Politiikka
15.8.2019 07:42 ・ Päivitetty: 15.8.2019 07:42
Rinne vastaa SAK:lle: ”Ihan turhaa ihmetellä”
– Tavoitteena on saada aikaan se muutos, jota on luvattu laittaa liikkeelle, pääministeri Antti Rinne (sd.) toteaa eilisestä valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) budjettiehdotuksesta.
Rinne sanoo olevansa tyytyväinen ehdotukseen. Se vastaa hallitusohjelman kirjauksia ja tavoitteita.
– Täytyy varmaan joitain täsmennyksiä tehdä budjettiriihessä, mutta perusjuttu on hyvä.
Oppositiosta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ryöpytti eilen Ylellä budjettia ja sanoi, ettei tuloista ole tietoa, mutta menoja tulee lisää miljardi.
Rinne kuittaa oppositiopuheen tyypillisenä kun ei oikein muuta arvosteltavaa löydy.
– Jos miettii tästä taaksepäin valtion budjettia, siellä on kertaluonteisia eriä, jolloin se alijäämä on saatu näyttämään pienemmältä. Tosiasia on, että tässä ollaan suurin piirtein samalla uralla kuin tähän astikin on oltu ilman näitä kertaluonteisia eriä, Rinne huomauttaa.
Hallitus lähtee liikkeelle voimakkaan etupainoisesti käynnistäen jo tässä vaiheessa useita keskeisiä menolisäyksiä vaativia hankkeita. Kysymys kuuluukin, entä jos työllisyysaste ei lähdekään kehittymään niin hyvin kuin hallitus toimii, joudutaanko hankkeita perumaan.
– Meillähän on se 700 miljoonaa euroa ja sitten muutama uudelleenkohdentamiskokonaisuus hallitusohjelmakirjauksissa taustalla, että ei tämä kaikki rakennu ihan puhtaasti työllisyysasteen varaan. Lähtökohta on se, että ne menot, jotka ollaan nyt päättämässä 2020 vuodelle, niin ei niitä tietenkään tulla peruuttamaan. Sitten täytyy miettiä tulevia menoja, jos ei löydetä sitä vähintään 30 000 uutta työllistä ensi vuoden elokuuhun mennessä.
Suurin piirtein samoin tein, kun Mika Lintilä oli eilen lopettanut puheenvuoronsa budjettia käsitelleessä tiedotustilaisuudessa, SAK lähetti julkisuuteen tiedotteen ihmetellen, miksei aktiivimallia pureta.
– Ihan turhaa ihmetellä, kun vuodenvaihteessa se leikkuri tullaan purkamaan, Antti Rinne vastaa.
– Sille miksi sitä ei nyt ollut tuossa, on mielestäni hyvin yksinkertainen selitys. Se on lähdössä lausuntokierrokselle nyt tämän viikon lopulla. Katsotaan, mitä siltä lausuntokierrokselta tulee… En vielä osaa sanoa, mitä se tarkoittaa budjetin näkökulmasta.
Keskusta on painottanut, että ennen aktiivimallin purkua pitäisi päättää hallitusohjelman mukaisesti vastaavista työllisyystoimista. Tätä varten odotetaan VATTin ja Jyväskylän yliopiston tutkimukselta tietoa, miten aktiivimalli on työllistänyt. Tutkimuksen julkaisu saattaa venyä marraskuulle asti.
Keskusta pyrkii takaisin alkiolaisille linjoille. Minkä takia he tarraavat nyt tähän näin kovaa aktiivimalliin?
– Minä sanoisin, että SDP:llä, vihreillä, keskustapuolueella, vasemmistoliitolla ja RKP:llä on kaikilla yhteinen hallitusohjelma, joka on kaikissa puolueissa yhteisesti hyväksytty ja sitä viedään eteenpäin. En ole havainnut hallituspuolueissa minkään näköistä ristiriitaista tilannetta tämän suhteen. Keskustapuolue ei sen kummemmin tarraa yhtään mihinkään.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.