Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Rokotusasetusta muutettiin – koti- ja laitosäänestyksen vaalivirkailijat voidaan rokottaa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Valtioneuvosto on tehnyt muutoksen vapaaehtoisia koronarokotuksia koskevaan asetukseen, oikeusministeriö tiedottaa. Rokotusjärjestystä muutetaan siten, että kesäkuun kuntavaalien kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat ja laitosäänestyksen toimittavat vaalivirkailijat voidaan rokottaa koronavirusta vastaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Toimet vaalivirkailijoiden rokottamiseksi voidaan aloittaa, kun asetus on tullut voimaan.

Koti- ja laitosäänestystä hoitavat vaalivirkailijat ottavat vastaan sekä riskiryhmiin kuuluvien että koronavirukselle altistuneiden äänestyksiä.

Ehdotetussa muutoksessa nämä virkailijat rinnastettaisiin rokotusjärjestyksen ensimmäiseen ryhmään, johon kuuluu koronapotilaiden hoitohenkilökuntaa ja hoivakotien asukkaita.

Koskee arviolta 2 000-7 000 ihmistä

Päätöksen tavoitteena on oikeusministeriön mukaan turvata perustuslaillinen oikeus käyttää äänioikeutta niille henkilöille, jotka tartuntatautilääkäri on määrännyt karanteeniin.

Asetusmuutoksella halutaan varmistaa terveysturvallinen äänestäminen. Tavoitteena on myös helpottaa vaalivirkailijoiden rekrytoimista, oikeusministeriö kertoo.

–  Tämä on tärkeä päätös, joka lisää koti- ja laitosäänestyksen terveysturvallisuutta ja parantaa ylipäänsä vaalien terveysturvallisuutta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo tiedotteessa.

Ehdotettu muutos voi oikeusministeriön muistion mukaan hidastaa muiden ryhmien rokotuksia. Vaikutus arvioidaan kuitenkin vähäiseksi, sillä se kohdistuu vain rajattuun määrään vaalivirkailijoita, joiden kokonaislukumäärän arvioidaan olevan yhteensä noin 2  000–7  000.

Koti- ja laitosäänestykset toteutetaan ennakkoäänestyksen aikana 26. toukokuuta – 8. kesäkuuta. Kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta.

Asetusluonnosta ei lähetetty lausuntokierrokselle asian kiireellisyyden vuoksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE