin trots det har stora utmaningar framför sig. Eller som Löfven valde att kalla dem: möjligheter. Han konstaterade att de utgör en helhet med tre distinkta huvuddelar: jobb, klimat och välfärd. Områden vars betydelse även Rinne valde att betona.

 

Han lyfte i sin taltur särskilt fram kampen mot klimatförändringen, ett område där Finland och Sverige har liknande målsättningar. Sedan regeringen Rinne tillträdde sitter Finland ändå i ledarsätet, konstaterade Löfven. Båda länderna har som målsättning att vara klimatneutrala inom 30 år –  Finland redan år 2035 och Sverige tio år senare. 

 

– Det är för sent att säga “ja, men” inom klimatpolitiken, citerade Rinne sitt ofta upprepade budskap.

 

Han lyfte även fram rättvis beskattning och satsningar på en jämlik arbetsmarknad som viktiga delar i arbetet för ett mer hållbart samhälle. Lösningar, är nyckelordet enligt Rinne.

 

– Vi socialdemokrater har alltid förstått att en lösningsorienterat samhälle är det enda sättet att skapa något nytt, något hållbart.  

 

Spännande samhällsbygge

 

Löfven höll med och betonade samtidigt vikten av att dessa lösningar grundar sig i välfärdssamhällets och socialdemokratins värderingar. Det nordiska välfärdsamhället är nämligen “världens bästa sätt att organisera ett samhälle”, enligt Löfven. 

 

– Den nordiska modellen är den strategi som framför allt våra partier har använt i Norden för att se till att ta våra länder från en mycket besvärlig fattigdom till att bli en förebild i världen 

 

Arbetet är ändå långt ifrån färdigt: framtiden har mycket att erbjuda, tror Löfven. 

 

– Jag tror att det vi har framför oss är det mest spännande socialdemokratiska samhällsbygget någonsin.

 

Ett samhällsbygge som, enligt både Rinne och Löfven, kräver samarbete – även utanför nationsgränserna. 

 

– Vi socialdemokrater har alltid förstått att samarbetet inte kan hållas inom det egna landets gränser, eftersom inte heller de utmaningar vi står inför alltid känner några gränser, sade Rinne.

 

– Precis som förr är vi nordiska socialdemokrater som starkast när vi söker lösningar tillsammans.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE