Rinne vastaa Stubbin tylytykseen: ”Ongelma oli se, että Alex pääministerinä ei keskittynyt niihin keskusteluihin”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Entinen pääministeri, Euroopan investointipankin varapääjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Alexander Stubb kirjansa Alex julkistamistilaisuudessa Helsingissä tänään.

Entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.) arvostelee jyrkästi SDP:n nykyistä puheenjohtajaa Antti Rinnettä Karo Hämäläisen kanssa kirjoittamassaan, tänään julkaistussa Alex-kirjassa (Otava).

Kritiikin taustalla on Stubbin hallituksen yhteistyö valtiovarainministerinä toimineen Rinteen kanssa vuosina 2014–2015. Stubb katsoo kirjassaan, että valtiovarainministeriön sisäisestä budjettiriihestä alkoi puolueitten välirikkoon johtanut kehitys.

”Valtiovarainministerini vähät välitti vastuusta. Jouduin ottamaan sen roolin, joka luonnostaan kuuluisi valtiovarainministerille”, Stubb kirjoittaa.

”Toiminta oli niin epärehellistä ja törkeää, että ajattelin, että tämän porukan kanssa on mahdotonta tehdä yhteistyötä”.

– Oli muutama asia, joista halusin sanoa miten ne olivat, koska Antti Rinne oli antanut ymmärtää että oli sovittu toisin, Stubb sanoi Helsingin Sanomien mukaan tänään kirjanjulkistushaastattelussa ja moitti Rinnettä ei-ratkaisukeskeisyydestä.

Kirjassaan Stubb katsoo Rinteen esittäneen asioita, joita ei oltu aiemmin sovittu.

”Ne piti sitten rahoittaa tekemällä erilaisia pseudosäästöjä ja muita temppuja kehysten puitteissa”, Stubb kirjoittaa.

”Hänellä ei ollut käsitystä, mitä omassa ryhmässä ajatellaan.”

Antti Rinne kommentoi tänään mediatietojen pohjalta Stubbin purkausta Demokraatille SDP:n kesäkokouksessa Kotkassa. Tuoretta kirjaa hän ei ole luonnollisesti ehtinyt lukea.

– Mehän suurin piirtein samaan aikaan aloitimme. Hän aloitti pääministerinä ja minä valtiovarainministerinä. Vuoden verran yhteistyötä tehtiin. Minun näkökulmasta ongelma oli se, että Alex pääministerinä ei keskittynyt niihin keskusteluihin, jotka hän kävi minun kanssani valtiovarainministerinä.

– Ongelma oli mielestäni se, että hänellä ei ollut käsitystä siitä, mitä hänen omassa ryhmässään näiden asioiden suhteen ajatellaan. Hän antoi lupauksia viedä asioita eteenpäin. Sitten kun tuli lunastuksen paikka, hän ei käytännössä pystynyt niitä toteuttamaan, Rinne jatkaa.

Käytännössä Stubb ei siis Rinteen mukaan saanut omassa ryhmässään lupaamiaan asioita läpi.

– Näin minä sen tulkitsin, koska ne asiat eivät sitten edistyneet kuitenkaan. Ne olivat sellaisia asioita, jotka oli kirjattu yhteiseen tahtoon hallitusohjelmaan ja sen eteenpäin vientiin, Rinne tarkentaa.

Sinänsä henkilönä Rinteellä ei ole Stubbista mitään huonoa sanottavaa.

– Se mitä hänet opin julkisuuden ulkopuolelta tuntemaan, hän on ihan valloittava ja mukava ihminen. Minä en nähnyt henkilökohtaisella tasolla sen kummempia ongelmia.

– Ongelma oli se, että miten asioita vietiin hänen hallituksessaan eteenpäin. Siitä tuli sitten aika iso epäluottamus pääministeriin ja Alexander Stubbin johtamaan kokoomukseen, Rinne selventää.

”Sinällään oli vähän kummallista.”

Vaalien alla 2015 Rinne käytännössä ilmoitti, ettei SDP ole valmis samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa. Kokemukset olivat sellaisia.

Myöhemmin oppositiossa alkuvuodesta 2016 Rinne totesi julkisuuteen, ettei veisi demareita hallitukseen Stubbin johtaman kokoomuksen kanssa.

Sittemmin kokoomuksen puheenjohtaja on vaihtunut Petteri Orpoon.

Rinne toteaa, että vuoden 2015 ilmoitus vaalien alla liittyi nimenomaan siihen, että yhteistyö vaatii luottamusta ja että sovitusta pidettäisiin kiinni. Tällaista kokemusta ei siis Stubbin johtaman kokoomuksen kanssa ollut syntynyt.

– Minä olen kuitenkin parikymmentä vuotta työmarkkinoilla toiminut, sopinut asioista. Siellä arvostettiin kykyäni sopia asioita.

Stubbin kanssa hallituksessa oli kuitenkin vaikeaa.

– Oli useita tilanteita, missä Stubb ei sitten meidän keskenämme sopimasta asiasta pitänytkään kiinni.

– Sinällään oli vähän kummallista, koska ne liittyivät siihen hallitusohjelman kokonaisuuteen ja sovittuun budjettiin, ettei niissä asioissa löytynytkään yhteisymmärrystä, Rinne hämmästelee.

Keskustelua aiheesta

Syytösryöpyn saanut Lauri Törhönen avautui Ylellä: ”Itse olen machoillut vähemmän”

Kuva: Lehtikuva

Seksuaalisesta häirinnästä syytöksiä saanut ohjaaja Lauri Törhönen myöntää, että hän on varmaan häirinnyt ihmisiä. Törhönen kommentoi sunnuntaina Yle TV1:n Arto Nyberg -ohjelmassa kohua, jonka keskiöön hän joutui tammikuun lopulla parinkymmenen naisen tultua asiassa julkisuuteen.

Törhösen mukaan väitteet väkisin annetuista kielisuudelmista tai seksiehdotuksista ovat kuitenkin perättömiä. Hän ei kiistä, että ihmiset muistavat subjektiivisesti niin tapahtuneen, mutta tekijänä on Törhösen mukaan ollut joku muu kuin hän.

Taideteollisen korkeakoulun professorina vuosina 1995–2006 ollut Törhönen korostaa, että asiassa kyse on harmaan sävyistä mustan ja valkoisen välillä.

– Jos vastaan kysymykseen häirinnästä kyllä, se ei ole koko totuus. Jos vastaan ei, sekään ei ole oikea termi. Olen varmaan temperamenttini vuoksi käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti. Siitä on voinut häiriintyä.

Törhönen katsoo, että syytöskohun vuoksi hänen maineensa on mennyt lopullisesti.

Konkariohjaajan mukaan miljoonat miehet ovat joutuneet me too -kampanjan jälkeen miettimään, mitä on tullut tehtyä.

– Aika on muuttunut kuin katkaisijasta vääntämällä.

Törhönen painottaa, että elokuvakoulu ja teatterikoulu eivät ole pappisseminaareja. Machokulttuuri on ollut hänen mukaansa pesiytyneenä näille aloille.

– Itse olen machoillut vähemmän. Mutta olen varmaan tehnyt virheitä tämän nykyisen koodin mukaan.

Törhönen kertoo toivovansa, että hänen anteeksipyyntönsä otetaan vastaan.

STT–PERTTI MATTILA

Nyt lyödään Mikko Kärnälle luuta kurkkuun: ”Ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille”

Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi lauantaina salaa kuvattua materiaalia eläintiloilta. Videolla näkyy, miten lypsylehmät ovat sidottuina parsiin, emakot pidetään sullottuna kääntymiseen estäviin porsitushäkkeihin ja miten kuolleet kanat on jätetty häkkeihin häkkikanaloissa.

Kuvat eläintiloilta on otettu Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa vuoden 2016 huhtikuun ja vuoden 2018 tammikuun välisenä aikana. Kuvamateriaalia on julkaistu seitsemältä eri tuotantotilalta – kanaloista, sikaloista ja navetasta.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on Twitterissä pohtinut videomateriaalin aitoutta.

”Miten mediat ovat varmistuneet, että materiaali todella on kuvattu Suomessa vuosien 16-18 aikana? Kuvissa näyttäisi olevan häkkikanala. Ne on kielletty 2012.”

Oikeutta eläimille järjestön kampanjapäällikkö Linda Nyholm vastaa järjestön tiedotteessa.

”EU-direktiivi on kieltänyt varustelemattomien häkkikanaloiden käytön alkaen vuodesta 2012. Salaa kuvatuissa materiaaleissa näytetään varusteltuja häkkikanaloita. Myös näiden varusteltujen häkkikanaloiden käyttö tulisi kieltää Suomessa.”

Videoiden sisältö osoittaa järjestön mukaan, etteivät eläinsuojelulain löyhät säädökset kykene suojelemaan eläimiä teollisuuden välinpitämättömyydestä niiden terveyttä ja hyvinvointia kohtaan.

”On huolestuttavaa, että istuva kansanedustaja tekee virheellisiä väitteitä. Huolestuttavaa on myös se, että kansanedustaja Kärnä ei tunnista laillisia häkkikanaloita, jotka ovat lain sallimia. Tämä kertoo siitä, että Kärnä ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille”, Nyholm sanoo.

Keskustelua aiheesta

Nyt puhuu näköalapaikalle valittu SDP:n Krista Kiuru: ”Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa”

Kuva: Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuore puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) pitää sote-lakien käsittelyaikataulua erittäin kireänä.

– Aikataulusta on sanottavissa vain, että aikataulu on erittäin kireä ja monelta osin myös kriittinen, Kiuru sanoo STT:lle.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa näillä näkymin ensi kuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskeva lakiesitys. Edellinen esitys kaatui perustuslakivaliokunnan kritiikkiin.

Kiireellisyyttä lainsäädäntötyöhön tuo, että sote-uudistuksessa syntyviin uusiin maakuntiin on määrä valita päättäjät jo lokakuun maakuntavaaleissa.

Yksi mahdollinen jarruttava tekijä jo ennen eduskuntakäsittelyä on lainsäädännön arviointineuvoston perjantainen palaute valinnanvapauslainsäädännöstä. Neuvosto esimerkiksi katsoi, että lakiesityksestä ei löydy vastausta muun muassa siihen, saavutetaanko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi STT:lle perjantaina, että neuvoston huomiot voidaan ottaa huomioon ja eivätkä aikataulut pauku.

Kiuru katsoo, että hallituksen tulee toden teolla ottaa palaute vastaan ja toimia.

– On tärkeää, että eduskunta ei joudu tilanteeseen, jossa eduskunnan tehtäväksi ja vastuulle jää tämän lakiesityksen puutteiden korjaaminen. Se kuuluu hallitukselle.

Avataanko koko paketti vielä?

Eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi nousseen Tuula Haataisen (sd.) tilalle valiokunnan johtoon noussut Kiuru katsoo, että valiokuntien pitää käsitellä asia huolellisesti ja perusteellisesti. Kaksi keskeistä sote-paketin osaa eli maakuntalaki ja sote-laki odottavat eduskunnassa valinnanvapauslain hyväksyntää.

– Uusi valinnanvapauslainsäädäntö pitää sovittaa kokonaisuuden muiden osien kanssa yhteen, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että koko kokonaisuus pitäisi käydä huolellisesti läpi.

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaakin tärkeämpi on perustuslakivaliokunnan kanta. Sitä luotaa vasemmistoliiton Annika Lapintie.

Kiuru uskoo, että perustuslakivaliokunta käsittelee vielä kaikkien kolmen lain kokonaisuuden erikseen.

– Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa, Kiuru sanoo.

STT–OLLI VESALA

Li Andersson murskaa Timo Soinin: ”Kuinka pihalla voi olla?”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin kirjoituksessaan verkkosivuillaan.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

Soini kyseli kirjoituksessaan, mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on, sillä jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Andersson arvostelee Soinin töräytystä siekailematta omalla Twitter-tilillään. Hän sanoo kritisoineensa kokoomuksen kaatunutta perhevapaamallia paljon, koska uudistuksesta ei tule mitään ilman rahaa.

”Nyt Timo Soini kirjoittaa perhevapaista: ”mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta? Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus”. Kuinka pihalla voi olla?”

Timo Soini sanoo sen nyt lähes siekailematta: Mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta?

Kuva: Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

”Sama yhteiskunnallinen ajatustapa yhdistää punavihervasemmistoa ja liberaalia kokoomuslaisia. Homoliitot piti saada, translaki pitäisi saada, kirkon pitäisi vihkiä homopareja, vaikka kirkossa ei käydä tai siihen ei edes kuuluta, naispappeuden vastustajat pitää erottaa pappisvirasta, prostituutio ja eutanasia pitää laillistaa sekä lestadiolaisia pilkata ikivanhoilla pesukonevitseillä.”

 

Mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta, Soini kysyy tuoreessa verkkokirjoituksessaan.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on , sillä Jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Soini ennustaa, että perhevapaista tulee eduskuntavaalien suuri kysymys.

”Jos minä vielä vaaleihin lähden, kampanjoin rajusti kotiäitivihaa vastaan ja kotihoidontuen puolesta tavalla jonka jokainen ymmärtää. Ja tulen valituksi.”

Keskustelua aiheesta