Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Rohingya-aktivisti paavin varovaisista puheista: “Olemme hyvin pettyneitä”

Paavi Franciscus piti erittäin varovaisen puheen tiistaina Myanmarissa, eikä käyttänyt lainkaan rohingya-sanaa. Paavin on odotettu ottavan vierailunsa aikana kantaa rohingya-muslimien tilanteeseen, mutta ensimmäisessä puheessaan pääkaupunki Naypyidawissa hän lähinnä kierteli aihetta.

Franciscus sanoi muun muassa, että rauha voidaan saavuttaa vain “oikeudenmukaisuudella ja kunnioittamalla ihmisoikeuksia”. Hän myös kehotti kunnioittamaan kaikkia etnisiä ryhmiä.

Franciscus on toistuvasti puolustanut rohingya-muslimeja, ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet häntä ottamaan asian esille Myanmarissa.

– Olemme hyvin pettyneitä, että hän ei maininnut rohingya-kriisiä, sanoi puheen pakolaisleirillä Bangladeshissa kuunnellut rohingya-aktivisti Mohammad Zubair.

Myanmarin katolisen kirkon on kerrottu ohjeistaneen paavia välttämään jo rohingya-sanankin käyttöä, koska aihe on herkkä muslimivastaisen ja kansallismielisen buddhalaisliikkeen alueella. Myanmarin asukkaista reilu prosentti on katolilaisia.

Arviolta yli 600 000 rohingyaa on elokuusta lähtien paennut Myanmarista Bangladeshiin.

Paavi tapasi tiistaina Myanmarin johtajan, rauhannobelisti Aung San Suu Kyin. Suu Kyi on saanut kansainvälistä kritiikkiä siitä, ettei ole puuttunut rohingya-vähemmistön tilanteeseen.

Lisää aiheesta

Suu Kyi vakuutti tiistain puheessaan hallituksen rakentavan kansakuntaa suojelemalla kaikkien oikeuksia, lisäämällä suvaitsevaisuutta ja varmistamalla kaikkien turvallisuuden.

Hänkään ei maininnut puheessaan rohingya-muslimeja. Hän kuitenkin sanoi Rakhinen osavaltion kriisin olevan yksi “monista hallituksen kohtaamista haasteista”.

Arviolta yli 600 000 rohingyaa on elokuusta lähtien paennut Myanmarista Bangladeshiin. Monet paenneista ovat kertoneet joutuneensa muun muassa raiskausten ja tuhopolttojen kohteeksi.

Armeija on sanonut kohdistavansa toimensa Rakhinessa vain kapinallisiin. Paavi tapasi maanantaina kenraali Min Aung Hlaingin, joka vakuutti Franciscukselle, ettei Myanmarissa ole syrjintää.

Franciscus pitää keskiviikkona Yangonissa messun ja matkustaa torstaina Bangladeshiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE