Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Rinne vastaa Stubbin tylytykseen: ”Ongelma oli se, että Alex pääministerinä ei keskittynyt niihin keskusteluihin”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Entinen pääministeri, Euroopan investointipankin varapääjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Alexander Stubb kirjansa Alex julkistamistilaisuudessa Helsingissä tänään.

Entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.) arvostelee jyrkästi SDP:n nykyistä puheenjohtajaa Antti Rinnettä Karo Hämäläisen kanssa kirjoittamassaan, tänään julkaistussa Alex-kirjassa (Otava).

Johannes Ijäs

Kritiikin taustalla on Stubbin hallituksen yhteistyö valtiovarainministerinä toimineen Rinteen kanssa vuosina 2014–2015. Stubb katsoo kirjassaan, että valtiovarainministeriön sisäisestä budjettiriihestä alkoi puolueitten välirikkoon johtanut kehitys.

”Valtiovarainministerini vähät välitti vastuusta. Jouduin ottamaan sen roolin, joka luonnostaan kuuluisi valtiovarainministerille”, Stubb kirjoittaa.

”Toiminta oli niin epärehellistä ja törkeää, että ajattelin, että tämän porukan kanssa on mahdotonta tehdä yhteistyötä”.

– Oli muutama asia, joista halusin sanoa miten ne olivat, koska Antti Rinne oli antanut ymmärtää että oli sovittu toisin, Stubb sanoi Helsingin Sanomien mukaan tänään kirjanjulkistushaastattelussa ja moitti Rinnettä ei-ratkaisukeskeisyydestä.

Kirjassaan Stubb katsoo Rinteen esittäneen asioita, joita ei oltu aiemmin sovittu.

”Ne piti sitten rahoittaa tekemällä erilaisia pseudosäästöjä ja muita temppuja kehysten puitteissa”, Stubb kirjoittaa.

”Hänellä ei ollut käsitystä, mitä omassa ryhmässä ajatellaan.”

Antti Rinne kommentoi tänään mediatietojen pohjalta Stubbin purkausta Demokraatille SDP:n kesäkokouksessa Kotkassa. Tuoretta kirjaa hän ei ole luonnollisesti ehtinyt lukea.

– Mehän suurin piirtein samaan aikaan aloitimme. Hän aloitti pääministerinä ja minä valtiovarainministerinä. Vuoden verran yhteistyötä tehtiin. Minun näkökulmasta ongelma oli se, että Alex pääministerinä ei keskittynyt niihin keskusteluihin, jotka hän kävi minun kanssani valtiovarainministerinä.

– Ongelma oli mielestäni se, että hänellä ei ollut käsitystä siitä, mitä hänen omassa ryhmässään näiden asioiden suhteen ajatellaan. Hän antoi lupauksia viedä asioita eteenpäin. Sitten kun tuli lunastuksen paikka, hän ei käytännössä pystynyt niitä toteuttamaan, Rinne jatkaa.

Käytännössä Stubb ei siis Rinteen mukaan saanut omassa ryhmässään lupaamiaan asioita läpi.

– Näin minä sen tulkitsin, koska ne asiat eivät sitten edistyneet kuitenkaan. Ne olivat sellaisia asioita, jotka oli kirjattu yhteiseen tahtoon hallitusohjelmaan ja sen eteenpäin vientiin, Rinne tarkentaa.

Sinänsä henkilönä Rinteellä ei ole Stubbista mitään huonoa sanottavaa.

– Se mitä hänet opin julkisuuden ulkopuolelta tuntemaan, hän on ihan valloittava ja mukava ihminen. Minä en nähnyt henkilökohtaisella tasolla sen kummempia ongelmia.

– Ongelma oli se, että miten asioita vietiin hänen hallituksessaan eteenpäin. Siitä tuli sitten aika iso epäluottamus pääministeriin ja Alexander Stubbin johtamaan kokoomukseen, Rinne selventää.

”Sinällään oli vähän kummallista.”

Vaalien alla 2015 Rinne käytännössä ilmoitti, ettei SDP ole valmis samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa. Kokemukset olivat sellaisia.

Myöhemmin oppositiossa alkuvuodesta 2016 Rinne totesi julkisuuteen, ettei veisi demareita hallitukseen Stubbin johtaman kokoomuksen kanssa.

Sittemmin kokoomuksen puheenjohtaja on vaihtunut Petteri Orpoon.

Rinne toteaa, että vuoden 2015 ilmoitus vaalien alla liittyi nimenomaan siihen, että yhteistyö vaatii luottamusta ja että sovitusta pidettäisiin kiinni. Tällaista kokemusta ei siis Stubbin johtaman kokoomuksen kanssa ollut syntynyt.

– Minä olen kuitenkin parikymmentä vuotta työmarkkinoilla toiminut, sopinut asioista. Siellä arvostettiin kykyäni sopia asioita.

Stubbin kanssa hallituksessa oli kuitenkin vaikeaa.

– Oli useita tilanteita, missä Stubb ei sitten meidän keskenämme sopimasta asiasta pitänytkään kiinni.

– Sinällään oli vähän kummallista, koska ne liittyivät siihen hallitusohjelman kokonaisuuteen ja sovittuun budjettiin, ettei niissä asioissa löytynytkään yhteisymmärrystä, Rinne hämmästelee.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE