Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rinne opposition koulutusvälikysymyksestä: ”Hallitus vauhdittaa nuorten syrjäytymistä eritoten maalla”

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman (vas.), RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö oppositiopuolueiden välikysymysinfossa Helsingissä 3. maaliskuuta 2017. 

Kaikki oppositiopuolueet jättivät Vihreiden aloitteesta yhteisen välikysymyksen ammatillisen koulutuksen leikkausten aiheuttamista seurauksista ja koulutuksen eriarvoistumisesta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

– Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset osuvat voimalla ammatilliseen koulutukseen. YT-neuvottelut on käyty 102 ammatillisessa oppilaitoksessa ja 648 opettajaa on tähän mennessä irtisanottu. Tuhannet työpaikat ovat yhä vaarassa. Yhä useammalle nuorelle toisen asteen koulutus karkaa entistäkin kauemmas, eikä koulutuspaikkoja riitä kaikille. Leikkaukset uhkaavat erityisesti maaseudun ja lähiöiden poikien mahdollisuuksia saavuttaa toisen asteen tutkinto. Suuntaa on käännettävä, jotta koulutus ei eriarvoistu entisestään ja kasvavaa nuorten joukkoa ei syrjäytetä, korostaa Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö opposition yhteisessä tiedotteessa.

– Hallituksen tietoisten valintojen seurauksena ammatillisen koulutuksen aloituspaikat vähenevät, koulutusaloja karsitaan ja sitä kautta koulutuksen saavutettavuus kärsii. Näillä toimilla on suora yhteys nuorten syrjäytymisen lisääntymiseen erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella. Hallitukselta on aluepolitiikka tässäkin suhteessa hukassa, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi.

– Lähiopetuksen määrä on jo nyt liian vähäinen ammatillisessa koulutuksessa. Hallituksen leikkausten myötä se tulee entisestään vähenemään. Lähiopetuksen puute heikentää opetuksen laatua, vaarantaa jatko-opintokelpoisuuden, lisää opintojen keskeyttämisiä ja supistaa opiskelijoiden sosiaalisia kontakteja ja yhteisöllisyyden kokemusta, toteaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

– Ammattikoulutus antaa hyvät valmiudet ammattiin, ja varmistaa siirtymisen kolmannelle asteelle. Yhteistyötä työelämän kanssa tulee kehittää edelleen, mutta hallituksen esittämät toimenpiteet sysäävät suuren osan koulutusvastuusta yrityksille, eikä opetukseen ja yleissivistykseen erikoistuneille oppilaitoksille, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

– Rajut leikkaukset ammatilliseen koulutukseen ovat osoittautumassa juuri niin vahingollisiksi kuin syksyn budjettikeskusteluissa varoitimme. Säästöjen ajoittaminen ennen reformilainsäädäntöä on pakottanut oppilaitokset heikentämään opetuksen laatua ja vähentämään aloituspaikkoja. Tilanteesta kärsivät niin opiskelijat kuin työnantajat, mutta kaikkein suurimman vahingon kärsivät ne nuoret, jotka eivät edes pääse opiskelemaan. Koulutuksesta leikkaaminen on suora leikkaus tulevaisuuden kasvusta ja menestyksestä, sanoo Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

 

Lisää aiheesta

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE